Venstre kan miste 20 mandater: Hvem er på vippen, og hvem er sikre?

Indtil flere folketingsmedlemmer genopstiller ikke for Venstre, men det kan ikke redde alle med forhåbninger om at lande en plads. Altinget Christiansborg gennemgår, hvem der aktuelt står til at blive valgt for Venstre i landets ti storkredse.

Venstre risikerer at skulle vinke farvel til flere folketingsmedlemmer – herunder en del profiler – efter det kommende folketingsvalg.

Det viser en ny geografisk prognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Lige nu står partiet til at miste 20 mandater. Der er dog en række folketingsmedlemmer, som ikke genopstiller, hvilket mindsker dramaet en anelse. Men helt dramafrit bliver valget formentlig ikke, hvor der også kan blive plads til et par enkelte nye ansigter i Venstres folketingsgruppe.

Altinget Christiansborg giver her et bud på, hvem der bliver valgt for Venstre med udgangspunkt i prognosen.

Københavns Storkreds: To mandater (et mindre)

Stemmeslugeren Tommy Ahlers er væk – og det samme er hans mandat. Det ville være nærliggende at sige, at de nu to mandater går til de samme som sidst: Jan E. Jørgensen og Martin Geertsen.

Men de bliver begge udfordret af en ny kandidat. Venstres europaparlamentariker Linea Søgaard-Lidell er nemlig et godt bud på en, som kan hapse det ene af de to mandater. Hun har overtaget Tommy Ahlers’ gamle kreds og har fået etableret sig som en grøn og ung borgerlig profil, som kunne tænkes at appellere til de københavnske vælgere. Dertil er det formentlig ikke en ulempe i kampen om kvindelige vælgere, at hun er kvinde, mens de to primære konkurrenter er mænd.

Det kan dermed ende med at blive et tæt opgør i det københavnske. I kampen om en plads i Folketinget kan Martin Geertsen måske kan drage lidt fordel af, at han har været særlig profileret som Venstres sundhedsordfører. Jan E. Jørgensen har et kommunalvalg i bagagen, hvor Venstre gik tilbage på Frederiksberg, men han forbedrede sit personlige stemmetal.

Historien er på Jan E. Jørgensens side i opgøret mod Geertsen. Han har slået Geertsen i både 2019 og 2015. I 2011 trak Martin Geertsen det længste strå og fik 424 flere stemmer end Jan E. Jørgensen.

Københavns Omegns Storkreds: Et mandat (to færre)

Tilbagegangen på den københavnske omegn betyder, at der kun kan blive plads til Karen Ellemann, som forventes at hapse det ene mandat foran sin folketingskollega Kim Valentin

Det er dog kun et folketingsmedlem, som er i fare for at ryge ud, selvom Venstre står til at tabe to mandater. Det skyldes, at Mads Fuglede har flyttet storkreds og denne gang stiller op i Vestjylland.

Nordsjællands Storkreds: Et mandat (to færre)

Det ene nordsjællandske mandat vil med al sandsynlighed gå til Sophie Løhde, som har været partiets absolutte stemmesluger i storkredsen ved de seneste par folketingsvalg.

Dermed vil nuværende folketingsmedlem Hans Andersen være nødsaget til at pakke sit kontor på Christiansborg ned, hvis Venstre ikke ændrer valgprognosen i Nordsjælland.

I 2019 blev Claus Hjort Frederiksen også valgt i Nordsjælland, men han genopstiller ikke.

Bornholms Storkreds: Et mandat (status quo)

Hvis Venstre formår at fastholde sit ene mandat på øen, vil det formentlig gå til det nuværende folketingsmedlem Peter Juel-Jensen, som har repræsenteret Bornholm i Folketinget siden 2007.

Sjællands Storkreds: Fire mandater (tre færre)

På papiret ser Venstres tilbagegang i Sjællands Storkreds voldsom ud. Men tre af de V-kandidater, som blev valgt i storkredsen i 2019, genopstiller ikke for Venstre. Den ene er Bertel Haarder, som stopper i politik, mens Marcus Knuth er kandidat for Konservative i Østjylland. Lars Løkke Rasmussen er den eneste, som stadig er i Sjællands Storkreds, men denne gang er det for sit nye parti Moderaterne.

