Mandatprognose: Sophie Løhde står til at ryge ud af Folketinget

Med den fortsatte tilbagegang kan ikke engang Venstres mest profilerede ministre være sikre på genvalg. Ifølge Altingets mandatprognose står Venstre til at miste alle sine mandater i Nordsjælland, og det kan blive endestationen for sundheds-og indenrigsminister Sophie Løhde. 

Nu begynder det at gøre ondt.

Ikke alene står Venstre til at miste 13 af sine 23 mandater og gå tilbage i otte ud af ti storkredse. Nu rammer partiets tilbagegang også en af Venstres absolutte toppolitikere, indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde, der ellers har siddet på et stensikkert mandat i Nordsjælland.

For i en ny prognose står Venstre til at blive helt ribbet for mandater i storkredsen.

Analysen af, hvor Venstres mandater falder, er udarbejdet for Altinget af professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet ud fra et vægtet snit af meningsmålinger.

Det skal understreges, at fordelingen af tillægsmandater er indregnet i prognosen, og som det ser ud lige nu, kan Sophie Løhde ikke engang blive reddet på den måde. 

Fordelingen af Venstres mandater ville se meget anderledes end ved folketingsvalget i 2022, hvis der var valg i dag, fordi tilbagegangen er langt større i nogle områder end andre. 

Når det går helt galt i Nordsjælland, er det efter alt at dømme et resultat af Liberal Alliances eksplosive fremgang i området. I et par andre kredse bevarer Venstre til gengæld samme antal mandater som ved folketingsvalget. 

"Rent hypotetisk"

Sophie Løhde har ikke ønsket at kommentere risikoen for at ryge ud af Folketinget, men Venstres politiske ordfører, Torsten Schack, har sendt følgende skriftlige kommentar:

"Jeg vil ikke lægge skjul på, at meningsmålingerne snildt kunne se bedre ud, men når det så er sagt, så skal der først afholdes valg senest i 2026. I Venstre har vi fokus på at sænke skatten, fjerne bøvl og bureaukrati, skaffe flere dygtige medarbejdere til vores virksomheder, sygehuse og ældrepleje samt sikre, at vi på en ansvarlig måde får sikret den nødvendige grønne omstilling af samfundet, og derfor bruger jeg ikke meget tid på at spekulere over hypotetiske historier om målinger, som kan nå at ændre sig 100 gange inden et valg."

Baseret på prognosen og samtaler med en række kilder vurderer Altinget, at Venstres resterende 13 mandater vil fordele sig på denne måde:

Københavns Storkreds: 1 mandat (-1)

Her opstiller veteranen Jan E. Jørgensen, der i mange år har repræsenteret et storby-Venstre med folketingsgruppens blødeste holdning til udlændingepolitik og en mere grøn profil. Han konkurrerer med Linea Søgaard-Lidell, der kom i Folketinget ved det seneste valg. Opgøret må anses for ret åbent, for Jan. E. Jørgensen vandt kun med 500 stemmer sidste gang, og veteranen er i bedste fald en svag favorit.

Københavns Omegns Storkreds: 1 mandat (uændret)

Sidst scorede Karen Ellemann fint her, men efter Ellemann-familien har forladt Folketinget, kæmper Kim Valentin og Marie Brixtofte om mandatet. Marie Brixtofte er datter af den tidligere Farum-borgmester, Peter Brixtofte.

Ingen af de to kandidater er dog rasende stærke, og det kunne måske friste en Venstre-profil til at gå efter mandatet i storkredsen.

Hvis målingerne i Nordsjælland fortsætter med at være lige så dystre, har Sophie Løhde en oplagt mulighed i omegnen. Andre peger på, at den tidligere gruppeformand i Venstre, Karsten Lauritzen, kunne forsøge et comeback med Københavns Omegn som base.

Nordsjælland Storkreds: 0 mandater (-2)

Mens Alex Vanopslaghs tropper stormer frem i Nordsjælland, er Venstres totale nedsmeltning i området den anden side af mønten. Det er sensationelt, hvis Venstre helt mister repræsentation i det kerneborgerlige Nordsjælland, der har givet valg til Sophie Løhde siden 2007, og som selv i LA's første storhedstid omkring 2015 stadig gav pæne valg til Venstre.

Sophie Løhde fik over 12.000 personlige stemmer sidst, og hvis udsigterne i Nordsjælland bliver ved med at være mørke, er det sandsynligt, hun vil blive tilbudt en mere sikker storkreds.

Sjællands Storkreds: 3 mandater (uændret)

At tilbagegangen er ujævnt fordelt, understreges af, at Sjællands Storkreds igen står til at vælge tre Venstre-mandater – ganske som ved folketingsvalget.

De første to mandater går med al sandsynlighed til fødevareminister Jacob Jensen og Morten Dahlin, der er minister for by, landdistrikter og kirke. Dahlin har fra første færd evnet at bruge sine ministerposter aktivt til at markere sine skarpe holdninger i værdipolitikken. Det er holdninger, der flugter fint med store vælgergrupper i Sjællands Storkreds.  

Det tredje mandat er mere usikkert. Louise Schack Elholm var tidligere favorit til at tage det, men hun står svækket tilbage, efter hun røg som minister. Det kan bane vej for Iben Krog, der har den stærke kreds i Guldborgsund og har en mere grøn profil.

