S-forslag om milliardbesparelse på jobcentre vækker bekymring i baglandet

Flere socialdemokratiske lokalpolitikere tvivler på, det vil være muligt at spare tre milliarder kroner uden at forringe beskæftigelsesindsatsen

Socialdemokratiets forslag om at finansiere skattelettelser med milliardbesparelser på landets jobcentre bliver mødt med bekymring i det socialdemokratiske bagland.

Det viser Altingets rundringning til en række socialdemokratiske formænd for arbejdsmarkedsudvalgene i kommunerne.

En af dem er Anders Bertel (S), formand for beskæftigelsesudvalget i Viborg Kommune.

”Hvis man skærer så voldsomt ned, er der nogle målgrupper, der ikke vil få en støtte og en indsats, og det vil på sigt kunne betyde, at vi får flere førtidspensionister. Der er måske folk, der ikke vil blive jobafklaret, fordi der skal skæres så voldsomt ned. Så der skal følge en eller anden form for lovgivning med, hvis man vil skære så mange midler på området,” siger han.

Også Jakob Lykke (S), formand for social- og arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune, er skeptisk.

”Jeg tror ikke, du kan finde besparelserne. Du skal med sikkerhed nok finde nogle af dem, men jeg tror ikke, du kan finde det provenu, som de går efter. Det bliver ikke let,” siger Jakob Lykke, der også er aktiv i 3F Esbjerg.

Målløs rådmand

I valgkampens første uge foreslog Socialdemokratiet at sænke skatten på arbejde for fire milliarder kroner. Heraf vil regeringspartiet finde de tre milliarder kroner ved en reform af jobcentrene. Det kommer oveni allerede vedtagne besparelser på netop jobcentrene.

Allerede kort efter præsentationen af forslaget kom den aalborgensiske rådmand for beskæftigelse, Nuuradiin Hussein (S), på banen med en skarp kritik af sit eget partis forslag.

”Jeg er skuffet, overrasket og målløs over mit partis angreb på jobcentrene,” skrev han bl.a. i sit opråb

Men bekymringen begrænser sig ikke blot til den aalborgensiske rådmand, viser Altingets rundringning.

”Populistisk”

I Herning Kommune tvivler formanden for beskæftigelsesudvalget, Tommy Tønning (S), på, om det vil være muligt at finde 3 mia. kr. på området. Derudover peger han på, at forslaget kommer på et tidspunkt, hvor kommunen forventer en stigning i ledigheden.

{{toplink}}

Pt. er den så lav som 1,5 pct. i Herning Kommune, fortæller Tommy Tønning.

”Det er jo fantastisk, men indenfor et halvt år vil vi se ledigheden stige, og så vil vi få brug for indsatsen. Så på mange måder er det populistisk og nemt at sige, at vi sparer bare på jobcentrenes indsats. Nogle gange er der også nogen, der skal konsekvensberegne lidt mere på de forslag, de kommer med,” siger han og peger på, at både Socialdemokratiet og Venstre vil spare på jobcentrene.

Venstre kom tilbage i august med partiets beskæftigelsesudspil, som også indebærer en besparelse på 3 mia. kr.

Kaffe hos ministeren

Også Charlotte Roest (S), formand for beskæftigelses- og rekrutteringsudvalget i Næstved Kommune, forventer flere arbejdsløse i den kommende tid.

”Dem skal vi håndtere, for lovgivningen er, at vi skal have et vist antal samtaler med borgerne indenfor en vis tidsramme. Og vi skal overholde lovgivningen, for ellers bliver vi kaldt til kaffe hos ministeren. Så det er en svær balance,” siger hun.

Af Socialdemokratiets udspil fremgår det, at en væsentlig del af jobcenterreformen skal være at afskaffe såkaldte proceskrav. Jan Prokopek Jensen (S), formand for arbejdsmarkedsudvalget i Sønderborg Kommune, savner et klart svar på, hvad det er for proceskrav, der er tale om.

”Hvis de vil fortælle mig, hvad det er for nogle, så skal vi nok gøre det. Men det er den samme historie, jeg har hørt de seneste 15 år. Aben ender hos os i sidste ende,” siger han.

Peter Hummelgaard siger til Altinget, at han ønsker en "gentænkning" af beskæftigelsesindsatsen. Det indebærer ifølge ministeren, at der er konkrete opgaver, som jobcentrene ikke længere skal løse, og at der er målgrupper, som ikke længere skal høre til i jobcentrene.

”Hvis man havde nøjedes med at køre en grønthøsterbesparelse på 3 mia. kr. ud over beskæftigelsesindsatsen, så tror jeg, de (arbejdsmarkedsudvalgsformændene, red.) har ret i, at der ville være grund til bekymring. Men det er faktisk heller ikke det, vi lægger op til,” siger ministeren.

{{toplink}}

Forrige artikel Ny pop-up skole skal lokke flere til at blive fængselsbetjent: “Det er en helt anden verden, end hvad man får fortalt udadtil” Ny pop-up skole skal lokke flere til at blive fængselsbetjent: “Det er en helt anden verden, end hvad man får fortalt udadtil” Næste artikel Radikale præsenterer energiplan med milliardinvestering i fjernvarme Radikale præsenterer energiplan med milliardinvestering i fjernvarme