Se debatmøde om ny magtudredning: "Man må sikre sig, at nogen tager medejerskab"

https://vimeo.com/manage/642486197/general

Danmark skal have en ny magtudredning. På et debatmøde denne uge diskuterede forskere, politikere og aktører en lang række spørgsmål, herunder hvad en magtudredning skal se på, og hvor meget politikere skal involvere sig. Se debatten her.

Magtudredningen fra 2003 skal opdateres.

Og blandt læringerne fra sidst er, at det ikke må være et projekt, der strækker sig over syv til ti år, men koncentreres til en “meget, meget kortere periode”, lød det fra politisk kommentator og tidligere minister Hans Engell på et debatmøde om den nye magtudredning tirsdag i denne uge.

“For nu at sige det kort så blev det på ingen måde som nogen af os, der var med til at sætte det i gang, havde forventet. Intet. Da vi var færdige, var mange af os ude af politik og væk, og nogle var døde,” sagde Hans Engell.

Han anbefalede samtidig, at man med den nye magtudredning sikrer sig, at der er en politisk forankring, og at der bliver taget ejerskab over projektet.

"Man må også sikre sig, at nogen tager medejerskab til projektet under hele vejen," sagde han.

Hans Engell oplevede det som et "kæmpe problem" i afslutningen af den seneste magtudredning, at der netop ikke var nogen, der tog et ejerskab.

“Udredningen kastede ikke noget af sig i den politiske debat, heller ikke i medierne eller på anden vis,” sagde han.

Folketinget som mediator

Debatten om den nye magtudredning var arrangeret af Altinget og Tænketanken Mandag Morgen i samarbejde med Københavns Universitet.

Og mødet blev afsluttet med debat med ordførere fra tre politiske partier. Her kom ejerskab og politikernes involvering på tale.

“Jo mere jeg tænker over det, jo mere tror jeg, at Folketinget er nødt til at spille en ret stor rolle i det, ikke i at lave arbejdet, men i netop at sørge for at være en slags mediator og sørge for, at alle de forskellige interesser bliver hørt,” sagde Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup.

Socialdemokratiets retsordfører Kasper Sand Kjær mente, at Folketinget fortsat skal være en del af diskussionen, men slippe styringen af selve projektet.

“Det er vigtigt, at vi stadig er med i processen, men det er jo vigtigt at vi på et tidspunkt går fra at være beslutningstagere og bevillingsgivere til nogle forskere og så til at være aktører, som skal inddrages, for at det bliver relevant og rammer de centrale temaer,” sagde Kasper Sand Kjær.

Se hele debatten i linket ovenfor og læs indlæggene i Altingets temadebat om den nye magtudredning her.

Forrige artikel Se hele Frederiksens pressemøde: Se hele Frederiksens pressemøde: "Jeg vil utrolig gerne have de sms’er frem, for jeg ved jo, at der ikke er noget om hjemmel" Næste artikel Se spørgetimen: Frederiksen vil ikke svare på, om hun læste sine minkpapirer med advarsel før afgørende pressemøde Se spørgetimen: Frederiksen vil ikke svare på, om hun læste sine minkpapirer med advarsel før afgørende pressemøde