Aktører: Wammen kan løsne op for EU-debatten

EUROPAMINISTER: Udnævnelsen af Nicolai Wammen (S) som europaminister vil få indflydelse på EU-debatten herhjemme, mener de danske EU-aktører.

Udnævnelsen af Nicolai Wammen (S) til europaminister udløser forskellige reaktioner fra de danske EU-aktører. Dog synes organisationerne at være enige om, at han har mulighed for at sætte gang i EU-debatten.  

Finn Ellegaard fra oplysningsforbundet DEO peger blandt andet på, at den nye minister får mulighed for at gøre EU-området mere jordnært for både borgere og lovgivere.

"En europaminister kan få stor betydning for debatten - for det er med til at sikre, at EU kommer ned i øjenhøjde og skabe opmærksomhed på, hvor stor en indflydelse EU har. Vi oplever som oplysningsforbund ofte, at danske politikere og beslutningstagere ikke er i stand til at tale om lovgivningen i EU. Med en dedikeret europaminister kan vi forhåbentlig øge viden om EU - også blandt lovgivere," lyder det.

Også formanden for Den Danske Europabevægelse, Erik Boel, hilser Nicolai Wammen velkommen på posten, hvortil han er "topkvalificeret". Boel understreger endvidere postens vigtighed både under og efter det danske EU-formandskab.

"Med de danske EU-forbehold er der i den grad behov for, at vi har en permanent europaminister; både for at få taget debatten om Danmarks rolle i Europa - og for mere effektivt at få varetaget de danske interesser i det europæiske samarbejde," mener han.

Europaminister - ikke bare EU-minister
Fra den mere EU-skeptiske linje hos Folkebevægelsen mod EU, udtrykker formand Søren Søndergaard et ønske om, at Nicolai Wammen vil gøre alvor af sin titel og tage højde for hele Europa, ikke kun EU. Især Europarådet bør gives mere opmærksomhed, mener han. Søndergaard håber endvidere, at Wammen vil give befolkningen indflydelse på EU-udvilklingen, men frygter en ensidig propagandistisk EU-debat.

"Han kan få en positiv betydning for debatten, hvis hans opgave bliver at lytte til befolkningen og repræsentere dens ønsker og bekymringer i EU. Men hvis hans opgave primært bliver dels at være mødeleder under formandskabet og dels at være propagandist for EU's lyksaligheder over for den danske befolkning, så vil han bare blive en ligegyldig parentes," mener Søndergaard.

Stor opgave at løfte
Den 1. januar overtager Danmark EU-formandskabet. Det vil være en mulighed for Wammen at vise vej for resten af EU, mener Søren Winther Lundby fra centrum-venstre organisationen Nyt Europa.

"Jeg håber - og tror på - at Nicolai Wammen kan åbne et nyt EU-kapitel, så vi kan blive et forgangsland: Ja, det er muligt at skabe et levende demokrati i EU. Se, hvad vi kan i Danmark. Flere skal deltage i udviklingen af europæiske og globale løsninger. Det handler om demokrati, men det handler også om løsninger under overskriften "profit, people, planet". Wammen kan vise resten af EU, at et progressivt erhvervsliv kan samarbejde med realistiske græsrødder om de løsninger, vi alle skal leve af i fremtiden," lyder det fra Lundby, som understreger, at arbejdet med et mere levende europæisk demokrati er en stor opgave, der kræver, at Wammen beholder posten i hele regeringens levetid.

Ligeledes ser Finn Ellegaard, at Wammen står over for en udfordring.

"Jeg frygter, at Wammen bliver spist af EU's og topmødets agenda, og derfor ikke får mulighed for at flytte EU ned i øjenhøjde," påpeger han.

Erik Boel lægger vægt på et andet muligt problem.

"Med hele fire udenrigsministre er der en risiko for, at Nicolai Wammen bliver kørt over - og at Europa- og udenrigspolitikken falder mellem flere stole," vurderer han.

Sidst Danmark havde en europaminister var det Bertel Haarder (V), der bestred posten i 2001-2002 i forbindelse med det sidste danske EU-formandskab.

Forrige artikel Regeringens første dage set fra Bruxelles Regeringens første dage set fra Bruxelles Næste artikel EU vil ”grønne” landbrugsstøtten EU vil ”grønne” landbrugsstøtten