Fængslende fodlænker

Koncentrat af lederen "Fodlænker - Espersens fængslende forslag" i Berlingske 2. juli 2003.

Hvordan vi straffer forbrydelser er et emne, der altid vil være til debat. Og i takt med de teknologiske landvindinger og civilisationens almindelige fremskridt er det kun naturligt, at vi løbende justerer måden, vi som samfund straffer dem, der ikke lever op til spillereglerne.

Regeringens forslag om at bruge elektroniske fodlænker for at kunne prøveløslade visse indsatte tidligere, end tilfældet er i dag, er udtryk for prisværdig nytænkning.

Frygten for det moderne overvågningssamfund er i mange andre sammenhænge velbegrundet, men netop i dette tilfælde er der kun grund til at glæde sig over de teknologiske landvindinger. Så længe voldsdømte og hærdede kriminelle med hårde domme ikke tilbydes ordningen, er der tale om en yderst fornuftig og rimelig afsoningsmulighed.

Det er ingen hemmelighed, at et fængselsophold kan føre til en kriminel løbebane for letpåvirkelige indsatte. Og det er veldokumenteret, at et misbrug nemt kan vedligeholdes eller udvikles inden for murene, hvor narkotika er en del af hverdagen. Også i den forbindelse vil alternative afsoningsmuligheder som elektroniske fodlænker eller udvidet brug af samfundstjeneste være en velkommen mulighed.

De elektroniske fodlænker vil samtidig kunne give massive besparelser i kriminalforsorgen, der har svært ved at få pengene til at række. (...)

Forrige artikel Mogens Camre er dobbeltmoralsk Næste artikel Fra passiv til aktiv hjælp