EL: Dybvads ministerium skal bane vejen for alternative boformer på landet

Man kommer tit til at spilde kræfter på at kæmpe mod systemet, når man vil opbygge noget anderledes. Det nye Indenrigs- og Boligministerium kan være med til at fjerne barrierer i planloven og sikre mere og bedre liv på landet, skriver Søren Egge Rasmussen.

Jeg synes livet i de store byer er stærk overvurderet, og boligpriserne er helt vanvittige.

Man kan købe megen dyr kaffe i mange forskellige udgaver og være gældsat i milliondyre boliger. For fire millioner kroner kan man få 100 kvadratmeter ejerlejlighed på Vesterbro, mens man mange steder på landet ikke kan finde så dyr en villa.

Befolkningstilvæksten i København og Aarhus er for stor. Derfor er det interessant, når nye initiativer opstår på landet.

Og jeg håber, at jeg sammen med den nye indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad (S), kan være med at fjerne forhindringer og sikre mere og bedre liv på landet.

Kamp mod systemet
Udenfor Ebeltoft har en gruppe mennesker købt en tom metalfabrik på 10.000 kvadratmeter og er ved at opbygge Grobund.

Et bæredygtigt lokalsamfund med iværksætterånd, visioner om at dyrke jorden og bo i små off-grid-boliger. Det kan lettere lade sig gøre, når Syddjurs Kommune er imødekommen i at finde løsninger for andet, end hvad der efterspørges i en normal parcelhusudstykning. Tilflytning og nye initiativer kan skabe mere liv i en landkommune.

Jeg bor selv i Andelssamfundet i Hjortshøj. Vi har de sidste 25 år opbygget et lokalsamfund på 200 voksne og 100 børn. Fundamentet er fællesskaber, bæredygtigt byggeri og økologisk landbrug.

Man løber ind i problemer med bygningsreglementet, lokalplaners begrænsninger, vanetænkning og udfordringer med finansiering, når man vil opbygge noget anderledes.

Man kommer tit til at spilde kræfter på at kæmpe mod systemet i stedet for at udvikle nye løsninger. Det var nødvendigt at oprette Landsforeningen for Økosamfund (LØS) for at samarbejde og udveksle erfaringen om, hvad der var muligt.

I Gjerrild ved Grenaa er der kun to huse til salg landsbyen. Byen har friskole, en borgerdrevet købmandsbutik, livligt foreningsliv og masser af spændende natur ved skov og strand.

Andre mindre byer har ikke så meget at byde på og ender i en nedadgående spiral mod bunden med forfald og mange huse til salg. Man kan købe billige huse i landlige omgivelser, men mange steder kan man ikke være sikker på at kunne sælge igen.

Fjern barrierer i planloven
Jeg håber, at der i højere grad kommer udflytninger fra de store byer til landområder med ledige boliger. Vi skal politisk finde løsninger for lånemuligheder for de områder, hvor banken synes, at postnummeret er forkert.

I Bøvlingbjerg med postnummer 7650 har beboerne lavet en boligforening for at slippe for, at Låsby-Svendsen-typer opkøber billige boliger og lejer ud til hvem som helst.

Den lokale boligforening opkøber tomme huse og planlægger selv, hvad der skal rives ned, videresælges eller lejes ud til nogle, der gerne vil afprøve at bo i Bøvlingbjerg, inden de køber hus.

Man kan være heldig at købe et godt billigt håndværkertilbud, som kræver en ung håndværker for at renovere. Men så opnår landsbyen samtidig nye indflyttere.

Byråd kan gøre en stor forskel også for alle de mennesker, som har andre drømme end det traditionelle parcelhus på landet.

Det er interessant, at planloven nu kommer tilbage til Boligministeriet. Det er ministeren og Folketingets opgave at fjerne barrierer i planloven og give plads til og lov til, at den bæredygtige udvikling kan folde sig fuldt ud på landet.

Og samtidig bør indenrigsministeren arbejde for at fremme bosætning og nye initiativer, som kan give mere og bedre liv på landet. Enhedslisten hjælper gerne med at løse den opgave.

Forrige artikel Forsker: Landdistrikterne er blevet et indenlands uland Forsker: Landdistrikterne er blevet et indenlands uland Næste artikel Ali Aminali: Kulturskyklapperne forårsager smittebomber i udsatte områder Ali Aminali: Kulturskyklapperne forårsager smittebomber i udsatte områder