Energiminister vil tage borgerne med på råd om olieboringer

FRACKING: Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) har lært af Lolland-Falster-sagen og vil fremover inddrage de lokale, inden der gives grønt lys til olieboringer. Lolland-borgmester foreslår lokal folkeafstemning. 

Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil fremover tage lokalbefolkningen med på råd, når der skal gives tilladelser til olie- og gasboringer i Danmark.

Det sker efter massiv lokal modstand mod en ansøgning om boringer på Lolland og Falster. 

"Jeg har lyttet til den kritik og de bekymringer, som ansøgningerne på Lolland-Falster har afstedkommet - både i forhold til eventuel anvendelse af frakturering og fra de lokale kommuner, som ikke har følt sig tilstrækkelig orienteret om sagen," skriver ministeren i et svar til energiudvalget.

Han har derfor bedt Energistyrelsen undersøge muligheden for at inddrage borgerne mere. Men ministeren lader til at have taget stilling på forhånd:  

"Selvom undersøgelsen ikke er færdig, er jeg af den holdning, at vi fremadrettet skal være bedre til at informere og inddrage lokale borgere og politikere i processen," skriver han.

Ministeren har samtidig bedt Energistyrelsen undersøge muligheden for at skrive den kontroversielle og kemikalietunge udvindingsmetode fracking helt ud af åben-dør-proceduren.  

Borgmester: Lad befolkningen bestemme
Borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (A) har flere gange kritiseret Energistyrelsens håndtering af hollændernes ansøgning. 

Blandt andet fordi det kom som en overraskelse for ham, da han i pressen kunne læse, at der var planer om olieboringer i hans kommune. Derfor glæder han sig over, at energiministeren nu lader til at ville inddrage lokalområderne mere:

"Det er meget vigtigt, at man tager lokalområdet med på råd, når det drejer sig om beslutninger, der kun får lokale konsekvenser," siger han. 

Det ventes, at regeringen inden længe vedtager en lov om bindende lokale folkeafstemninger. Og står det til borgmester Holger Schou Rasmussen, skal lollænderne gå til valg om den konkrete boringsansøgning:  

"Det kunne være passende at lave en lokal folkeafstemning og spørge lokalbefolkningen, om de vil have olie- og gasboringer. Hvis der er et flertal, må vi jo bøje os for det. Men jeg tror, at 80-90 procent af Lollands befolkning vil være imod en tilladelse," siger han. 

Energistyrelsen har indkaldt til borgermøde på Lolland for at informere om ansøgningen fra det hollandske firma Nail Resources. 

Hollændere vil ikke fracke
Imens venter direktør i Nail Resources Peter Veenhof stadig på en afgørelse om ansøgningen. 

Ifølge ham er det slet ikke afgørende, om der medfølger en tilladelse til fracking eller ej, når Energistyrelsen tager endelig stilling:

"Nail Resources Denmark BV har hele tiden ekskluderet skiffergas og har aldrig haft intention om at fracke. Vi er i dialog med Energistyrelsen om en mulig ændring af kontrakten, der afspejler det," skriver direktør Peter Veenhof i en mail. 

Peter Veenhof skriver videre, at han er skuffet over ventetiden, der indtil videre har udskudt projektet med ét år. 

Lars Chr. Lilleholt vil ikke udtale sig i sagen, før Energistyrelsens undersøgelse er afsluttet. 

Forrige artikel Dagens overblik: Flere borgmestre tjener mere end Løkke Dagens overblik: Flere borgmestre tjener mere end Løkke Næste artikel Højborg: Alternativet samler de skuffede københavnere op – og kan vælte Frank Jensen af tronen Højborg: Alternativet samler de skuffede københavnere op – og kan vælte Frank Jensen af tronen