De står til at blive valgt for Socialdemokratiet

Hvem risikerer at ryge ud af Folketinget, og hvilke nye ansigter kan Socialdemokratiet måske byde velkommen til efter et valg? Altinget Christiansborg gennemgår, hvem der aktuelt står til at blive valgt for Socialdemokratiet i landets ti storkredse.

Socialdemokratiet står til at fastholde samtlige af sine mandater 1. november. Men det er ikke ensbetydende med, at alle folketingsmedlemmer kan vide sig sikre på genvalg.

Det viser en ny geografisk prognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Selvom regeringspartiet står til at genvinde de 48 mandater, som partiet fik i 2019, bliver der rykket rundt på mandaterne mellem storkredsene. Dermed banes der både vej for debutanter i Folketinget og et generationsskifte. Men der er også én minister, som kan få svært ved at få en plads.

Altinget Christiansborg giver her et bud på, hvem der bliver valgt for Socialdemokratiet med udgangspunkt i prognosen.

Københavns Storkreds: Fire mandater (et mere)

På trods af tilbagegangen i København ved kommunalvalget har Socialdemokratiet udsigt til fremgang i hovedstaden og til at få valgt et fjerde københavnsk folketingsmedlem.

Det er dog ikke ensbetydende med, at partiet får et nyt ansigt i folketingsgruppen. Ida Auken – som skiftede til Socialdemokratiet i januar 2021 – er nemlig en ny socialdemokratisk folketingskandidat i storkredsen, hvor hun i 2019 blev valgt for Radikale.

Hun forventes at indkassere et flot personligt stemmetal. I 2019 fik hun tiende flest stemmer af alle kandidater på landsplan. Udover Ida Auken vil der også være genvalg til undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

I kampen om det fjerde mandat ligner nuværende folketingsmedlem Lars Aslan en favorit overfor Mette Reissmann, som han slog i 2019

Københavns Omegns Storkreds: Fire mandater (status quo)

I den københavnske omegn er vejen banet for genvalg af alle fire nuværende folketingsmedlemmer, hvoraf tre af dem er ministre: Justitsminister Mattias Tesfaye, forsvarsminister Morten Bødskov, skatteminister Jeppe Bruus og Kasper Sand Kjær.

De vil alle fire med stor sandsynlighed blive genvalgt. 

Men der er to andre navne, som stadig er værd at følge i løbet af valgkampen, selvom de ikke ser ud til at kunne vippe nogen af de fire herrer af pinden. Den ene er Gunvor Wibroe, som er medlem af byrådet og rådmand på Frederiksberg. Hun har overtaget Mogens Lykketofts gamle kreds i Taastrup og skulle føre en meget aktiv kampagne.

Den anden er den nyeste på kandidatholdet. Netop som valget blev udskrevet, blev Maria Gudme annonceret som ny kandidat i Lyngby. Hun er blandt andet kendt for at være en af initiativtagerne bag dansk politiks MeToo-bevægelse "En Blandt Os". Indtil valget sad hun også i Folketinget som afløser for Nick Hækkerup.

Nordsjællands Storkreds: Fire mandater (et mere)

Et generationsskifte er på vej i Nordsjælland, hvor en ny Hækkerup står på spring til at komme i Folketinget. Fie Thorsted Hækkerup har overtaget sin far Nick Hækkerups kreds i Hillerød, som forventes at sikre hende en plads i Folketinget.

Derudover står partiets politiske ordfører Rasmus Stoklund og partifællen Henrik Møller også til genvalg.

Men der bliver også plads til endnu et nyt ansigt i folketingsgruppen i form af Matilde Powers, som er ny kandidat i Egedalkredsen. Hun forsøgte at blive kandidat i samme kreds ved sidste folketingsvalg, men dengang tabte hun til debattøren David Trads, og hun kom aldrig på stemmesedlen.

Bornholms Storkreds: Et mandat (status quo)

Miljøminister Lea Wermelin står ikke overraskende til genvalg på solskinsøen, som altid har givet sit ene mandat ud af to til Socialdemokratiet.

{{toplink}}

Sjællands Storkreds: Syv mandater (et mindre)

Den nuværende udenrigsminister, Jeppe Kofod, kan få svært ved at blive valgt i landets største storkreds, hvor han er spritny folketingskandidat.

Der er allerede tre andre ministre på stemmesedlen, og de er alle sikre på genvalg. Det er sundhedsminister Magnus Heunicke, som kan vise sig blive en markant stemmesluger på grund sin store popularitet i kølvandet på coronakrisen, socialminister Astrid Krag og udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad.

Tilbage er fire mandater, hvoraf Rasmus Horn Langhoff også ligger til et genvalg, hvis han har nogenlunde samme greb om vælgerne som i 2019.

Men kampen om de resterende mandater er sværere at forudse, fordi der er to jokere. Lennart Damsbo-Andersen genopstiller ikke, men vil vælgerne i Guldborgsund fortsat være loyale overfor den lokale kandidat, som nu hedder Thorkild Holmboe-Hay? I Slagelse fører den tidligere DSU-formand Frederik Vad en meget aktiv kampagne.

De to samt folketingsmedlemmerne Kasper Roug og Mette Gjerskov er alle med i kampen om tre pladser i Folketinget. Jeppe Kofod sidder på samme vippe, som de fire.

