De står til at blive valgt for Konservative

Selvom Konservative nærmer sig sit valgresultat i 2019, bliver der stadig plads til nye i folketingsgruppen. Men det er heller ikke alle nuværende medlemmer, som bliver. Altinget Christiansborg har kigget på, hvem der står til at blive valgt for partiet ifølge en ny mandatprognose.

Konservative stod før valgkampen til næsten at få fordoblet sin folketingsgruppe.

Kort før målstregen står partiet nu i stedet til at sige farvel til mindst to folketingsmedlemmer.

Men der bliver samtidig plads til nyt konservativt blod på Christiansborg, mens et par tidligere V-medlemmer også kan øjne muligheden for et genvalg.

Det viser en ny geografisk prognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public og Epinion.

I prognosen står Konservative i alt til at få 14 mandater. Med udgangspunkt i det giver Altinget Christiansborg et bud på, hvem der bliver valgt for Konservative.

Københavns Storkreds: To mandater (et ekstra)

Konservative har medvind i hovedstaden. Her er der lagt op til et spændende og potentielt tæt opgør om to pladser i Folketinget, hvor mindst fire kandidater ser ud til at kunne komme i spil.

Den ene er nuværende folketingsmedlem Katarina Ammitzbøll, som sandsynligvis står til genvalg.

Men hun bliver udfordret af Helle Bonnesen, som denne gang ikke får stjålet sine borgerlige stemmer på Østerbro af Tommy Ahlers, og den nye folketingskandidat Laura Lindahl. Hun har en fortid som folketingsmedlem for Liberal Alliance, men nu har hun fået en fremtræden rolle i byrådet på Frederiksberg.

Foruden de tre kvinder er der også en mand, som også bør nævnes, når man taler om Konservative i København. Nikolaj Bøgh, som også sidder i byrådet på Frederiksberg. Han fik næstflest stemmer i 2019, og han bør derfor ikke dømmes ude. Hans udfordring kan være, at han primært vinder vælgere på sin hjemmebane på Frederiksberg.

Opgøret ser både åbent – og tæt – ud i København, og der er god grund til at følge nøje med, når de personlige stemmer tælles op på onsdag.

Københavns Omegns Storkreds: To mandater (et ekstra)

Medvind i Omegnen baner vejen for genvalg til både Rasmus Jarlov, men også et nyere konservativt folketingsmedlem.

Britt Bager vil nemlig med stor sandsynlighed kunne få kredsens andet mandat. Da hun var kandidat for Venstre vekslede hun en enorm kampagneindsats om til flotte personlige valg, og det er meget tænkeligt, at hun kan gøre det samme for Konservative.

Der er dog også grund til at holde øje med Merete Scheelsbeck, som blev førstesuppleant i 2019, selv om Jarlov og Bager er favoritterne.

Nordsjællands Storkreds: Et mandat (et mindre)

Der bør ikke herske nogen tvivl om, hvem der vinder Konservatives ene mandat i Nordsjælland. Det vil nemlig med al sandsynlighed gå til partiets politiske ordfører, Mette Abildgaard.

Men det betyder samtidig, at nuværende folketingsmedlem Birgitte Bergman må forlade Folketinget efter valget.

Hvis Konservative ender med et bedre valgresultat i Nordsjælland, end prognosen forudser, at det fortsat ikke givet, at Bergman vil få det andet mandat. Kampen om det vil i så fald formentlig stå mellem hende og Christoffer Buster Reinhardt, som var partiets spidskandidat til sidste års regionsrådsvalg.

Bornholms Storkreds: Nul mandater (status quo)

Konservative står ikke til at vinde et mandat på solskinsøen.

Sjællands Storkreds: To mandater (status quo)

Der er blevet en åben plads på Sjælland, efter at 2019-valgets konservative stemmesluger, Naser Khader, ikke længere er en del af partiet.

Det vil formentlig kunne give valg til Mads Andersen, som var få hundrede stemmer fra at komme i Folketinget for tre år siden og har været vikar, mens Naser Khader havde orlov.

Hvis han forbedrer sit valgresultat, er det muligt, at han kan slå nuværende folketingsmedlem Brigitte Klintskov Jerkel, som lige nåede foran ham i 2019.

