K revser regeringen for at droppe headhuntere: De hjalp mig med at finde den bedste departementschef

Man får indtryk af, at regeringen allerede har sin kandidat, siger Konservatives gruppeformand, Mai Mercado, om regeringens beslutning om at sløjfe brug af headhuntere til at finde departementschefer. Venstre er klar til at bruge headhuntere igen.

Konservative kritiserer regeringen for at droppe headhuntere, når der skal ansættes nye departementschefer.

"Man gør sig selv en bjørnetjeneste. Man er efterladt indtrykket af, at det er en proces, hvor man allerede har en kandidat eller ved, hvem man gerne vil have, så derfor behøver man ikke at sætte et stort apparat i gang. Det er enten det, ellers er man bare hamrende uprofessionel," siger Mai Mercado, gruppeformand i Konservative. 

Som børne- og socialminister benyttede hun selv headhunter til at rekruttere Jens Strunge Bonde som ny departementschef i februar 2017.

"Jeg følte mig virkelig udfordret som minister. De præsenterede mig for nogle kandidater, som jeg og mine embedsmænd aldrig havde fået øje på. Derfor endte jeg med den bedste kandidat," siger Mai Mercado.

Hun fastslår, at der kan være situationer, hvor det ikke er nødvendigt at benytte en headhunter.

Det kan eksempelvis være, når en regeringsrokade resulterer i færre ministerier, forklarer hun. 

Også Venstre mener, at det i nogle tilfælde giver mening at benytte sig af headhuntere.

"Vi støtter ikke en fuldstændig sort-hvid tilgang, hvor man enten lukker sig om sig selv eller gør brug af professionelle toplederrådgivere. Det vil give mening nogle gange at benytte ekstern professionel bistand, når man skal ansætte topchefer som departementschefer, men ikke altid," skriver Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde i en sms. 

Hun understreger, at partiet - ligesom Socialdemokratiet - generelt går ind for at nedbringe konsulentudgifterne i den offentlige sektor, men der skal være mulighed for at bruge en headhunter i konkrete tilfælde.

"Man bør foretage en konkret og individuel vurdering i hver enkelt situation, i forhold til hvad der er behovet, når der skal rekrutteres en ny departementschef. Det er helt afgørende, at vi kan tiltrække og fastholde de dygtigste topledere i den offentlige sektor," skriver Sophie Løhde.   

{{toplink}}

Forhenværende minister: Headhunter gav mig et bedre udvalg

Udmeldingerne fra de blå partier kommer efter, at Altinget har kunnet fortælle, at Mette Frederiksens (S) regering straks satte en stopper for at bruge rekrutteringsbureauer til at bistå med ansættelserne af nye departementschefer, da man kom til magten i sommer 2019. 

Siden har regeringen i 14 tilfælde skullet ansætte en ny departementschef uden hjælp fra en ekstern rekrutteringspartner.

Dermed afbrød man en praksis, som både Lars Løkke Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidts (S) regeringer havde benyttet.

Både Mai Mercado og Sophie Løhde bestred ministerposter under den seneste Lars Løkke Rasmussen-regering, men kun Mai Mercado har oplevet at skulle ansætte en ny departementschef til sit ministerium.

Først og fremmest hjælper rekrutteringsbureauet med at afsøge markedet for at finde det bredest mulige kandidatfelt, lyder det.

"Det er ikke nødvendigvis sådan, at en kandidat melder sig af sig selv. For at få en god spændvidde i kandidatfeltet skal man prikke nogen på skuldrene. Med et bureau får man flere kandidater at vælge i mellem," siger hun.

Efterfølgende blev hun præsenteret for en systematisk afdækning af kandidaternes erhvervsmæssige erfaring kandidaterne kommer med.

"Rekrutteringsbureauet hjælper med at fremhæve, hvad kandidaternes spidskompetencer er, så det passer til, hvad ministeren ønsker. Derefter kommer alle testene. Der er mange forskellige personlighedstest," siger Mai Mercado.

Den tidligere børne- og socialminister er ikke i tvivl om, at headhunteren hjalp hende med at træffe den bedste beslutning.

"Til syvende og sidst fik jeg et meget bedre udvalg at vælge i mellem, for mange af dem, der kom til samtale, havde ikke nødvendigvis søgt jobbet selv," siger Konservatives gruppeformand.  

Opblødning på vej hvis regeringsmagten skifter

Selvom Mai Mercado selv er stor tilhænger af brugen af private rekrutteringsbureauer, tør hun ikke love, at Konservative vil vende tilbage til den tidligere praksis, hvis partiet vinder regeringsmagten ved det næste valg.

Vil I genindføre den eksterne rekrutteringshjælp, når der skal hyres departementschefer, hvis I genvinder regeringsmagten?

"Det er en med flere stjerner på skulderen, der kan svare på det. Det er en proces, som man tilrettelægger i Statsministeriet, men jeg kan ikke se for mig, hvorfor man ikke skal bruge et rekrutteringsbureau. Min egen erfaring er, at det er en kæmpe hjælp," siger hun.

Det spørgsmål har Altinget derfor sendt videre til Konservatives partiformand, Søren Pape Poulsen.

“Det kommer vi ikke til at tage stilling til, før det rent faktisk bliver aktuelt,” lyder meldingen dog fra partiets presseafdeling.

I Venstre er meldingen mere klar. 

"I nogle tilfælde (skal der være mulighed for at headhuntere, red.). Bestemt ikke alle. Der bør foretages en konkret og individuel vurdering, og der skal generelt spares," lyder det fra Sophie Løhde. 

Over for Altinget har Finansministeriet slået fast, at processen for rekruttering af departementschefer følger de gældende regler for rekruttering i staten.

"Der er – uanset om der indkøbes ekstern bistand til understøttelse af processen eller ej – altid fokus på en grundig og objektiv tilgang, når der rekrutteres departementschefer. Finansministeriet har ikke yderligere kommentarer," lyder ministeriets kommentar til sagen.

Forrige artikel V sender minister hjem med lektier efter første psykiatriforhandlinger: V sender minister hjem med lektier efter første psykiatriforhandlinger: "Han kom ikke rigtigt med noget" Næste artikel Nu har Mette Frederiksen truffet en beslutning om Barbara Bertelsens fremtid Nu har Mette Frederiksen truffet en beslutning om Barbara Bertelsens fremtid