Det ser svært ud for ham, for selvom han som udenrigsminister er kendt blandt de fleste af vælgerne, har han store problemer med sin popularitet. Derfor kan man spørge sig selv, om vælgerne ikke vælger en af de andre ministre, hvis de har lyst til at stemme på en minister?

Endelig er der også nuværende folketingsmedlem Tanja Larsson, der formentlig ikke vil opnå genvalg, fordi hun er oppe mod de øvrigt nævnte.

Fyns Storkreds: Fem mandater (status quo)

På Fyn er der to folketingsmedlemmer, som ikke genopstiller, hvilket efterlader et bredt opgør om to mandater.

Men inden vi når til det, skal vi lige slå fast, at klimaminister Dan Jørgensen, transportminister Trine Bramsen og deres kollega Bjørn Brandenborg står til genvalg.

Hvem skal så tage over efter Julie Skovsby og Jan Johansen? En kvinde og tre mænd blander sig i en kamp, der kan ende med at blive tæt. Det drejer sig om Skovsbys afløser Sara Emil Baaring, Johansens afløser Lasse Haugaard Pedersen samt to nye kandidater i Odense: Thomas Skriver Jensen og Mads Madsen Henriksen.

Sydjyllands Storkreds: Seks mandater (status quo)

Der bliver plads til et nyt sydjysk ansigt i den socialdemokratiske folketingsgruppe, hvis prognosen holder stik. Med udsigt til seks mandater er der genvalg til Anders Kronborg, Benny Engelbrecht, Birgitte Vind, uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen og indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen.

Da Troels Ravn ikke genopstiller, skal der findes et nyt folketingsmedlem. Det vil formentlig stå mellem Kris Jensen Skriver, som har afløst Troels Ravn i Vejen-kredsen, og Jens Jonatan Steen, der også var på stemmesedlen i 2019.

Hvis Kris Jensen Skriver kan samle Troels Ravns vælgere op i Vejen, er han en lille favorit foran Jens Jonatan Steen, som fik færre stemmer i Fredericia.

Østjyllands Storkreds: Seks mandater (et mindre)

Ét folketingsmedlem risikerer at ryge ud af Folketinget i Østjylland, hvis prognosen holder stik. Det mest sikre genvalg i storkredsen er finansminister og tidligere bykonge i Aarhus Nicolai Wammen. Han får formentlig selskab af Leif Lahn Jensen og Thomas Monberg Andersen, som har overtaget Henrik Dam Kristensens kreds i Horsens.

Derudover ser Camilla Fabricius’ og Jens Joels chancer for genvalg også gode ud. Det samme gælder Malte Larsen. Han fik det sjette mandat i storkredsen sidste gang, men denne gang er han etableret folketingsmedlem i Randers. Det kan sikre ham endnu flere vælgere i byen, som ellers har to lokale kandidater at vælge imellem, fordi byen er opdelt i to kredse.

Det efterlader Daniel Toft Jakobsen på vippen. Han er den af folketingsmedlemmerne, som fik færrest stemmer i både 2019 og 2015.

Vestjyllands Storkreds: Fem mandater (et mere)

Alle fire socialdemokratiske folketingsmedlemmer i Vestjylland ser ud til at blive genvalgt. Det gælder Annette Lind, Mogens Jensen, Thomas Jensen og Anne Paulin.

Hvis fremgangen fastholdes, kan der muligvis også blive plads til et tidligere folketingsmedlem, som røg ud ved det seneste valg. Karin Gaardsted havde egentlig besluttet sig for, at hun ikke ville gøre forsøget igen. Men hun ombestemte sig, og nu er hun tilbage som folketingskandidat. Hun har dog samme udfordring som i 2019: Hun er oppe mod Mette Nielsen.

De er kandidater i hver deres del af Viborg, hvilket sidste gang resulterede i, at de udkonkurrerede hinanden i kampen om de afgørende personlige stemmer. Det vil formentlig gentage sig igen, så spørgsmålet er, om Karin Gaardsted kan sikre det samme forspring på 3.000 stemmer, som hun fik, dengang hun var folketingsmedlem, eller om det ender meget tættere?

Nordjyllands Storkreds: Seks mandater (et mindre)

Tilbagegang i det nordjyske giver ikke problemer for de mange nordjyske ministre. Orla Hav genopstiller nemlig ikke, hvilket giver plads til genvalg af de øvrige nordjyske folketingsmedlemmer.

Her er statsminister Mette Frederiksen naturligvis garanteret genvalg, selv hvis Socialdemokratiet gik yderligere tilbage. Men det samme gælder erhvervsminister Simon Kollerup og partifællen Bjarne Laustsen, som begge høster mange stemmer i deres lokale valgkreds. Derudover står udviklingsminister Flemming Møller Mortensen, kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen og fødevareminister Rasmus Prehn også til genvalg.

De to sidstnævnte vil få en udfordring, hvis Socialdemokratiet går yderligere tilbage i Nordjylland, hvor det vil vise sig, om en verserende bilagssag kan give Rasmus Prehn problemer. Indtil videre indikerer målingerne dog ikke, at partiet skulle opleve mere tilbagegang.

Forrige artikel Derfor vil “Grønland er Afrika på is” klæbe til Pape, hvis han bliver statsminister Derfor vil “Grønland er Afrika på is” klæbe til Pape, hvis han bliver statsminister Næste artikel Enhedslisten står til at tabe endnu en valgkamp Enhedslisten står til at tabe endnu en valgkamp