Galleristøtte - gavner den kunsten?

Koncentrat af lederen "Galleristøtte - men ingen aner, om det gavner kunsten" i Berlingske 22. oktober 2003.

En glad formand for landets kunstgallerier kunne her i avisen i går berette, at salget fra gallerierne oplever et boom. Den stigende afsætning skyldes, at virksomhederne køber mere kunst. Større salg fra gallerierne og mere kultur på vægge og pladser rundt om i erhvervslivet. (...)

Men det eneste, der her et år efter kan siges med nogenlunde sikkerhed, er, at det er blevet mere lukrativt at drive galleri. På den baggrund at konkludere, at også kunstnerne - som man angiveligt ville støtte - oplever større økonomisk sikkerhed, ville være betænkeligt tæt på gætteri. Det kan godt være, de gør det. Men faktisk aner hverken galleriejerne, regeringen eller vi det. Skatteministeriet vil først prøve at undersøge det til foråret.

I mellemtiden kan man så fastslå, at erhvervsstøtte stadig er erhvervsstøtte, også selvom de, der nyder godt af den, er gallerier, og selvom man politisk foretrækker at kalde det for kunststøtte. At støtten har form af fradrag er alene en teknisk detalje. Ligesom kunstnerne selv ønsker vi, at de i videst muligt omfang skal kunne leve af deres kunst, hvilket i praksis vil sige, at andre end de selv skal opfatte deres produkter som så værdifulde, at de vil betale for dem - af egen lomme. Ligeledes med kunstglade virksomheder: Fint, hvis de vil være mæcener, men de bør ikke være det med statsstøtte.

Forrige artikel Fjollede men harmløse EU-symboler Næste artikel Israels murbyggeri