Den vækst, vi har brug for

BLOG: Økonomisk vækst og bæredygtighed er ikke hinandens modsætninger, og EU har brug for begge ting for at imødegå fremtidens udfordringer, mener sekretariatsleder for Nyt Europa, Søren Winther Lundby.

Af Søren Winther Lundby
Sekretariatsleder, Nyt Europa

I en verden med syv milliarder mennesker står vi over for en stadig tydeligere, global dagsorden. Inden vi bliver ni milliarder mennesker i 2050, vil vi se den nuværende middelklasse vokse fra 1,5 milliarder til 4,3 milliarder mennesker. Det vil ske i 2030, hvor vi får brug for 50 procent flere fødevarer, 45 procent mere energi og 30 procent mere vand. Opgaven er at sikre bæredygtighed økonomisk såvel som socialt, miljømæssigt og demografisk.

Profit, people, planet
Heri ligger også en påmindelse om, hvilken vej vi bør gå i EU. Vi skal spare og skabe vækst, men med den helt afgørende tilføjelse, at væksten skal leve op til morgendagens nye credo om profit, people, planet.

Strategien er at tjene penge på en bedre verden. Det kan godt lade sig gøre, men vil forudsætte nye alliancer og en gentænkning af forholdet mellem marked og politik.

Vi bør i EU tilskynde til øget samarbejde mellem de progressive dele af erhvervslivet, den akademiske verden og dele af det civile samfund. Dette trekløver bør i fællesskab undersøge, hvor langt vi kan komme med udviklingen af profit, people, planet-produkter og serviceydelser. Og dermed også blive en kraft, der kan bakke de partier og politikere op, som arbejder sagligt og langsigtet med tingene.

Oliesand og flyafgifter
Det er også vigtigt, at vi i EU står last og brast på den globale politiske scene. Lige nu er EU under dobbeltild i så forskellige, men alligevel beslægtede sager, som oliesand og flyafgifter. EU kæmper en kamp mod canadisk oliesand, men risikerer at blive slæbt for internationale retsinstanser. Ditto, når det handler om den CO2-afgift, som Unionen er ved at indfase på flytrafik ind og ud af EU.

Selv i en tid, hvor verdens ledere er på vej til Rio+20, er det vanskeligt at få handling til at følge ord. Så meget desto vigtigere er det, at alle gode kræfter i EU nu finder sammen om at vise, at vækst og job ikke står i modsætning til en mere bæredygtig, global udvikling.

Det handler om at sikre en vækst, hvor bæredygtighed bliver lig med fremskridt frem for afsavn.

Forrige artikel EU kan skabe forsoning på Balkan EU kan skabe forsoning på Balkan Næste artikel Uddannelse er vejen til unge i job Uddannelse er vejen til unge i job