Ny temadebat: Hvor skal Folkekirken hen?

Hvilken vej skal Folkekirken? Hvordan får kirken fat i de unge? Og hvilken rolle skal kirken spille i den grønne omstilling? De spørgsmål og mange flere stiller Altinget Etik og Tro i en ny temadebat.

Folkekirken går til valg 17. september, når der skal vælges medlemmer til menighedsrådene for de kommende fire år.

Valget kommer ovenpå fire år, hvor kirken ikke ligefrem er væltet i gode nyheder – tværtimod.

En undersøgelse fra januar 2024 viste, at mange kirkeansatte har været udsat for mobning, chikane og dårlig ledelse. Undersøgelsen pegede derfor på, at der var brug for en professionalisering af menighedsrådene. Derfor lurer en debat om menighedsrådenes opgaver og styringen af Folkekirken i horisonten.

I den forgangne valgperiode har Folkekirken desuden været ramt af en MeToo-sag, ligesom der har været debat om flere præster, der ikke vil vie eksempelvis homoseksuelle eller fraskilte.

Derudover har Folkekirkens medlemstal fortsat den nedadgående kurve. Ved seneste valg til menighedsrådene i 2020 var 74 procent af befolkningen medlemmer af Folkekirken, mens tallet i 2024 er faldet til 71 procent. Samtidig oplever flere steder i landet, at det er blevet sværere at finde kandidater til menighedsrådsvalget, og så er store bededag blevet afskaffet som en officiel helligdag.

{{toplink}}

De seneste fire år har også haft fokus på Folkekirkens rolle i den grønne omstilling. Som landets tredjestørste jordbesidder mener flere, at kirken – og menighedsrådene – bør tage ansvar for at omlægge den konventionelle landbrugsjord til eksempelvis skov eller anlæg for vedvarende energi.

Spørgsmålene er med andre mange op til det kommende valg til menighedsrådene, hvor Folkekirken står ved en skillevej. Hvilken vej skal Folkekirken? Hvordan bliver der gjort op med det dårlige arbejdsmiljø? Hvordan får kirken fat i – og fastholder – de unge? Hvilken rolle skal kirken spille i den grønne omstilling? Kan og skal medlemsudviklingen vendes?

Alt det spørger Altinget Etik og Tro om i denne temadebat.

Panelet består af:

Pernille Vigsø BaggePernille Vigsø Bagge, formand, Præsteforeningen

Josefine Frej MikutaJosefine Frej Mikuta, sognepræst, Sejerø Sogn

Anton PihlAnton Pihl, formand, Landsforeningen af Menighedsråd

Ingrid AnkIngrid Ank, leder, Grundtvig-Akademiet

Rikke Bendix PedersenRikke Bendix Pedersen, medlem af menighedsrådet, Ballerup Sogn

Johannes Gregers JensenJohannes Gregers Jensen, domprovst, Københavns Stift

Sophie JuelSophie Juel, provst, Frederiksværk provsti

Ulla Morre BidstrupUlla Morre Bidstrup, uddannelses- og afdelingsleder, Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter

Camilla SløkCamilla Sløk, ph.d. i teologi og lektor i offentlig ledelse ved CBS.

Ønsker du at deltage i debatten? Så er du mere end velkommen til at skrive til debatredaktør Lasse Sjøbeck Jørgensen på lsj@altinget.dk.

Forrige artikel Naser Khader i ny bog: Jeg frygter, vores ghettoer er ved at udvikle sig til mini-Gaza’er Naser Khader i ny bog: Jeg frygter, vores ghettoer er ved at udvikle sig til mini-Gaza’er Næste artikel Kan Dahlin stramme grebet om trossamfund uden at gøre sig til religiøs overdommer? Forening mener, han bør træde varsomt Kan Dahlin stramme grebet om trossamfund uden at gøre sig til religiøs overdommer? Forening mener, han bør træde varsomt