Kandidat for Moderaterne: De etablerede partier er uopfindsomme og drevet af fjendebilleder

Man siger, at politik er det muliges kunst, men jeg har ærlig talt svært ved at se det. Derimod ser jeg to fløje, der spekulerer i at bekæmpe hinanden, mens normale mennesker ude i landet står og ser måbende til, skriver Jørgen Kjøller (M).

Der er for lidt samarbejde på Christiansborg og for meget magtkamp. Der er for mange skandaler og for lidt ordentlighed.

Disse linjer skrives ikke for at få mig valgt. De skrives som en appel om at skabe et Folketing, der i højere grad afspejler den almindelige danskers almindelige tendens til at have en god relation til andre, også dem, man ikke er helt enige med.

Jeg er ikke nogen svoren fan af Lars Løkke Rasmussen, men jeg er enig med ham i, at vi i et nogenlunde homogent land skal føre politik hen over midten.

Virkeligheden er en anden

Overalt hvor jeg selv som et nogenlunde normalt menneske kommer, møder jeg andre som mig, der ikke forstår dansk politik i dag.

Vi har for eksempel en klimadagsorden, som venstrefløjen ihærdigt arbejder på at gøre til deres egen. De opstiller et billede af venstrefløjen som de sande forkæmpere for planeten, mens højrefløjen er de usympatiske tilhængere af CO2-udledning.

Virkeligheden er en anden. Det er i høj grad borgerlige virksomhedsledere, der med eller uden statens tilskyndelse indretter deres virksomheder til en så CO2-fri eksistens som mulig. Og det er direkte forkert at hævde, at et parti som eksempelvis De Konservative ikke har en grøn politik.

Vi har på den anden side også en borgerlig diskurs, der anklager venstrefløjen for konstant at gøre det svært at drive virksomhed.

Sandheden er, at det på en række afgørende felter er relativt nemt at oprette og drive virksomheder i Danmark, og sådan har det også været under mere eller mindre røde regeringer.

De forkerte dagsordener

Men ikke alene er politik drevet af fjendebilleder. Værre er partiernes uopfindsomme og arkaiske tilrettelæggelse af politik.

Når for eksempel Søren Pape for nylig gik ud med et voldsomt skatteudspil, var det ikke for at skabe et mere sammenhængende Danmark, men for at være mere blå end de andre blå partier. Med andre ord: Det er politik, der er designet til at gavne Det Konservative Folkeparti.

Og når socialdemokraterne bliver ved med at opfinde alle mulige Arne-pensioner, er det jo tydeligvis ikke for at imødekomme det, Danmark har brug for, nemlig flere hænder på arbejdsmarkedet. Det er for at få et par tusinde flere Arne-stemmer. Og for at fremstå som den grådkvalte beskytter af den kedeldragt, der ellers døde med Anker Jørgensen. Med andre ord: Det er politik designet til at gavne Socialdemokraternes selvforståelse.

De rigtige dagsordener

Imens lever danskerne med en række andre dagsordener, der kun tilnærmelsesvist optager partierne, fordi de ikke rigtigt ved, om der er stemmer i dem.

Digital forurening. Mangel på dannelse. Mistrivsel blandt især unge kvinder. Svigtende indlæring i skolerne. Drengenes nedtur i folkeskolen. Velfærdslidelser fra diabetes til depression. Mænds elendige sundhedstilstand. Unges vilde alkoholforbrug. Ældres håbløse placering i udtjente kommunale sosu-systemer. Sygefraværet i sundhedsområdet. Hjælpeløse lavtlønsfamilier med enorme energi-udgifter og så videre.

Symptomer på en tid, der ikke kan omfavnes af yderfløjene i politik, og som ikke kan kureres eller angribes med en smal regering, der er optaget af sig selv.

Det muliges kunst

Man siger, at politik er det muliges kunst, men jeg har ærlig talt svært ved at se, at nogen forsøger at gøre politik mulig. Derimod ser jeg to fløje, der indædt spekulerer og investerer i at bekæmpe hinanden, mens normale mennesker ude i landet står og ser måbende til.

{{toplink}}

Jeg har selv en rød baggrund, men har altså valgt at slutte op bag en partileder med liberal baggrund. Ikke fordi jeg er blevet specielt liberal, men fordi jeg vil have det paradigmeskifte i danske politik, der får os til at arbejde sammen.

Det ordentlige

Det enkelte menneske er en ressource. Og de fleste mennesker er ansvarlige. Så nu kommer turen til Christiansborg. Lav en moderne, bred politik, der understøtter ordentlighed, ansvarlighed og engagement hos den enkelte borger. Stop automatrefleksen med bare at hælde penge ned over problemerne.

De fleste af os orienterer os mod midten. De fleste af os er ordentlige. Derfor skal politik være nøjagtigt det samme.

Forrige artikel Minoritetsetnisk dansker til Mette Frederiksen: Det er ikke mig, der forpester din hverdag Minoritetsetnisk dansker til Mette Frederiksen: Det er ikke mig, der forpester din hverdag Næste artikel R-viceborgmester svarer på kritik: Frederiksberg prioriterer fortsat kernevelfærden R-viceborgmester svarer på kritik: Frederiksberg prioriterer fortsat kernevelfærden