Tidligere spindoktor: Først stirrer partilederne på exitpolls – så får Frederiksen førsteserven

Mette Frederiksen får førsteserven onsdag, men regeringsforhandlingerne kan i år vise sig at blive langstrakte. Og det er ikke umuligt, at der er en anden, der får muligheden for at blive statsminister, skriver Jacob Bruun, som her giver dig et indblik i, hvad politikerne fokuserer på på valgdagen og dagen derpå.

Når valgstederne lukker i aften klokken 20.00, samles kandidater, fodfolk og frivillige til valgfester rundt omkring i landet. Nogle steder vil det udvikle sig til en rigtig fest, mens stemningen andre steder bliver mere til gravøl.

Samtidig nyder statsministerkandidaterne en stille stund ovenpå en benhård valgkamp med deres nærmeste familie og nogle få rådgivere.

Uanset hvor man er i aften, så vil alle have øjnene rettet mod mediernes exitpolls, som allerede inden klokken 21.00 afløses af optalte resultater fra blandt andet miniputterne Mandø, Avernakø og Lyø. Senere følger valgstederne som perler på en snor, indtil de største valgsteder i København er optalt omkring midnat.

Inden partilederne bevæger sig imod valgfesterne, har de brug for noget afklaring, så de ved, om talen til partifællerne skal være i dur eller mol. Og så de har en fornemmelse af, hvordan de parlamentariske muligheder ser ud, når magten skal fordeles.

Der er tradition for, at statsministerkandidaterne ringer sammen i løbet af valgaftenen. Taberen ringer og lykønsker vinderen – akkurat som Thorning ringede til Løkke i 2015 og Løkke ringede til Mette Frederiksen sidste gang. Men hvem ringer mon til hvem i aften? Er der overhovedet nogen som ringer?

Hvis valgresultatet bliver så mudret, som meningsmålingerne spår, så bliver det uafklaret, hvem der ender med flertallet. I en sådan situation bliver det Dronningens tur til at udfylde sin ceremonielle rolle i vores demokrati.

Allerede i morgen vil Mette Frederiksen køre den korte tur fra Prins Jørgens Gård til Amalienborg for at orientere om resultatet af folketingsvalget.

Med sig har hun regeringens afskedsbegæring, som hun sandsynligvis vil blive nødt til at aflevere, for selvom der er enkelte historiske fortilfælde for dronningerunder uden at den siddende regering er trådt tilbage, så vil det være en overraskelse, hvis hun ikke bliver nødt til at tage konsekvensen af "jordskælvsvalget". 

Alle partier vil give deres opbakning til en statsminister eller regering. Andre vil i tillæg hertil betinge sig bestemt politisk indhold eller bestemte parlamentariske samarbejdsmønstre. Det kan både komme til at handle om nogen og noget.

Sikkert er det, at både Mette Frederiksens og Jakob Ellemanns navne vil være på listen over mulige forhandlingsledere. Måske også Søren Papes, hvis det totale sammenbrud af hans statsministerkandidatur afværges, men hans rolle er reelt udspillet.

Ved dronningerunden behøver man ikke at kunne tælle til 90, som vi ellers er vant til. Man skal bare have opbakning fra flere mandater end de andre kandidater.

Alene på grund af fragmenteringen i blå blok er det eneste sandsynlige, at Mette Frederiksens opbakning fra (mindst) Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten vil være rigeligt til, at hun senere i denne uge udpeges som kongelig undersøger.

Selvom regeringsforhandlingerne ikke var ukomplicerede hverken i 2019, 2015 eller for den sags skyld, da Thorning i 2011 brugte ugevis i Det Sorte Tårn, så kan regeringsforhandlingerne i år vise sig at blive historisk besværlige og langstrakte.

Serveretten giver en fordel til Mette Frederiksen, men meget kan gå galt endnu, hvis hun bliver afhængig af opbakning fra Radikale, Moderaterne eller måske endda et blåt parti.

Hvis ugerne går og en regeringsdannelse stadig ikke kommer på plads, så kan der opstå en situation, hvor der bliver opbakning til en alternativ forhandlingsleder. Så selvom Mette Frederiksen sandsynligvis får muligheden først, så er det bestemt ikke umuligt, at Ellemann eller Løkke – men næppe Pape – kan få chancen undervejs.

Det er vanskeligt at spå om, hvad der sker herfra. Regeringsforhandlingerne kommer til at starte rødt, men det store spørgsmål er, om de også ender sådan. 

Forrige artikel Ugerevy: Valgkampen handlede lidt om politik, meget om personer og ikke om noget, vi vil huske Ugerevy: Valgkampen handlede lidt om politik, meget om personer og ikke om noget, vi vil huske Næste artikel Valget blev et desperat forsøg på at vinde opmærksomhed på medier, de færreste politikere forstår Valget blev et desperat forsøg på at vinde opmærksomhed på medier, de færreste politikere forstår