Med to mandater er der dog stadig plads til, at hun kan blive genvalgt. Men hun bliver udfordret af den tidligere KU-formand Rune Kristensen, som også står stærkt i kampen om et af de to mandater. Han var borgmesterkandidat ved kommunalvalget i Næstved, hvor Konservative oplevede en fremgang på 9,1 procentpoint

Fyns Storkreds: Et mandat (status quo)

Konservative står til at fastholde sit ene mandat på Fyn, og det vil gå til partiets gruppeformand, Mai Mercado.

Sydjyllands Storkreds: To mandater (et ekstra)

Nuværende folketingsmedlem Niels Flemming Hansen er storfavorit til at genvinde sin plads i Folketinget i det sydjyske.

Men når det kommer til, hvem der skal gøre ham selskab, er der indtil flere navne, som kan komme i spil. Den ene er Frederik Bloch Münster, som også var på stemmesedlen i 2019 og blev andensuppleant. Men han kan blive overhalet af den spritnye kandidat Birgitte Klippert, som af flere bliver anset som et godt bud på et nyt folketingsmedlem.

Endelig er der også en joker i form af Steen Holm Iversen. Han var spidskandidat i Varde til kommunalvalget, hvor Konservative gik fra et til fem mandater. Han har tidligere været medlem af Liberal Alliance, hvor han især gjorde sig bemærket på landsplan, da han slog Henrik Dahl som partiets spidskandidat i Sydjylland. Henrik Dahl trak dog det længste strå på valgaftenen i 2019.

Østjyllands Storkreds: To mandater (et ekstra)

Konservative står lige nu til at klare sig bedre i det østjyske, end det var tilfældet ved det seneste folketingsvalg. Men denne gang har partiet også hele to folketingsmedlemmer på stemmesedlen, der gerne vil genvælges.

Den første – og storfavoritten – er Mona Juul, som blev valgt i Østjylland ved sidste valg. Hun ligger lunt i svinget til at gentage den succes.

Kredsens andet mandat vil med stor sandsynlighed tilfalde Marcus Knuth. Han er både ny i storkredsen og ny kandidat i konservative sammenhænge. Ved hans to tidligere folketingsvalg er han blevet valgt for Venstre i Sjællands Storkreds.

Men det vil betyde, at en anden ny konservativ får svært ved opnå valg til Folketinget. Isabella Arendt burde egentlig have hjemmebanefordel, da hun også var opstillet i Østjylland for Kristendemokraterne, og hun appellerer til et bestemt kristent segment.

Men Isabella får ikke samme eksponering denne gang, som da hun var partileder. Knuth har dels den fordel, at han fører kampagne som etableret folketingsmedlem, at han har været konservativ i længere tid end Arendt, og at han fører en markant kampagne i selskab med Mona Juul.

Vestjyllands Storkreds: Et mandat (et mindre)

Der står naturligvis Søren Pape Poulsen på det ene mandat, som Konservative står til i Vestjylland.

Det interessante ved valget bliver ikke, om han bliver valgt, men om han får færre eller flere personlige stemmer denne gang, efter den hårde medfart han har fået i popularitetsmålinger i løbet af valgkampen.

Han fik 22.223 personlige stemmer i storkredsen ved folketingsvalget i 2019. Dengang endte Konservative også med at få et ekstra mandat, som gik til Orla Østerby. Men i og med at Pape vinder næsten alle personlige K-krydser i storkredsen, er det svært at udpege, hvem der vil få et eventuelt andet mandat.

Det betyder også, at nuværende folketingsmedlem Gitte Willumsen er i fare for at ryge ud af Folketinget efter valget.

Nordjyllands Storkreds: Et mandat (status quo)

I landets nordligste storkreds står Per Larsen til at kunne fortsætte i Folketinget. Han har som partiets sundhedsordfører haft anledning til gentagende gange at kritisere regeringens håndtering af minksagen, hvilket forventes blot at have forbedret hans udgangspunkt for genvalg.

Dermed ser det også ud til, at den tidligere sundhedsminister Jakob Axel Nielsen ikke står til at få plads i Folketinget. De to gange han blev valget til Folketinget – i 2005 og 2007 – blev han også valgt som nummer to efter Lene Espersen. {{toplink}}

Forrige artikel Støjberg taber momentum på Facebook – Vanopslagh og Jacob Mark brænder igennem Støjberg taber momentum på Facebook – Vanopslagh og Jacob Mark brænder igennem Næste artikel Sidste måling inden valget indvarsler dramatisk slutspurt Sidste måling inden valget indvarsler dramatisk slutspurt