Otte ekstra mandater ved næste valg sender SF på kandidatjagt

Med udsigt til en solid mandatgevinst til SF er der gode chancer for indvalg af en række kandidater, partiledelsen anser for særlig vigtige. Men den store fremgang fører også til jagt på nye kandidater i enkelte kredse. På baggrund af Kasper Møller Hansens mandatprognose giver Altinget her et bud på den nye SF-folketingsgruppe.

Efter ti års gradvis genrejsning af et sønderrevet parti står SF næste gang til at få en folketingsgruppe på niveau med Villy Søvndals storhedstid efter valget i 2007.

Hele 23 mandater står folkesocialisterne til, hvis der var valg i morgen. Det er otte mandater mere end ved valget i november 2022. Det viser professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansens nyeste mandatberegninger for Altinget.

Lykkes det at lande et resultat bare nogenlunde i den størrelsesorden, skal SF's ledelse dog ud og finde nye kandidater til stemmesedlen for at fylde huller på landkortet. Efter sagen med Moderaternes Mike Fonseca er der kommet en skærpet opmærksomhed for at undgå, at man får valgt en "loose gun" ind på et tredje mandat, man ikke troede gav valg.

Ser man på det nuværende kandidatfelt tegner det til, at SF’s næste folketingsgruppe kommer til at bestå af en række unge talenter og garvede kræfter. Prognosen viser også, at der vil være plads til nogle af de tunge kandidater, partiets ledelse sidste gang måtte se lande lige uden for målstregen.

På baggrund af en række baggrundssamtaler giver Altinget her et bud på, hvordan SF's nye folketingsgruppe vil se ud, baseret på de nuværende meningsmålinger.

Ser man på de enkelte storkredse, er det Kasper Møller Hansens vurdering, at fordelingen af mandater vil se således ud:

Københavns Storkreds: 4 mandater (+1)

Det er kredsen, hvor SF-formand Pia Olsen Dyhr stiller op. Hun scorede 18.758 stemmer ved valget i 2022, og det var faktisk en nedgang i forhold til valget i 2019. Det er dog forventningen, at den populære SF-formand næste gang kan trække en del mere, og det ventes, at partiet vil booste hendes valgkamp mere ved det kommende valg. Under alle omstændigheder en sikker nummer 1.

Den tidligere SFU-formand Carl Valentin tog det andet mandat sidste gang, og han er kun blevet mere etableret siden da, så hans genvalg burde være også sikret.

Finansordfører Lisbeth Bech Nielsen skiftede kreds fra Nordjylland til København sidste gang, og hun tog sikkert det tredje mandat. Hun er stadig en af de mere profilerede SF’ere, og hun tager også et mandat næste gang.

Finansordførerens opdukken i det københavnske kandidatfelt gik ud over det siddende folketingsmedlem Halime Oguz, der endte på en dengang ubrugelig fjerdeplads. Men som det ser ud nu, er fjerdepladsen et gevinstlod ved næste valg.

Halime Oguz er lige nu favorit til det fjerde mandat, selvom hun er kontroversiel i en del af SF, fordi hun langer hårdt ud efter de reaktionære kræfter i indvandrermiljøer. Oguz har kurdisk baggrund og tilhører den progressive kurdiske venstrefløj, der har nære forbindelser til både SF og Enhedslisten, og ved det sidste landsmøde fik hun SF’s ligestillingspris. Halime Oguz er en kandidat, centrale kræfter i partiet meget gerne ser genindlemmet i folketingsgruppen.

Mislykkes det for Oguz, kan det fjerde mandat gå til Balder Mørk Andersen, der er en af partiets veteraner og flere gange har forsøgt at blive valgt. Han fik dog et tilbageslag ved kommunalvalget, da det heller ikke lykkedes ham at blive genvalgt til kommunalbestyrelsen på Frederiksberg.

Sadek Al-Amood er outsider i kapløbet om det fjerde mandat. Al-Amood er studerende og kan forvente støtte fra SFU. Politisk prioriterer han så udpræget det klassisk fordelingspolitiske område.

Københavns Omegns Storkreds: 2 mandater (+1)

Her går det første mandat stensikkert til det unge talent Sigurd Agersnap, der har imponeret i sit første halvandet år i folketinget. Helt usædvanligt nævnes Agersnap allerede som et formandsemne på længere sigt, og med en folketingsperiode i ryggen er der ingen tvivl om mandatet.

SF's tidligere næstformand Serdal Benli er kandidat til det andet mandat. Serdal Benli er viceborgmester i Gladsaxe og statsrevisor. Benli tilhører samme progressive, kurdiske tendens som Oguz og sad for nylig fængslet under et ophold i Tyrkiet, hvor Udenrigsministeriet måtte i aktion for at få ham løsladt. Benli har dog været lige ved og næsten ved flere folketingsvalg, og han får brug for at sætte alle sejl til næste gang.

Han udfordres nemlig af Vivi Nør Jacobsen, der sidder i kommunalbestyrelsen i Albertslund og var meget tæt på at erobre borgmesterposten sidste gang. Vivi Nør Jacobsen er politisk rådgiver i HK, og selvom Serdal Benli er svag favorit, er hun absolut ikke uden chancer.

Sjællands Storkreds: 4 mandater (+1)

SF's tidligere gruppeformand, Jacob Mark, er her fuldstændig suveræn med imponerende 31.235 personlige stemmer. Mark er favorit til at tage over, hvis Pia Olsen Dyhr slipper tøjlerne inden for de nærmeste år.

