Lolland Kommune kræver udskydelse af olieboringer

OPRÅB: I et brev til energiminister Lars Chr. Lilleholt og Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg opfordrer Lolland Kommunes borgmester og viceborgmester til, at der foretages endnu en høring af de berørte kommuner, før der tillades olie-, gas- og geotermijagt på Lolland og Falster.

Energiministeren og Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg bør udskyde beslutningen om at give tilladelse til boringer efter olie, gas og geotermi på Lolland og Falster, til der har været en grundig høring af de berørte kommuner – Lolland og Guldborgsund.

Sådan lyder det i et brev sendt til Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg fra Lolland Kommunes borgmester Holger Schou Rasmussen (S) og viceborgmester Henrik Høegh (V).

”Energistyrelsen anmodede i maj 2016 om en udtalelse fra kommunerne. Høringsskrivelsen fyldte én side + et kort over Danmark, hvor Lolland-Falster var farvet blåt. Der fremgik intet om virksomhedens konkrete planer eller forventede undersøgelsesmetoder, og Lolland Kommune har dermed ikke haft mulighed for at udtale sig om det konkrete indhold af tilladelsen,” skriver de i det fælles brev til udvalget.

Dyb bekymring for potentielle ricisi
Meldingen kommer, efter det hollandske firma Nail Ressources har søgt om tilladelse til at lede efter olie, gas og geotermi på Lolland og Falster.

Tilladelsen blev oprindeligt anset som en teknikalitet, der kun ventede på ministerens godkendelse, men den er siden blevet til en politisk varm kartoffel, fordi der med boringerne kunne blive tale om såkaldt ’fracking’.

Læs også: Energistyrelsen: Olieboringer på Lolland kan føre til fracking

Ved fracking pumpes vand, sand og kemikalier ned i undergrunden for at øge trykket på olie og gasreserverne. Teknologien er kontroversiel, fordi der er risiko for grundvandsforurening.

Og netop muligheden for eventuel fracking vækker bekymring på Lolland.

”Lolland Kommune arbejder målrettet med omstilling til grøn og vedvarende energi. Olie- og gasudvinding har ingen plads i den fremtid, og vi er samtidig dybt bekymrede over den potentielle risiko for drikkevand, landbrugsjord og naturværdier, som særligt ”fracking” vil udgøre,” skriver Holger Schou Rasmussen og Henrik Høegh i brevet og tilføjer:

”Så længe vi ikke har konkret viden om den påtænkte koncession, må vi naturligvis sige nej til et projekt med så langsigtede og vidtrækkende konsekvenser.”

Over for Altinget vil det hollandske firma Nail Ressources ikke udelukke, at virksomheden holder sig fra brug af fracking. Firmaets administrerende direktør pointerer dog, at firmaet ikke har nævnt fracking i sin ansøgning.

Læs også: Hollændere: Vi har ikke nævnt fracking i Lolland-ansøgning

Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg har indtil nu udskudt beslutningen ad to omgange.

Forrige artikel Lars Frelle: Vi har haft for naive forestillinger om digitalisering Lars Frelle: Vi har haft for naive forestillinger om digitalisering Næste artikel Vestager giver Google rekordbøde på 18 milliarder Vestager giver Google rekordbøde på 18 milliarder