Ny måling: Konservative, SF og Venstre har størst potentiale for at vinde nye vælgere

Konservatives og Venstres chancer for at vinde nye vælgere er størst, hvis de stjæler dem fra hinanden, mens SF kan vokse ved at appellere til regeringspartiets vælgere. Det viser nye tal fra Epinion.

Med kun et år tilbage af valgperioden ser især tre partier ud til at stå med et uforløst potentiale.

Konservative, SF og Venstre er de tre partier, som har de største vælgerreserver.

Det viser en måling af vælgernes andetvalg foretaget af Epinion for Altinget og DR.

Ifølge målingen vil 13,97 procent af vælgerne at stemme på Konservative, hvis de ikke skulle stemme på deres foretrukne parti. 12,37 procent vil stemme på SF, mens 10,39 procent overvejer Venstre.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Vælgere er tættere på at vende hjem til Venstre

Selvom Venstre indtager tredjepladsen i målingen, er det partiets potentielle vælgere, som er mest interessante. Sådan siger Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring.

Han peger på, at de 10 procentpoint nogenlunde svarer til det, som partiet mangler for at nå sit valgresultat i 2019. Dengang fik Venstre 23,4 procent af stemmerne, mens partiet i den seneste meningsmåling fra Epinion stod til at få 15,3 procent. 

”Jeg er en af dem, der ikke tror på de meningsmålinger, der er lige nu om Venstre, afspejler virkeligheden,” siger Esben Schjørring og fortsætter:

”Jeg tror i stedet, at de 10 procent potentielle vælgere er meget tættere på at stemme på Venstre næste gang, end jeg tror på, at Konservative og SF har 12 eller 13 procent i en reel vælgerreserve.”

Venstres nedgang i målingerne skyldes, at partiets vælgere forsøger at signalere en utilfredshed med en uro, der har præget partiet siden formandsopgøret i kølvandet på folketingsvalget. Men flere af de utilfredse vælgere, der netop stemte på Venstre i 2019, vil formentlig vende tilbage, når de først står i stemmeboksen, mener den politiske redaktør.

”Det er sværere for de vælgere at slippe Venstre. De har været utilfredse med al det rod i Venstre, og de er usikre på Jakob Ellemann-Jensen. Så derfor er mit gæt, at Venstres vælgerreserve er langt mere klar til at komme tilbage end de andre partiers potentielle vælgere.”

Banen er kridtet op til blå rivalisering

Når jagten på vælgerne sættes ind, er der nogle partier, hvor det nemmere at fiske stemmerne end andre. Oftest ser partiernes vælgere mod andre partier indenfor samme blok, når de skal pege på et potentielt andet parti.

Det viser samme måling fra Epinion for Altinget og DR, hvor der tages udgangspunkt i de opstillingsberettigede partiers vælgeres 'andetvalg'.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Ifølge tallene vil mere end hver fjerde af Socialdemokratiets vælgere stemme på SF, hvis de skulle vælge et andet parti. 40 procent af Konservatives nuværende vælgere overvejer at sætte kryds hos Venstre i stedet, mens 30 procent af Nye Borgerliges vælgere peger på Dansk Folkeparti som deres andetvalg.

”Den overordnede tendens er, at vælgerne holder sig indenfor blokkene. Dermed er der lagt op til intern rivalisering, hvis partierne skal øge deres stemmetal,” siger Esben Schjørring, som tilføjer, at den rivalisering især vil komme til syne blandt de blå partier.

”De her tal peger på, at rivaliseringen mellem Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige og mellem Venstre og Konservative vil blive stærkere i takt med, at vi kommer tættere på valget. Vi vil ikke se det i samme grad hos centrumvenstre.”

Både Dansk Folkeparti og Venstre står lige nu til at gå tilbage i forhold til deres valgresultater i 2019, og begge partier er derfor på jagt efter at vinde vælgere tilbage. Og ifølge tallene er det nemmest hos kollegaerne i den blå lejr. Det kan dog skabe en udfordring for den samlede blok, fordi vælgerne vælger dem alle fra, pointerer Esben Schjørring.

”Problemet med den interne rivalisering er, at det ikke ligefrem overtaler vælgerne til, at blå blok skal have regeringsmagten,” siger han og tilføjer

”Det kunne lægge en dæmper på rivaliseringen. Men jo tættere vi kommer på et valg, jo mere vil partierne tænke på sig selv og egen vinding.”

Næste folketingsvalg skal senest afholdes 4. juni 2023.

Forrige artikel Peder Hvelplund bliver ny forsvarsordfører i Enhedslisten Peder Hvelplund bliver ny forsvarsordfører i Enhedslisten Næste artikel Mai Villadsen er ny klimaordfører for Enhedslisten Mai Villadsen er ny klimaordfører for Enhedslisten