Bornholms Storkreds: 0 mandater (-1)

Her er det såre enkelt. Venstre står til at miste mandatet, og det går ud over Peter Juel-Jensen. Det vil virkelig være en bet for Venstre, der er vant til at dele klippeøens to mandater med socialdemokraterne.

S sidder stadig tungt på det ene mandat, men på Bornholm har så forskellige partier som Enhedslisten, Konservative og Dansk Folkeparti haft lokale opblomstringer. Det andet folketingsmandat er alligevel altid endt hos Venstre, så Peter Juel-Jensen kan håbe på, at de bornholmske vælgere på selve valgdagen vender tilbage til traditionen.
 

Fyns Storkreds : 1 mandat (-1)

I sidste prognose stod Venstre til at bevare de to fynske mandater, men med den yderligere tilbagegang ryger det ene mandat. Det kan føre til en hård kamp mellem de to fynske veteraner Hans Christian Lilleholt og Erling Bonnesen. Lilleholt er som tidligere minister mest kendt, mens Bonnesen mere har dyrket det lokale. Sidst slog Bonnesen faktisk Lilleholt med omkring 1300 stemmer, men kommer valget først i 2026, vil Bonnesen være over 70 år, og Lilleholt kan håbe på, at rivalen ikke genopstiller.

Sydjyllands Storkreds: 2 mandater (-1)

Det ene mandat napper Stephanie Lose, der stiller op til Folketinget for første gang, hvor hun er kandidat for Esbjerg-kredsen. Som siddende økonomiminister, mangeårig populær regionsrådsformand og en del af Venstres ledelse er der overhovedet ingen tvivl om, hun får mandatet.

Det andet mandat går givetvis til Anni Matthiesen, der ved sidste valg fik næste 10.000 stemmer. Der er dog en joker i spillet, fordi nogle kredse har bejlet til den tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby. Nørby er borgmesterkandidat i Sønderborg, og med Venstres ringe landspolitiske udsigter ventes det, at hun i første omgang vil koncentrere sig om at erobre borgmesterposten.   

Østjyllands Storkreds 2 mandater (-1)

Her opstiller Venstres formand, Troels Lund Poulsen, og selvom hans mandat har hængt yderligt ved valg efter valg, bliver han valgt uden problemer næste gang. Han bør også blive nummer 1 i kredsen, alt andet vil være småpinligt.

Det andet mandat går formodentlig til Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen. Aastrup er samtidig formand for Udenrigspolitisk Nævn, men selvom det er et af de mest prestigefyldte nævn i Folketinget, betyder det ikke meget hos vælgerne. Vigtigere er det, at Aastrup som tidligere Randers-borgmester har den østjyske by som en stærk base. 

En outsider er Heidi Bank, der fører meget velfinansierede kampagner, men Aastrup står med de bedste odds.  

Vestjyllands Storkreds: 2 mandater (-1)

Intet er så galt, at det ikke er godt for noget. Sådan har transportminister Thomas Danielsen formentlig tænkt, da Venstres nedtur fik endnu et hak med Mads Fugledes desertering til Danmarksdemokraterne. For det kan meget vel være det, der sikrer Danielsens politiske liv.

Thomas Danielsen og Fuglede lå nemlig til at skulle ud i et intenst opgør om det andet mandat i Vestjylland, men efter Fuglede er væk, er det svært at se, hvad der kan true Danielsens genvalg.

Det første mandat i kredsen går med 100 procents sikkerhed til Venstres jyske stemmesluger, Søren Gade. Gade har tilmed den fordel, at han som Folketingets formand svæver lidt over vandene og ikke trækkes ned af den malmstrøm, der er så hård ved hans parti.

Nordjyllands Storkreds 1 mandat (-2)

Til gengæld er kampen skærpet til det yderste i Nordjylland, hvor den seneste prognose spår, at Venstre mister endnu et mandat. Det betyder, at der nu kun bliver ét mandat til deling mellem ligestillingsminister Marie Bjerre, politisk ordfører Torsten Schack og den nordjyske veteran Preben Bang Henriksen.

Ved valget i 2022 fik Preben Bang Henriksen lidt flere stemmer (10.644) end Marie Bjerre (9.744), mens Torsten Schack haltede efter med 5.248 stemmer.

Marie Bjerre må næste gang anses for svag favorit. Hun tog sin afsked som minister værdigt, og da hun tilmed fik et lynhurtigt comeback efter afløseren Mia Wagners sygdom, kom Bjerre klart styrket ud af det lille intermezzo. Bang Henriksen er fyldt 70, men er still going strong og har ingen planer om at stoppe. Han har en stærk lokal base i Aalborg, og man skal bestemt ikke afskrive ham.

Torsten Schack får meget airtime som politisk ordfører, men det er ikke nødvendigvis en fordel i et regeringsparti i dyb krise, hvor den politiske ordfører let kommer til at fremstå som 'Komiske Ali'. Schack får det svært.   

,

Forrige artikel Med Messerschmidts nye klimalovstrussel gør DF sig klar til at vinde stemmer på det grønne tilbageslag Med Messerschmidts nye klimalovstrussel gør DF sig klar til at vinde stemmer på det grønne tilbageslag Næste artikel Selv forhandlingerne om sundhedsvæsenets økonomi er præget af Novo-succes Selv forhandlingerne om sundhedsvæsenets økonomi er præget af Novo-succes