Radikale Venstre vil redde lukningsramte ambassader

Som led i finanslovsforhandlinger for 2022 foreslår Radikale Venstre at styrke Udenrigstjenesten med ti millioner kroner ekstra om året i fem år. Det kan for eksempel gå til at redde ambassaderne i Argentina og Tanzania, siger partiets udenrigsordfører. 

Regeringen gør Danmark en bjørnetjeneste ved at lukke ambassaderne i Argentina og Tanzania.

Det mener Radikale Venstre, som i sit finanslovsforslag for 2022 foreslår at afsætte ekstra ti millioner kroner årligt til Udenrigstjenesten de næste fem år. Radikale Venstre har et ønske om "flere ambassader og stærkere ambassader".

“Vi anerkender, at regeringen har stoppet nedslagtningen af Udenrigstjenesten ved at droppe omprioriteringsbidraget og ved at lave en større omstrukturering, som vi sådan set har stor sympati for, men den omstrukturering har også vist, at vi har måtte foretage nogle virkelig, virkelig svære valg og har måtte lukke flere ambassader, som vi egentlig ikke synes, vi er tjent med at lukke,” siger udenrigsordfører Martin Lidegaard.

Radikale Venstre foreslår, at de ekstra penge eksempelvis kan gå til at redde ambassaderne i Argentina og Tanzania. 

I august meddelte udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at regeringen agter at lukke de to ambassader som led i en omstrukturering, hvor Danmark til gengæld opruster sin indsats andre steder, herunder i EU, Nato og FN.

Øjne mod Ukraine og Georgien

Radikale Venstre mener også, at Danmark har brug for at styrke nærområder som Vestbalkan og flere østlige partnerskabslande. 

“Vi har partnerskaber med lande som Ukraine, Georgien og Moldova. Det er et område, som bliver og er af meget stor betydning, så der vil vi også gerne styrke vores repræsentation,” siger Martin Lidegaard, der med andre ord kan finde masser at bruge pengene på.

"Vi har lukket Argentina, som vi næsten lige havde åbnet. Vi har lukket Tanzania, som er et gammelt meget tæt samarbejdsland, og så har vi også de andre steder, som vi kunne pege på. Så det er ikke særligt svært at pege på steder, hvor vi med fordel kunne styrke vores repræsentantion."

Han er ikke i tvivl om, at Danmark har meget at vinde ved en oprustning.

“De tektoniske plader i geopolitikken flytter sig i de her år, og vi har brug for at styrke både det europæiske samarbejde med de store vækstøkonomier og med vores nærområder. Det er godt, at regeringen har stoppet nedskæringen, men det er ikke godt nok,” siger Martin Lidegaard. {{toplink}}

Ti millioner til en start

Nu ved jeg ikke, hvad en ambassade koster, men kan man overhovedet få en enkelt ambassade for ti millioner kroner? 

“Man kan designe det på mange måder, så der er stor forskel på, hvad det koster. For eksempel afhænger det af, hvor meget dansk eller lokalt personale du har på de her ambassader. Og i Argentina har vi jo for eksempel allerede et domicil. Men det er jo rigtigt, at vi kunne bruge mange flere penge.”

Så det her skal ses som en start til at opfylde jeres ønskeliste?

“Vi er helt med på, at der er grænser for, hvad du kan få for ti millioner, og vi mener, at behovet er større, men vi har sagt ti millioner kroner, fordi vi tænkte, at det var realistisk at komme igennem med. Vi ser meget gerne, at beløbet kommer højere op på sigt,” siger Martin Lidegaard.

Forrige artikel Hård kritik af Arbejdstilsynet i kontroversiel sag om arbejdstid Hård kritik af Arbejdstilsynet i kontroversiel sag om arbejdstid Næste artikel Få det vigtigste fra Rigsretten: Få det vigtigste fra Rigsretten: "Jeg kommer ikke til at sige undskyld"