Konservatives vælgere forlader partiet. Her er fire nedslag i tilbagegangen

Mere end 100.000 vælgere har vendt Konservative ryggen i løbet af valgkampens første to uger. Der er særligt fire veje, som Konservatives vælgere lader til at tage væk fra partiet. Det viser en ny analyse af, hvordan vælgerne vandrer mellem partierne.

I løbet af to ugers valgkamp har Konservative mistet over 135.000 vælgere, som nu agter at stemme på et andet parti til det kommende folketingsvalg. 

Det viser en ny analyse af vælgernes vandringer, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. 

På tærsklen til valgkampen stod Konservative til at vinde 250.000 nye vælgere. Partiet står fortsat til fremgang, men medvinden er aftaget. Lige nu vil 112.813 vælgere flytte deres kryds til Konservative. 

På overfladen lader der til at være et begrænset antal årsager til vælgerflugten, hvoraf den primære er formand Søren Pape Poulsens dårlige start på sit statsministerkandidatur. Han blev hurtigt centrum i sager om både hans eksmands løgne og ministerbesøg under en privat ferie. 

Men strømningerne væk fra partiet kan ikke begrænses til et par stykker. Her er fire veje, som Konservatives vælgere ser ud til at gå. 

1. Venstre begrænser sit tab 

En meget stor del af Konservatives fremgang har været sponsoreret af Venstre. Som konsekvens af den interne uro, der har omgærdet Venstre i størstedelen af valgperioden, søgte flere af partiets tidligere vælgere ly hos Konservative. 

Men nu lader det til at flere af dem er vendt hjem igen. I løbet af valgkampens første to uger har Venstre i hvert fald mindsket sit tab til Konservative med 60.000 vælgere. Der er dog stadig lidt over 93.000 af dem, der satte kryds hos Venstre i 2019, som har i sinde at sætte det ud for liste C denne gang. 

Når Venstre lykkes med at genvinde sine vælgere fra Konservative, skyldes det formentlig, at flugten til Konservative for flere af vælgerne i højere grad har været et fravalg af Venstre, end det har været et reelt tilvalg af Søren Pape Poulsen og hans øvrige partifæller. 

Derfor har Pape også været sårbar. Venstre har gradvis fået mere ro på geledderne og har lignet en mere sikker skude i det sekund, hvor Pape pludselig blev genstand for negativ omtale.  

Det er en del af forklaringen. Men det er ikke den hele, for nogle er dem ikke nødvendigvis vendt direkte tilbage til Venstre. I løbet af valgkampen har Venstre mistet yderligere 40.000 vælgere til Moderaterne, og det kan ikke udelukkes, at der er et overlap mellem dem og dem, som tidligere gik til Konservative. 

2. Moderaternes tiltrækningskraft 

Konservative går heller ikke fri for selv at aflevere vælgere til Moderaterne. Før valgkampen havde Lars Løkke Rasmussen fået fat i lidt mere end 4.000 konservative stemmer.  

Nu tager Moderaterne over 15.000 stemmer fra Konservative. 

3. Socialdemokratiet har lukket hul over midten 

Før valgudskrivelsen tog Konservative del i at hive afgørende vælgere over midten til den borgerlige blok. Partiet vinder stadig vælgere fra Radikale. Men Socialdemokratiet ser ud til at have succes med sine politiske angreb på Pape og Konservatives økonomiske plan. 

Regeringspartiet har i løbet af valgkampen stort set fået stoppet sit vælgertab til Konservative. Inden valgkampen stod Konservative til at vinde 19.165 vælgere fra Socialdemokratiet og 18.024 fra Radikale. 

Nu er det blot 3.833 tidligere S-vælgere, som vil stemme på Pape og co. Radikale har ikke haft samme held med at begrænse tabet. 12.389 radikale vælgere har flyttet sig til Konservative. 

4. Konservative må betale for Liberal Alliances vækst 

Det er egentlig primært Venstre, som leverer vælgere til Liberal Alliance, som fået en flyvende start på den første halvdel af valgkampen. Men Konservative kan heller ikke se sig fri for at aflevere vælgere til sin liberale kollega. 

I løbet af valgkampen er Konservative gået fra nærmest ikke at have en vælgerudveksling med Liberal Alliance til nu at have mistet 9.213 vælgere til partiet. 

 

Forrige artikel Snit af målinger: Valgkampen har taget toppen af Støjbergs popularitet Snit af målinger: Valgkampen har taget toppen af Støjbergs popularitet Næste artikel Sådan flytter vælgerne sig: Få overblikket over vandringerne Sådan flytter vælgerne sig: Få overblikket over vandringerne