Astrid Carøe fik det andet mandat sidste gang. Det tager hun igen, og hvis SF får fire mandater næste gang, er Anne Valentina Berthelsen formentlig også sikker på det tredje. Hendes stemmetal var ganske vist ikke imponerende sidste gang, men som forsvarsordfører får hun meget airtime i den stadig mere anspændte internationale situation.

Materialiserer det fjerde mandat sig, kan det give plads til Mads Olsen, der kun lige er fyldt 22 år. Han er for tiden er inde som suppleant for Jacob Mark og kan i en valgkamp forvente støtte fra SFU. 

Nordsjællands Storkreds: 1 mandat (uændret)

En kreds, hvor SF bliver stående på samme mandatantal.

Sidste gang tog klimaordfører Marianne Bigum mandatet, og selvom hun ikke anses for at være en god campaigner, er hun favorit til at tage det igen.

Ved sidste valg var opløbet tæt med SF's tidligere næstformand Peter Westermann, der dengang var spidskandidat, men det har formentlig ikke gavnet Westermanns chancer, at han var ude med et par småbitre bemærkninger efter nederlaget. 

Fyns Storkreds: 2 mandater (+1)

"Vikaren fra Helvede", Karsten Hønge, har siddet på mandatet fra Fyn ved de sidste tre valg, og SF-veteranen forventes at tage en tørn mere. Hønge sidder nu i Folketingets præsidium og er stadig en af SF's profiler. Som en af de få SF'ere appellerer Hønge med sin tømrer-baggrund til en del af de klassiske arbejdervælgere. 

Storkredsen har imidlertid en stærk nummer to, der ikke kom så langt efter Hønge sidste gang. Med hele 4.612 personlige stemmer var SF-næstformand Lise Müller den kandidat fra et folketingsparti, der fik flest stemmer - uden blive valgt ind.

Fyns Storkreds svingede op til valget i 2022 mellem ét og to mandater, og med den aktuelle fremgang synes mandatet til Lise Müller sikkert næste gang. Det skader heller ikke, at Lise Müller er sygeplejerske og meget tæt på Pia Olsen Dyhr.  

Nordjyllands Storkreds: 3 mandater (+2)

I Nordjylland står SF i den aparte situation, at partiet kan få en fremgang på hele to mandater.

Det siddende folketingsmedlem, Theresa Berg Andersen, fik et godt valg sidst, og hun har stærk lokal opbakning. Hun tager igen det første mandat.

Den 29-årige Melina Andersen, der sidder i SF's landsledelse, er favorit til den næste mandat. Hun har en af de stærke Aalborg-kredse og kan forvente støtte fra SFU.

Det tredje mandat kan der indtil videre ikke gives noget godt bud på. Nordjylland er et af de steder, hvor SF skal på kandidatjagt, hvis der fortsat er en realistisk chance for at få tre mandater, når valget nærmer sig.

Vestjyllands Storkreds: 2 mandater (+1)

Det første mandat lander uden mindste tvivl hos SF's politiske ordfører, Signe Munk. Hun er samtidig partiets klimaordfører, og det er meget på det område, hun har markeret sig. Signe Munk fik over 8.000 personlige stemmer ved valget i 2022, og hun er kun blevet mere profileret siden.  

Der var tidligere ikke nogen oplagt favorit til det næste mandat, men SF's kampagnechef, Nils Brøgger Jakobsen, har netop meldt sig på banen. Han har overtaget Holstebro-kredsen fra Karsten Filsø, som blev nummer to i Vestjylland ved det seneste folketingsvalg.

Vestjylland er dog en kreds, hvor der stadig kan få at dukke endnu en kandidat op, så kun Signe Munk kan føle sig sikker.

Østjyllands Storkreds: 3 mandater (uændret)

Det første mandat går til SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, der sidst kom langt foran nummer to, Charlotte Broman Mølbæk. Hun har en stærk lokal base i Randers, hvor hun også har siddet i byrådet. Broman er favorit til det andet mandat.

Tredje mandat bliver en kamp mellem Sofie Lippert, der blev valgt sidst, og outsideren Anna Brændemose. De fleste forventer, at Lippert tager mandatet igen, men helt sikkert er det ikke. 

Sydjyllands Storkreds: 2 mandater (+1)

SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, har siddet i Folketinget siden 2007 bortset fra perioden 2015-19, hvor hun røg ud som følge af SF's katastrofevalg i 15. Hun genvinder uden problemer det første mandat.

Den tidligere SFU-formand Nanna Bonde fik en andenplads ved sidste valg. Men Nanna Bonde bor i København, og en valgkreds i Sydjylland er svær at kombinere med to små børn. Ifølge Altingets oplysninger har Bonde netop meddelt, at hun trækker sig som kandidat i Sydjylland.

Dermed bliver Sydjylland en af de kredse, hvor SF skal have sikret sig endnu en kandidat. Særlig efter Fonseca-sagen er der stor opmærksomhed om ikke at stille "loose guns" op i forventning om, at de nok ikke bliver valgt alligevel.    

Bornholms Storkreds: 0 (uændret)

SF ventes at give deres lokale kandidat et skud, men meget skal gå op i en højere enhed, før SF erobrer et mandat på Bornholm. Det ene mandat sidder Socialdemokratiet altid tungt på, og selvom Venstre ikke længere kan føle sikker på et mandat på klippeøen, tyder prognosen ikke på, at SF får det andet mandat.

,

Forrige artikel Spørgsmålet om Vanopslagh som statsminister kan ødelægge drømmen om en blå regering Spørgsmålet om Vanopslagh som statsminister kan ødelægge drømmen om en blå regering Næste artikel Pia Olsen Dyhr i clinch med Mette Frederiksen i tale til SF-baglandet Pia Olsen Dyhr i clinch med Mette Frederiksen i tale til SF-baglandet