Ny analyse: Kommuner har ansat flere nye ’kolde’ end ’varme’ hænder

Siden kommunalreformen er antallet af medarbejdere med administrative opgaver ifølge en opgørelse fra DI steget væsentligt mere end antallet af medarbejdere direkte borgernære opgaver. KL anfægter tallene.

I de godt 15 år, der er gået siden kommunalreformen i 2007, er der kommet flere ekstra administrative medarbejdere i kommunerne, end der er kommet på de borgernære velfærdsområder.

I hvert fald ifølge en opgørelse fra erhvervsorganisationen DI.

Her fremgår det, at antallet af administrative medarbejdere er steget med knap 7.000 siden 2007, svarende til en stigning på godt 13 procent.

I samme periode er antallet af medarbejdere inden for det, DI definerer som borgernær velfærd, steget med lidt over 3.500 svarende til 1,2 procent.

Samtidig med at antallet af administrative medarbejdere er steget, er andelen af akademikere også blevet større. Det har været med til at trække andelen af lønkroner, som benyttes til administrative medarbejdere, yderligere op.

”Akademikere ansat i kommunerne tjener i dag gennemsnitligt 28 pct. mere end medarbejderne på administrations- og it-området, hvormed udviklingen også bidrager til større lønudgifter i kommunerne,” lyder det i analysen.

Flere akademikere driver lønudgifter op

Når 5.000 administrativt kontorpersonale udskiftes med 5.000 med en akademisk uddannelse, giver det ifølge DI ekstra lønudgifter for 685 millioner kroner.

Analysen går ikke meget i detalje med mulige forklaringer på udviklingen. Lige som udviklingen af antallet af medarbejdere inden for henholdsvis administration og borgernær velfærd heller ikke opgøres for de enkelte år i perioden fra 2007 til 2022.

Det beskrives dog, at der i perioden fra 2010 til 2017 har været et faldende antal medarbejdere i den borgernære velfærd, og at dette i høj grad skyldes et fald i antallet af folkeskolelærere.

Fra 2010 blev der gennemført store besparelser på tværs af landets kommuner efter der i årene umiddelbart efter kommunalreformen var sket store overskridelser af de aftalte økonomiske rammer på velfærdsområderne.

KL taler om færre chefer og ledere

I løbet af årene siden kommunalreformen er der også sket et fald i antallet af børn i den skolepligtige alder, samtidig med at antallet af ældre har været stigende.

Analysen fra DI er omtalt i en artikel i Berlingske. Her peger KL på, at man ikke er enig i DI’s opgørelse.

Ifølge KL’s egne opgørelser så er udviklingen af antallet af administrativt ansatte faldet i kommunerne siden 2009 med 1.050 årsværk.

Ifølge KL er der sket et markant fald i antallet af ’chefer’ og ’ledere’, mens der har været en stigning ”myndighedsrelateret administrativt personale”, som eksempelvis hjælper udsatte børn eller borgere med handicap samt borgere på jobcentrene.

KL anerkender, at der er sket en stigning i antallet af akademikere.

Følgende medarbejdergrupper tæller med som administrativt personale i DI’s opgørelse:

  • Administration og it mv.
  • Akademikere
  • Chefer
  • Journalister
  • Musikskoleledere
  • Tolke

Forrige artikel Coronaramte styrelser kæmper fortsat med højt sygefravær Coronaramte styrelser kæmper fortsat med højt sygefravær Næste artikel Kom med til træning af Udenrigsministeriets nye kriseberedskab: “Der er ubekræftede mediemeldinger om otte omkomne” Kom med til træning af Udenrigsministeriets nye kriseberedskab: “Der er ubekræftede mediemeldinger om otte omkomne”