Tilbage er fire folketingsmedlemmer, som gerne vil genvælges. Heraf er Morten Dahlin og Jacob Jensen mest sikre på et genvalg. De fik næstflest stemmer efter Løkke og Knuth i 2019, og især debutanten i Folketinget, Morten Dahlin, er siden dengang blevet mere profileret som et af partiets talenter.

Der er et nyt navn, som kan blande sig i kampen, som gør, at det ikke er givet, at Stén Knuth og Louise Schack Elholm får de to resterende mandater. Iben Krog er ny kandidat på Lolland, og hun er bestemt værd at holde øje med. Hun er lokal, landmandsdatter og medstifter af fødevaretænketanken Frej, og hvis hun kan få lollænderne til at sætte et personligt kryds ved hende, kan hun måske hapse en plads fra Stén Knuth eller Louise Schack Elholm, som fik de sidste mandater i storkredsen ved sidste valg.

Schack Elholm kan have den fordel i forhold til Knuth, at hun er det eneste kvindelige folketingsmedlem på stemmesedlen. I 2019 var valget mellem de to meget tæt, og Knuth vandt med blot 700 stemmer.

Fyns Storkreds: To mandater (to færre)

Dramaet på Fyn bliver mindsket af at et folketingsmedlem – Jane Heitmann – ikke genopstiller. Men der er stadig to folketingsmedlemmer, som er på vippen.

Mens Lars Chr. Lilleholt må betragtes som sikker på et genvalg, så ser det sværere ud for Erling Bonnesen og Marlene Ambo-Rasmussen. De to skal kæmpe om et mandat.

Bonnesen er umiddelbart en lille favorit overfor Ambo-Rasmussen, da han i 2019 slog hende med mere end 3.000 stemmer. Siden dengang er Marlene Ambo-Rasmussen dog blevet folketingsmedlem og går derfor ind i denne valgkamp med en forbedret platform. Spørgsmålet, om det kan give det løft, der skal til at slå Bonnesen, som sandsynligvis også vil kunne hente støtte i valgkampen fra landbruget qua sine mange år som landbrugsordfører.

Sydjyllands Storkreds: Fire mandater (to færre)

Trods en tilbagegang på to mandater er der umiddelbart ikke lagt op til et stort drama i Sydjylland, hvor der både er plads til genvalg til Eva Kjer Hansen, Anni Mathiesen, Hans Christian Schmidt og Christoffer Melson.

Det skyldes, at både Ulla Tørnæs og Ellen Trane Nørby ikke genopstiller denne gang.

Det er dog værd at holde øje med Ellen Trane Nørbys afløser, som er den tidligere DUF-formand og VU-formand Chris Borup Preuss, som skal vinde vælgere i Sønderborg. Hvis han skal udfordre nogen, vil det formentlig være Christoffer Melson. De tre andre fik alle lidt over 17.000 stemmer sidste gang, mens Melson fik 13.750. Han har dog den fordel, at han er kandidat i Vejle, hvor der samlet set var flere Venstre-stemmer sidste gang end i Sønderborg.

Østjyllands Storkreds: To mandater (fire færre)

Hvis Venstre ikke klarer sig bedre i Østjylland, end prognosen forudser, kan det blive et farvel til et mangeårigt folketingsmedlem.

Det første V-mandat i storkredsen vil gå til partiformand Jakob Ellemann-Jensen. Det efterlader en tæt kamp mellem Michael Aastrup Jensen og Troels Lund Poulsen.

Aastrup er en anelse større favorit. Ved sidste folketingsvalg i 2019 fik han mere end 6.000 flere stemmer end Troels Lund, som endda var siddende minister på det tidspunkt.

Ved tidligere valg har opgøret mellem de to dog været tættere, og det kan det blive igen. Jakob Ellemann-Jensen er siden sidste valg blevet partiformand, og det kan forventes, at han i kraft af sin nye eksponering vil tiltrække en anseelig del af V-stemmerne. Det kan efterlade færre stemmer og et tættere opgør mellem Troels Lund og Michael Aastrup.

Men Ellemann kan også ende med at redde dem begge. Da det er første gang, han stiller op som formand, er det svært at forudse, hvor stor partiledereffekt han har. Men måske vil han lig andre partiledere tiltrække flere stemmer til sit parti, hvilket måske kan sikre flere stemmer og mandater i storkredsen, end prognosen forudser.

