Afdragsfrie lån har social slagside

Jeg skal love for, at der er gang i bestræbelserne på at skabe endnu større skel mellem de ældre, der har noget – og de, der ikke har. Det bidrager bl.a. de ny afdragsfrie lån desværre godt til. Hidtil har vi altid hørt på, at ”man kan da ikke spise mursten” – men det er blevet anderledes. Murstenene er ikke så svære at fordøje, som man troede!

Allerede nu ses det tydeligt af oplysninger fra bankerne, at det er de bedre stillede ældre, der med de nye lån kan øge deres muligheder for forbrug med flere tusinde kroner om måneden. Det er lidt paradoksalt, at ældre med formue og i forvejen høje pensionsindkomster gives denne mulighed – mens de ældre, der kun har folkepensionen og lidt ATP ikke har nogen som helst mulighed for at få en bedre forbrugstilværelse. Tværtimod.

Borgerlige: Alle ældre er rige
LO Faglige Seniorer har for nylig udsendt en rapport om ”Det danske Pensionssystem”, hvor det klart påvises, at den opfattelse, der desværre har bredt sig blandt borgerlige politikere om, at efterhånden er alle ældre er blevet rige – og hvis ikke de allerede er det, så bliver de det i de kommende år – den lever i bedste velgående.

Men sådan er de fleste ældres virkelighed overhovedet ikke. Mange lønmodtagere har heldigvis fået påbegyndt pensionsordninger via deres job, som forbedrer deres situation, når de bliver ældre. Men disse ordninger slår først fuldt ud igennem om 30-35 år. Og det bliver de nuværende og kommende pensionister i øvrigt ikke rige af!

Det er faktisk ikke særlig rimeligt, at de ældre med hus og have nu kan skævvride de økonomiske forhold for andre ældre – uden at de svagere økonomisk stillede - formentlig 2-300.000 ældre - har mulighed for at få del i de øgede forbrugsmuligheder.

Man kan såmænd være bange for, at politikerne nu skal til at bremse forbruget for de, der har fået denne ekstra forbrugsmulighed – og for at det derudover kan friste politikerne til at forringe folkepensionen for alle. I så fald vil det gå helt galt for mange ældres dagligdag.

Det er derfor vi fra LO Faglige Seniorer stadig presser på for at få hævet folkepensionisternes pensionstillæg.

Forrige artikel Israels murbyggeri Næste artikel Høring om Irak er et rimeligt krav