Det offentlige snød fru Hansen

"Kan det virkelig være rigtigt, at vort moderne samfund kan snyde en borger for sin ret, når fejlen ikke skyldes borgeren selv, ved at anvende en 100 år gammel lov som retsgrundlag?" Sådan spørger Erik Stubtoft i et nyt debatindlæg - Stubtoft som Altinget.dks medlemmer også vil kende som aktiv i LO Faglige Seniorer.

Fru Hansen fik i 1986 en meddelelse fra sit amt (Frederiksborg, red.) om, at hun fik tilkendt forhøjet almindelig førtidspension med virkning fra 1. april 1986, hvor det senere viser sig, at hun burde have haft mellemste førtidspension fra samme dato.

Fru Hansen fik altså ret til en højere pension, men kommunen tilføjede, at ifølge en lov fra 1908 var udbetalingskravet forældet. Godt nok fik hun efterbetaling for fem år, men ikke for de ti år, der var gået forud. Kort sagt: 10 års berettiget højere førtidspension forsvandt i det offentliges slunkne kasse!

Fru Hansen fik altså sin ret, men ikke sit tilgodehavende med henvisning til – må man vist sige – en meget gammel og utidssvarende lov. Det finder hun selvfølgelig ganske urimeligt.

Tilsidesætter borger-rettigheder
Det havde været logisk, at fru Hansen ikke kunne få sin berettigede efterbetaling, hvis hun selv havde været årsag til det. Men hun var fuldstændig uden skyld i miséren og mister altså alligevel tusindvis af kroner. Kommunen var i sin tid i god tro, men Højesteret har senere sagt noget andet.

Fru Hansen oplever det naturligvis uretfærdigt, at når samfundet begår en fejl, der koster en borger så mange penge, så kan borgerens krav bare tilsidesættes med henvisning til en forældelsesparagraf, som efter hendes opfattelse slet ikke er i pagt med samfundets udvikling.

Hun synes, det strider mod hendes retsfølelse. Måske andre også vil opfatte det sådan. Derfor har hun bedt sit lokale folketingsmedlem, Carsten Bo Jensen (S), undersøge, om der kan ændres på dette forhold.

Kan det virkelig være rigtigt, at vort moderne samfund kan snyde en borger for sin ret, når fejlen ikke skyldes borgeren selv, ved at anvende en 100 år gammel lov som retsgrundlag? Det har jeg erfaret er sket for Fru Hansen. Hun føler sig uretfærdigt behandlet – og det kan jeg godt forstå.

Forrige artikel Brems offentlig vækst Næste artikel Kærlighedsvisum