Der er endnu en folketingskandidat på stemmesedlen: Heidi Bank. Men hun fik kredsens sidste V-mandat i 2019 og vil få svært ved slå de to herrer.

De to øvrige, som blev valgt i 2019, men ikke genopstiller, er Fatma Øktem og Britt Bager. Sidstnævnte er nu i stedet kandidat for Konservative i Københavns Omegn.

Vestjyllands Storkreds: Tre mandater (to færre)

Der skal gå virkelig meget galt, hvis Søren Gade ikke får en plads i Folketinget efter valget. Det er langt mere interessant, hvor mange personlige stemmer han ender med at få skrabet ind. Den nuværende europaparlamentariker og tidligere minister er et af Venstres få trumfkort, efter flere af partiets stemmeslugere ikke genopstiller.

Og måske kan han ende med at løfte Venstres opbakning, så partiet får flere mandater i Vestjylland, end prognosen viser lige nu.

Men selv hvis Søren Gade ender med at sikre status quo i Vestjylland, bliver der ikke plads til alle folketingsmedlemmerne på stemmesedlen.

Der er nemlig hele fem, som kæmper om de ifølge prognosen to resterende mandater i Vestjylland. Det er Mads Fuglede, Thomas Danielsen, Kenneth Mikkelsen, Carsten Kissmeyer og Kristian Pihl Lorentzen.

Alt efter hvor mange stemmer Søren Gade får på tværs af Vestjylland kan det ende med at blive få stemmer, som afgør, hvem der skal gøre ham selskab i Folketinget. Mads Fuglede har den fordel, at han er opstillet (og bosat) i Ringkøbing-Skjern, som historisk set har været en god V-kreds for lokale kandidater.

Mads Fuglede er ny i storkredsen, og derfor er det svært forudse, hvor god han er til at få fat i de vestjyske krydser. Af dem, som var opstillet sidst, klarede Thomas Danielsen sig en anelse bedre end de andre, og som nuværende gruppeformand burde han have et godt udgangspunkt. Men han fik en del af sine stemmer i Holstebro sidste gang, og dermed kan han risikere at blive udfordret af, at Søren Gade netop stiller op i Holstebro.

Samtidig kan Kristian Pihl Lorentzen blive klemt af en anden Søren. Han stiller op i Viborg, hvor en stor del af de borgerlige stemmer vil gå til den konservative partiformand Søren Pape.

Kenneth Mikkelsen opnåede ikke valg til Folketinget i 2019, men han er sidenhen kommet ind som afløser for Kristian Jensen. Han har derudover også overtaget Jensens kreds. Spørgsmålet er nu, om han er i stand til at samle de mange V-stemmer op i Herning, som Jensen efterlader, eller om mange af dem vil gå til Søren Gade.

Udover Kristian Jensen blev Inger Støjberg også valgt i Vestjylland sidste gang. Hun stiller denne gang op i Nordjylland for sit nye parti Danmarksdemokraterne.

Nordjyllands Storkreds: Tre mandater (to færre)

Efter et dramatisk besøg i Vestjylland runder vi analysen af i Nordjylland, hvor opgøret er mindre tæt. Eftersom Karsten Lauritzen ikke genopstiller, er der plads til genvalg til både Preben Bang Henriksen, Marie Bjerre og Torsten Schack Pedersen.

Men det ser svært ud for deres folketingskollega Anne Honoré Østergaard, som fik storkredsens femte og sidste V-mandat i 2019 med en forskel på 4.625 stemmer op til nummer fire, som var Schack.

Artiklen er rettet torsdag 13. oktober klokken 12.00, fordi det ved en fejl fremgik, at Louise Schack Elholm var den øverst placerede kvindelige kandidat på Venstres liste i Sjællands Storkreds.

Forrige artikel Socialdemokraternes lykkelige øjeblik er forbi i hele Norden Socialdemokraternes lykkelige øjeblik er forbi i hele Norden Næste artikel Ulf Kristersson er stadig ikke klar med svensk regering. Det tyder på en større uenighed end udmeldt Ulf Kristersson er stadig ikke klar med svensk regering. Det tyder på en større uenighed end udmeldt