EU kan skabe forsoning på Balkan

DEBAT: EU-kandidatlandet Serbien skal nu ind i en ny fase af reformprocessen. Et tæt samarbejde med EU under processen er opskriften på serbisk EU-medlemskab, som vil udløse fred og stabilitet i regionen, mener Jens Joel (S).

Af Jens Joel 
MF (S), Europaordfører

EU blev født ud af ønsker om at forhindre konflikter, fremme menneskerettigheder og sikre økonomisk fremgang i Europa.

Det er værd at huske på, når man diskuterer Serbiens ønske om optagelse i EU. For den udvikling der siden 90'erne har fundet sted i det tidligere Jugoslavien minder på mange måder om den udvikling, som Europa gennemgik efter anden verdenskrig. Sidste uges beslutning om at tildele Serbien status som EU-kandidatland, er derfor et vigtigt skridt mod at sikre fred og stabilitet på Balkan. Det er en anerkendelse af, at vi i dag står med et andet Serbien. Et Serbien, der ser fremad, og som har valgt den europæiske vej.

EU er nøglen til fred
Landet har forsonet sig med naboerne, undskyldt for blandt andet Srebrenica og udleveret krigsforbrydere, som eksempelvis Ratko Mladic, der nu sidder anklaget i Haag for de uhyrligheder, han har begået. Der er stadig lang vej igen. Men tildelingen af kandidatstatus er en anerkendelse af, at Serbien har valgt at se fremad og se mod Europa. Det tror jeg bliver afgørende.

Alternativet til en serbisk integration i EU kan være fatal. Det er vigtigt at huske, at det kun er 13 år siden at Serbien sidst var involveret i en blodig krig. Dengang gik NATO ind og forhindrede en etnisk udrensning i Kosovo. Hvis ikke vi arbejder for et tættere samarbejde med Serbien, risikerer vi at konflikten blusser op igen.

Bro mellem reformer og Balkanstabilitet
Udsigten til et EU-medlemskab har tidligere vist sig som en effektiv gulerod for ansøgerlandenes vilje til at gennemføre demokratiske og økonomiske reformer. Og EU er ofte et stærkt argument for de reformkræfter, der findes i landet. Serbien har hidtil vist at landet er parat til at integrere sig i Europa, hvorfor vi fra dansk side hilser en optagelse af Serbien som kandidatland til EU-medlemskab velkommen.

Med beslutningen om at gøre Serbien til kandidatland tager vi hul på et nyt kapitel i processen for forsoning på Balkan. Vejen til et egentligt EU-medlemskab vil være brolagt med hårdt arbejde; Serbien skal stadig gennemføre mange nødvendige demokratiske reformer og leve op til de økonomiske krav, der stilles for tildeling af medlemskab. Det bliver ikke nogen nem opgave. Men et serbisk medlemskab af EU vil gavne Serbien, Balkan og resten af Europa. Ikke mindst derfor skal vi fra EU's side fortsat støtte op om processen.

Forrige artikel Har Serbien viljen? Næste artikel Den vækst, vi har brug for Den vækst, vi har brug for