Efter en hel nat med slagsmål om EU-budget: Lange udsigter til hvid røg i Bruxelles

TOPMØDE: Maratonforhandlingerne fortsætter i Bruxelles, hvor EU’s stats- og regeringschefer har forhandlet om EU’s langsigtede budget siden torsdag eftermiddag.

BRUXELLES: De stridende parter i det store EU-budgetslagsmål er stadig langt fra at blive enige om, hvordan EU skal bruge sine penge de næste syv år.

Det er status fredag morgen, efter formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, har gennemført en lang nat med forhandlinger om rammerne for EU’s budget fra 2021 til 2027.

I stedet har rådsformanden indkaldt til en ny runde af forhandlinger klokken 11 fredag formiddag.

Det er forventningen, at han vil tage bestik af sine drøftelser med de 27 stats- og regeringschefer og præsentere et nyt bud på et kompromis, som fredagens forhandlinger kan tage udgangspunkt i.

Som rådsformand er det ham, der har været ansvarlig for at lede forhandlingerne mellem de 27 stats- og regeringschefer, der er meget uenige i, hvordan EU skal bruge sine penge de næste syv år.

Dansk alliance stejler fortsat i fællesskab
Mens Charles Michel har været travlt beskæftiget helt indtil tidlig fredag morgen i forsøget på at finde fælles fodslag mellem EU-cheferne, har det samme ikke været tilfældet for alle EU-lederne.

Fra klokken 20 torsdag aften startede han bilaterale forhandlinger, hvor han mødtes enkeltvis med de 27 ledere. Det betød, at den tyske kansler, Angela Merkel, forlod topmødet allerede klokken 22, mens den franske præsident, Emmanuel Macron, gjorde hende kunsten efter en time senere.

Og i takt med at natten er skredet frem, har resten af stats- og regeringscheferne også forladt topmødet efter deres møde med Charles Michel. For den danske statsministers, Mette Frederiksens (S), vedkommende afsluttede hendes møde efter sigende kort tid efter midnat.

Ulig de andre EU-chefer mødtes Mette Frederiksen dog ikke alene med Charles Michel. Mødet foregik i selskab med den svenske statsminister, Stefan Löfven, Hollands premierminister, Mark Rutte, og Østrigs kansler, Sebastian Kurz.

De fire udgør sammen en af de mest markante alliancer i slagsmålet om EU-budgettet. De går under navnet ”de fire sparsommelige” og har et fælles mål om at fastholde EU-budgettet på 1,00 procent af EU’s bruttonationalindkomst (BNI) og beholde deres rabatter.

Selvom alliancen ikke er ny, blev dens sammenhold og styrke understreget på topmødet, hvor de fire ledere bliver fremhævet som nogle af de afgørende spillere i slagsmålet. Og de har indtil videre ikke forhandlet med Charles Michel på tomandshånd.

Fælles for de fire lande i alliancen er, at de sammen med Tyskland er de eneste medlemslande, der har en rabat, og de er EU’s største nettobidragsydere.

Uenighed om budgettets størrelse
Der er ikke sluppet meget ud om, hvordan den lange række af møder er forløbet. Men en af de store knaster skulle netop være Danmark, Holland, Sverige og Østrigs store utilfredshed med budgettets størrelse, som Charles Michel har lagt op til, skal være 1,074 procent af BNI.

”Det forslag, der ligger nu, går den forkerte vej,” sagde den danske statsminister, Mette Frederiksen, torsdag, inden hun gik til forhandlinger.

De fire lande har opfordret til, at Charles Michels nye kompromisforslag skal rykke sig tættere på den rene ene procent, hvis det skal give mening at fortsætte forhandlingerne.

De sparsommelige lande står dog ikke helt alene. Selvom den tyske kansler, Angela Merkel, afholder sig fra at melde sig ind i en alliance, lagde hun også inden mødets start vægt på, at nu skulle Charles Michel begynde at lytte til ønskerne fra nettobidragsyderne.

Stadig usikkert, hvornår aftalen kan falde på plads
Det er endnu uvist, om dette EU-topmøde kan resultere i en budgetaftale. Rådsformand Charles Michel er selv meget opsat på, at det nok skal lykkes.

”Der er mange interesser, der er mange bekymringer, og de er alle legitime. Men jeg er overbevist om, at det er muligt at lave fremskridt i løbet af de næste timer eller næste dage. Jeg er overbevist om, at alt, som en beslutning kræver, er på bordet,” sagde han torsdag inden mødestart.

Mette Frederiksen er modsat ikke lige så optimistisk.

”Jeg tror simpelthen, at vi står alt for langt fra hinanden til, at der er en aftale indenfor de næste par døgn,” sagde hun torsdag.

”Jeg laver da et kompromis, når det er de rigtige ting, der ligger på bordet. Men det, som er lagt frem i dag forud for topmødet, er langt væk fra det, som er den danske position, og det kan jeg ikke se et kompromis på baggrund af,” tilføjede hun.

I teorien har medlemslandene indtil årets udgang til at nå til enighed. Men det har dog den konsekvens, at en række af EU’s støtteprogrammer vil blive forsinkede. Det mest optimale vil derfor være, at der falder en aftale på plads i løbet af foråret.

Forrige artikel Brexit kan gøre dansk skolemælk og skolefrugt dyrere Brexit kan gøre dansk skolemælk og skolefrugt dyrere Næste artikel Frederiksen efter første forhandlingsdag: Den budgetrestriktive linje har fået en stærkere stemme i EU Frederiksen efter første forhandlingsdag: Den budgetrestriktive linje har fået en stærkere stemme i EU