Erhvervsliv dumper regeringens finanslovsforslag for manglende initiativer til at skaffe mere arbejdskraft

Finanslovsforslaget leverer ingen løsninger til at skaffe erhvervslivet mere kompetent arbejdskraft. Og det vækker kritik af udspillet. "En tynd kop the, der nærmest er det rene vand," mener SMVdanmark. Tal fra Dansk Erhverv viser, at manglen på arbejdskraft har kostet danske selskaber et mindst 176 milliarder kroner det seneste år.

"En tynd kop the" og "ikke i nærheden af nok."

Regeringens finanslovsudspil for 2023 får den kolde skulder af erhvervslivet, når det kommer til initiativerne til at skaffe mere kvalificeret arbejdskraft. Eller mangel på samme.

Skarpest i retorikken er de små- og mellemstore virksomheder.

"En tynd kop the, der nærmest er det rene vand," lyder det fra SMVdanmarks administrerende direktør, Jakob Brandt, der uddyber:

"Vi har et erhvervsliv, der er stærkt presset af eksploderende energipriser og inflation, og som står over for en endnu blodigere kamp om den kvalificerede arbejdskraft næste år. Alligevel rummer finanslovsforslaget ingen reformer, ingen konkrete initiativer til at øge tilgangen af nye medarbejdere, og intet der gør det lettere at drive virksomhed i Danmark. Det er skuffende."

Ris fra DI

Landets største erhvervsorganisationen, DI, ærgrer sig ligeledes over, at finanslovsforslaget ikke indeholder forslag, der skaffer arbejdskraft.

"Der bliver ikke foretaget de nødvendige prioriteringer, og derfor er der ikke i nærheden af nok økonomi og arbejdskraft til alt det, vi gerne vil," meddeler topchef, Lars Sandahl Sørensen. 

I organisationens 2030-plan har DI et mål om, at arbejdsudbuddet skal være hævet med mindst 75.000 om otte år, men det ser altså ikke ud til, at finansloven for 2023 kommer til at hjælpe DI med at indfri den ambition.

I 2023 forventes der desuden at være 28.000 flere offentligt ansatte end i 2019, hvilket ikke huer Lars Sandahl Sørensen.

"De mange ekstra offentligt ansatte presser de offentlige budgetter og den samlede mangel på arbejdskraft. Her burde man prioritere investeringer frem for forbrug og i stedet effektivisere den offentlige sektor," lyder det fra DI-bossen. 

{{toplink}}

Dansk Erhverv: Manglende hænder efterlader milliardregning 

Situationens alvor understreges af nye tal fra Dansk Erhverv, der viser, at har manglen på arbejdskraft i danske virksomheder medført omsætningstab på mindst 176 milliarder kroner siden august 2021.

Det svarer til cirka fem procent af virksomhedernes samlede omsætning.

Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, kalder tallene for "nedslående."

"Problemet går ikke væk. Der er udsigt til, at virksomhederne kommer til at mangle arbejdskraft i mange år frem i tiden Frem mod år 2030 kommer virksomhederne til at stå med et underskud af arbejdskraft i størrelsesorden 90.000 medarbejdere. De reformer, der skal sikre, at vi har kollegaer nok, slår ikke til. Der er brug for nye," mener han. 

Han slår dog en anelse mere optimistisk tone an end sine kolleger, når talen falder på regeringens finanslovsudspil.

"Både virksomhederne og den offentlige sektor mangler i stor stil hænder. Den del er ikke på bordet i denne omgang. Men regeringen melder, at der er tiltag på vej, og det ser vi frem til. Det kan absolut kun gå for langsomt," lyder det fra Brian Mikkelsen, der fortsætter:

"Hver eneste dag må virksomheder sige nej til ordrer og omsætning, fordi de ikke kan få de folk, som de har brug for. Det er en udfordring, som der skal handles på."

Statsminister Mette Frederiksen (S) talte torsdag til Dansk Erhvervs årsdag umiddelbart efter Brian Mikkelsen havde været på scenen for at byde velkommen. 

Her erkendte hun, at der fortsat mangler arbejdskraft i Danmark.

"Ja, der mangler arbejdskraft, fordi der er damp på kedlerne både i jeres virksomheder og i øvrigt også i velfærdssamfundet. Det gode er, at vi er rustet til at møde alle de usikkerheder, der rammer os," lød det fra statsministeren. 

Hun betonede herefter nødvendigheden af at holde økonomien i tøjler, hvilket er årsagen til det stramme og restriktive finanslovsforslag.

Følg L 207 Finanslov for finansåret 2023
(Finansministeriet)

8/9
2022
1/9
2022
31/8
2022

Forrige artikel Regeringen afsætter 1,3 mia. kroner til Arbejdstilsynet og foreslår permanent bevilling Regeringen afsætter 1,3 mia. kroner til Arbejdstilsynet og foreslår permanent bevilling Næste artikel Staten har tabt to milliarder på SAS-aktier siden 2009 Staten har tabt to milliarder på SAS-aktier siden 2009
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.