Radikale kan blive halveret: Hvem bliver genvalgt, og hvem ryger ud af Folketinget?

Flere radikale profiler står lige nu til at skulle forlade Folketinget efter det kommende valg. Det viser en ny geografisk prognose. Altinget Christiansborg giver et bud på, hvem der kan blive, og hvem der må sige farvel.

Mindst seks radikale folketingsmedlemmer står lige nu til at ryge ud af Folketinget.

Ifølge en ny geografisk prognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget, vil Radikale miste syv af de 16 mandater, som partiet vandt i 2019.

I løbet af valgperioden har to folketingsmedlemmer skiftet parti – og Marianne Jelved vil ikke genopstille – men ikke desto mindre rammer tilbagegangen stadig en håndfuld af folketingsmedlemmerne.

Med udgangspunkt i mandatprognosen giver Altinget Christiansborg her et bud på, hvem der bliver valgt for Radikale.

Københavns Storkreds: To mandater (et mindre) 

Der er en, som er forholdsvis sikker på at få det ene mandat i København, og det er det nuværende folketingsmedlem Samira Nawa, som blev valgt for første gang i 2019.

Men det er mere åbent, hvem der skal tage det andet mandat, og det kan meget vel blive afgjort af, om vælgerne er tilhænger af en stemme fra fordums tid i radikale sammenhænge. Eller om partiets tilbageværende vælgere i stedet tilhører en yngre generation, som også vil have en ny, yngre kandidat?

Kampen kan nemlig ende med at stå mellem Klaus Bondam, som i nullerne var kendt som borgmester i København for Radikale, eller Thomas Rohden, der fik et flot regionsrådsvalg i 2021, hvor han blev den tiende største stemmesluger i Region Hovedstaden med 8.046 stemmer.

Men en anden blander sig også i opgøret. Ruben Kidde, som fik fjerde flest stemmer i 2019 og blev førstesuppleant ved sidste valg. Han har været i Folketinget, som vikar for Ida Auken, mens hun stadig var radikal. Lige nu sidder han i byrådet på Frederiksberg, og det er også her, han formentlig vil få størstedelen af sine stemmer. Spørgsmålet, om det er nok til at slå en af de to andre herrer.

Endelig bør man også holde øje med Clara Halvorsen, som forsøgte at blive radikal landsformand i 2021, men tabte valget til Mikkel Irminger Sarbo, og det tidligere folketingsmedlem fra Alternativet Carolina Magdalene Maier, der dog er blevet placeret et stykke ned på den radikale stemmeseddel. Kampen står umiddelbart mellem de tre mænd, men de to kvinder kan sagtens blive jokere. {{toplink}}

Københavns Omegns Storkreds: Et mandat (et mindre) 

Det vil være meget overraskende, hvis det ikke er partiets politiske leder Sofie Carsten Nielsen, som – igen – vinder det første mandat i Københavns Omegn.

Lige nu ser det dog ud til, at det er det eneste, som Radikale får i storkredsen, og dermed står sundhedsordfører Stinus Lindgreen til at ryge ud af Folketinget. 

Nordsjællands Storkreds: Et mandat (et mindre) 

Der er ligeledes ikke nogen, der kan udfordre den tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard, som står til at få Radikales ene mandat i Nordsjællands Storkreds.

Men det betyder også, at Christina Thorholm ikke opnår valg til Folketinget. Hun kom i Folketinget, som afløser for Kristian Hegaard i august 2021, men for nu ser det ud til, at tiden som folketingsmedlem har fået en ende.

Bornholms Storkreds: Nul mandater (status quo) 

Radikale står ikke til at vinde et mandat på Bornholm.

Sjællands Storkreds: Et mandat (et mindre) 

Siden 2011 har vælgerne i Sjællands Storkreds sendt Zenia Stampe i Folketinget, og det vil de formentlig gøre igen denne gang. Hun er favoritten til at vinde det ene mandat, som Radikale står til at vinde i storkredsen.

Samtidig må Anne Sophie Callesen sige farvel til Folketinget. Hun blev valgt i Østjyllands Storkreds ved sidste valg, men har siden flyttet valgkreds. Som ny kandidat på Sjælland vil hun formentlig få svært ved at hamle op med Stampe.

Fyns Storkreds: Et mandat (status quo) 

På Fyn står Rasmus Helveg til at fastholde den plads i Folketinget, som han vandt for første gang i 2019.

Sydjyllands Storkreds: Nul mandater (et mindre) 

Radikale risikerer at miste et af sine profilerede medlemmer, som har været en del af folketingsgruppen siden 2011.

I Sydjylland står Lotte Rod nemlig til at ryge ud af Folketinget, fordi Radikale ikke får et mandat.

Østjyllands Storkreds: Et mandat (to færre) 

Østjyderne har fået en ny radikal mand på stemmesedlen, efter Morten Østergaard har forladt dansk politik. Radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg, er ny kandidat i det østjyske, hvor han går efter at vinde det ene mandat, som partiet står til lige nu.

Qua sin position i partiet og den profilering, som det medfører, er han et meget godt bud på et nyt østjysk folketingsmedlem. Han var opstillet i Vestjylland ved det seneste valg, hvor han fik 4.444 personlige stemmer.

Men der er en joker i form af Katrine Robsøe, som blev valgt på det andet mandat i Østjylland i 2019 med 3.430 personlige stemmer. Hun er modsat Steenberg ikke ny kandidat i storkredsen, men hun har samtidig ikke samme fremtrædende platform som ham.

Endelig er der folketingsmedlem Susan Kronborg, som overtog efter Morten Østergaard. Men hun vil få svært ved at matche de to andre, og derfor ser hendes tid i Folketinget ud til at være ovre, hvis Radikale ikke få vendt målingerne i valgkampens sidste dage.

Vestjyllands Storkreds: Et mandat (status quo)

På papiret burde det være nemt at forudse, hvem der løber med det ene mandat i Vestjylland. Der er nemlig et folketingsmedlem på stemmesedlen – Kathrine Olldag.

Hun har også de bedste kort på hånden, da hun er siddende folketingsmedlem. Men hun er samtidig ny kandidat i storkredsen, da hun blev valgt på Sjælland i 2019.

Derfor kan det ikke udelukkes, at hun får skarp konkurrence af Johan Brødsgaard, som er et andet godt bud på et nyt vestjysk folketingsmedlem. Han er nuværende viceborgmester i Silkeborg, efter han sikrede fremgang til Radikale ved sidste års kommunalvalg, og han har den styrke, at Radikale ser ud til at stå stærkere i egnen omkring Silkeborg end andre dele af Vestjylland.

Nordjyllands Storkreds: Et mandat (status quo) 

Det kommende folketingsvalg vil formentlig også give plads til en gammel kending i den radikale folketingsgruppe. I Nordjylland står den tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach nemlig lige nu til at kunne overtage Marianne Jelveds plads i Folketinget.

Læs også: Efter megen tvivl vil Christian Friis Bach tilbage i Folketinget: Mit parti var i krise

Han er blevet spidskandidat i hele storkredsen, men hans allerbedste trumf er, at han får offentlig støtte fra Marianne Jelved, som nordjyderne har sendt i Folketinget i årtier. Hun tager endda aktiv del i hans kampagne.

Forrige artikel Mandatprognose: Moderaterne er på vej i Folketinget med stribevis af politiske debutanter Mandatprognose: Moderaterne er på vej i Folketinget med stribevis af politiske debutanter Næste artikel Man skal aldrig tage noget for givet. Heller ikke opbakningen fra Grønland Man skal aldrig tage noget for givet. Heller ikke opbakningen fra Grønland