Denne uge på EU (13)

DET SKER: Danmark er vært for et uformelt møde mellem EU's finansministre. På søndag træder EU's borgerinitiativ i kraft, og det er til debat i Europa-Huset på tirsdag.

Oplæg og konferencer
EU's borgerinitiativ træder i kraft på søndag 1. april, og i den anledning holder Udenrigsministeriet et debatmøde tirsdag 27. marts. Her holder europaministeren oplæg, og EU-ordførerne fra de forskellige partier diskuterer deres syn på borgerinitiativet. Altingets chefredaktør Rasmus Nielsen er ordstyrer ved arrangementet, som foregår i Europa-Huset i Gothersgade fra kl. 15.30-17.00.

Samme tirsdag er der også et andet debatmøde om fremtidsudsigterne for EU efter krisen. Dagbladet Informations redaktionschef Rune Lykkeberg sætter tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) i den varme stol for at stille ham spørgsmål om EU's fremtid i forhold til økonomisk krise og demokrati. Debatmødet begynder kl. 17.00 på Vartov, Farvergade 27 i København. 

Tirsdag 27. marts er også årets kriminalpræventive dag. I den forbindelse holder Det Europæiske Kriminalpræventive Netværk (EUCPN) et seminar på Brøndby Stadion, hvor relevante aktører fra EU's medlemslande udveksler erfaringer om det kriminalpræventive arbejde. Seminaret varer fra kl. 09.00-17.00. 

Onsdag 28. marts er der et uformelt netværksmøde i de nationale Cultural Contact Points. På mødet vil man udveksle erfaringer om det daglige arbejde med rådgivning og formidling af EU's Kulturprogram.

Samme onsdag samles embedsmænd fra EU's medlemslande i Justitsministeriet til et to-dages uformelt møde for at drøfte det europæiske samarbejde i forhold til asyl, indvandring og grænser. 

I den forbindelse sætter Altinget.dk det danske retsforbehold til debat på vores nye EU-debatside. Biddragsyderne til denne debat er justitsminister Morten Bødskov (S), formand for Konservative Ungdom Kristoffer Beck og professor Thomas Gammeltoft-Hansen. Debatindlæggene kan læses fra om onsdagen.

Torsdag 29. marts slår Københavns Universitet dørene op kl. 19.00 til en EU-relateret forelæsning. Indbudte oplægsholdere er finansminister Wolfgang Schäuble (Tyskland) og økonomi-og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), som vil  drøfte den aktuelle europæiske velfærdsituation set i lyset af de svækkede europæiske økonomier.  

Fredag 30. marts er der oplæg om den europæiske energipolitik, hvor Dansk Erhverv, Novozymes og DTL diskuterer om, hvordan EU kan skabe grønne løsninger og en energieffektiv transport i fremtiden. Arrangementet begynder kl. 09.00 i Europa-Huset på Gothersgade i København.

Fredag 30. marts og lørdag 31. marts mødes EU's finansministre i København til et uformelt møde i Bella Centret. Også centralbankdirektører, repræsentanter fra EU-institutionerne og fra internationale organisationer deltager på det uformelle møde.

I EU 
Mandag 26. marts samles medlemslandenes europa- eller udenrigsministre til det månedlige Rådsmøde for almindelige anliggender. På dagsordenen står blandt andet EU's finansielle ramme.

Onsdag 28. og torsdag 29. marts er der mini-plenarsamling i Europa-Parlamentet.  

Om onsdagen drøfter Parlamentet udvidelsesrapporterne for Serbien, Kosovo, Tyrkiet og Montenegro. Derudover står også en europæisk demokratifond på dagsordenen. 

Om torsdagen drøfter de årsberetningen fra 2010 for Den Europæiske Investeringsbank og uddeling af fødevarer til de dårligststillede EU-borgere. Situationen i Hviderusland står også på dagsordenen.     

Christiansborg
Der er ingen lovforslag eller forespørgsler på EU-området, som skal til behandling i Folketingssalen. Heller ikke Europaudvalget skal mødes i denne uge.

Ministerens kalender 
Mandag 26. marts rejser europaminister Nicolai Wammen (S) til Bruxelles for at deltage i Rådsmøde for almindelige anliggender.

Tirsdag 27. marts holder han oplæg ved et debatmøde om det nye borgerinitiativ, som træder i kraft søndag 1. april. Debatmødet foregår i Europa-Huset i København.

Onsdag 28. marts mødes ministeren med den amerikanske EU-ambassadør.

Senere samme dag deltager han i Parlaments mini-plenarforsamling i Bruxelles, når de samles onsdag 28. og torsdag 29. marts.  

     

Forrige artikel EU-lande enige om støtte til infrastruktur EU-lande enige om støtte til infrastruktur Næste artikel Finansskat kan give statskassen 12 milliarder Finansskat kan give statskassen 12 milliarder