Frederiksens jobincitament

Koncentrat af lederen "Udfordringen: Job, job og atter job". Beskæftigelsesministerens leder, nr. 2, Marts 2005.

Ny regering og nyt regeringsgrundlag. Men udfordringen er stadig den samme. Vi skal have 60.000 flere i arbejde i de kommende fem år. Selv om udfordringen hed 85.000, da VK-regeringen trådte til i 2001, så er der lang vej endnu. Vejen er ikke let, men heller ikke ufremkommelig. (...)

Flygtninge og indvandrere repræsenterer langt det største potentiale. Derfor er det dér vi skal gøre den største indsats. Som Velfærdskommissionen viste, så er der en tredobbelt økonomisk gevinst ved at få flygtninge og indvandrere i arbejde sammenlignet med andre. (...)

De ældre repræsenterer også et stort potentiale. Regeringen har allerede taget flere små skridt for at få ældre til at blive længere på arbejdsmarkedet. Vi har indført opsat pension og alle, der arbejder, har fået et jobfradrag.

Men der er behov for at gøre mere. Jeg tror i høj grad, det handler om holdninger. Både hos arbejdsgivere og lønmodtagere. Men vi skal også se på AF og kommunernes indsats. Gør de nok for at hjælpe ældre ledige i arbejde?

Vi skal se på de særregler, som findes. Hvordan virker de? Er tiden løbet fra dem? Hvis vi om få år kommer til at mangle arbejdskraft, hvorfor så have regler, der i realiteten tvinger mennesker på pension, når de er sidst i 50´erne?

Så skal vi have et serviceeftersyn af jobreformen Flere i Arbejde. Et af de store eftersyn. Det skal drøftes med forligskredsen. Men før det sker, skal vi have grundige analyser af, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Analyser af, hvor effektive de enkelte redskaber er. Analyser af, om vi bruger pengene mest effektivt. Analyser af, om vi har de rigtige incitamenter – både i forhold til de ledige og de mennesker, som skal hjælpe de ledige i arbejde.(...)

Dét tal burde vi både understrege og fremhæve med fed herhjemme. For det er dét, det hele drejer sig om. Derfor har jeg sat et arbejde i gang med at finde frem til et mål for jobskabelsen herhjemme. (...)

Forrige artikel Globaliseringsrådet mangler bid Næste artikel Udnyt økonomisk pusterum