Lejelovens boligkaos

Koncentrat af lederen "Boligkaos - planøkonomiens absurde konsekvenser" i Berlingske 1. juli 2003.

Gipsplader over de fine stuklofter. Nye køkkener, selv om det gamle er i perfekt stand. Væg til væg-tæpper over de gamle plankegulve. Det er ikke svært at se, at det er tåbelige ting, der foregår i landets udlejningsejendomme for tiden.

Det er måske sværere at se, hvorfor de foregår. Det handler nemlig ikke bare om, at skruppelløse bolighajer har fundet et hul i lovgivningen, som gør det muligt for dem at presse flere penge ud af deres lejere.

Sagens kerne er, at den slags absurditeter er det forudsigelige resultat af at sætte markedskræfterne ud af spil. Kunstig lav husleje i nogle af landets mest attraktive boliger betyder, at der er penge at tjene for dem, der vil gå til kanten af lovgivningen. Nøjagtig som sortbørshandlen var det forudsigelige resultat af 40ernes varerationering. Den blev opgivet, men krigsårenes lejlighedsrationering består.

Man kan selvfølgelig prøve at bekæmpe problemet ved at lappe på lovens huller. Det er med stor sandsynlighed, hvad politikerne vil gøre. Beklageligvis, for det er på høje tid at tage et opgør med huslejereguleringen.

Resultatet af den er nemlig et boligmarked, hvor dem med de gode forbindelser - og det er oftest de rigeste - scorer superlejligheden på Frederiksberg Allé til 2.000 kr. om måneden. (...)

Utallige eksperter har i tidens løb slået fast, at systemet ikke fungerer. Det gælder også Boligministeriets egne embedsmænd. Men så længe politikerne ikke lytter, vil historier om planøkonomiens absurde resultater blive ved med at dukke op.

Forrige artikel S i vildrede Næste artikel Uegnet EU-formand