1.200 rykkere og et regelbrud: Her er tre nedslag i Rigsrevisionens gennemsyn af ministerierne for 2022

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har kvaler med at betale regninger til tiden, mens Sundhedsministeriet har opkrævet forkerte gebyrtakster fra borgere og virksomheder. Det viser to beretninger fra Rigsrevisionen for 2022.

Et inkassovarsel og en ekstraudgift på en million kroner i renter til en enkelt leverandør.

Rigsrevisionen har udgivet sine beretninger for statsregnskabet og ministeriernes forvaltning i 2022, hvor det blandt andet fremgår, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har haft kvaler med at betale sine fakturaer.

Få her tre nedslag fra de to beretninger.

Borgere betaler forkerte gebyrer

Tre ud af fem kritiske udtalelser i revisionen af statens forvaltning for 2022 angår det tidligere Sundhedsministeriet, der nu er slået sammen med Indenrigsministeriet.

Rigsrevisionen kritiserer blandt andet ministeriet for ikke at have fastsat gebyrtakster i overensstemmelse med budgetvejledningen i ni ud af 13 reviderede gebyrordninger.

For eksempel har ministeriet et overskud på 73 millioner kroner på gebyrordningen ”Sundhedsfaglige tilsyn”, hvilket svarer til næsten et års indtægter på ordningen.

Til gengæld har ministeriet et samlet underskud på cirka 57 millioner kroner på syv af de ni gebyrordninger.

Rigsrevisionen konstaterer, at der er tale om væsentlige regelbrud, fordi de samlet udgør 19 procent af ministeriets gebyrindtægter på 413 millioner kroner.

Som konsekvens har borgere og virksomheder i nogle tilfælde betalt forkerte gebyrtakster.

For sent betalte regninger

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har udfordringer med at betale fakturaer til tiden, og det resulterede i 2022 i flere sager med væsentlige udgifter til gebyrer og morarenter.

Rigsrevisionen fremhæver tre konkrete sager fra sin revision i 2022.

En leverandør sendte 1.200 rykkere, hvilket kostede ejendomsstyrelsen cirka 200.000 kroner i rykkergebyrer og morarenter i 2022.

En anden leverandør sendte et inkassovarsel. Styrelsen betalte i 2022 cirka 350 fakturaer for sent til denne leverandør.

Ejendomsstyrelsen har desuden betalt én million kroner i rente til en privat leverandør, som styrelsen fik løst opgaver hos i 2019 til en værdi af 1,2 millioner kroner.

I en pressemeddelelse gør forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) det klart, at håndteringen af fakturaer i styrelsen ikke er tilfredsstillende, men Forsvarsministeriet oplyser samtidig, at styrelsen har etableret et Center for Indkøb, ligesom der er tilført flere ressourcer til indkøbsområdet.

“Disse tiltag skal gerne sikre, at denne slags sager ikke gentager sig,” skriver Forsvarsministeriet i pressemeddelelsen. {{toplink}}

Gammelt it-system giver milliardtab

Skatteministeriet står en del for skud i de to beretninger.

Rigsrevisionen bemærker blandt andet, at Skatteministeriet fortsat inddriver 106,6 milliarder kroner ud af den samlede offentlige gæld på 145,9 milliarder kroner via det gamle inddrivelsessystem (DMI).

Det har som konsekvens, at ministeriet ikke kan inddrive gælden via lønindeholdelse, der ellers er et af ministeriets mest effektive inddrivelsesværktøjer.

Rigsrevisionen har beregnet, at Skatteministeriet kunne have inddrevet op til fire milliarder kroner i 2022, hvis ministeriet havde anvendt lønindeholdelse og afdragsordninger i DMI.

Derudover kan ministeriet ikke inddrive en stor del af gælden på grund af problemer med datakvalitet og retskraft.

“Staten risikerer herved at miste skatteindtægter, og at borgernes og virksomhedernes retssikkerhed kompromitteres,” skriver Statsrevisorerne.

Skatteministeriet har dog også forbedret sig på en række punkter, og for første gang i seks år tager Rigsrevisionen ikke længere forbehold for Skatteministeriets § 38 Skatter og afgifter. {{toplink}}

Forrige artikel EU-boblen ses ikke som en attraktiv arbejdsplads i Norden: EU-boblen ses ikke som en attraktiv arbejdsplads i Norden: "De tror, de ikke får nogen indflydelse" Næste artikel Claus Hjort-sag skal i Højesteret Claus Hjort-sag skal i Højesteret