Prognose: Hvem bliver valgt for Venstre?

ANALYSE: Hvilke folketingsmedlemmer kan regne med genvalg, og hvem er i risiko for at ryge ud, efter partiet er gået tilbage i meningsmålingerne? Altinget gennemgår, hvem der aktuelt står til at blive valgt for Venstre i landets ti storkredse.

Hvis Venstre ikke får rettet skuden op, vil partiet skulle vinke farvel til en stor portion af sine folketingsmedlemmer.

Men hvem kan blive ramt af tilbagegangen, og hvilke profiler ser ikke ud til at være en del af Venstres folketingsgruppe efter et valg?

Det giver Altinget et bud i denne analyse, som tager udgangspunkt i professor Kasper Møller Hansens geografisk prognose, som han har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Københavns Storkreds: Et mandat (to færre)

Tilbagegangen rammer to profiler i Venstres folketingsgruppe, som er valgt i København. Ifølge prognosen står partiet til at få valgt en enkelt i København, og den plads vil med al sandsynlighed gå til Tommy Ahlers. Han strøg ind i Folketinget ved sidste valg, hvor han var den debutant, som fik flest personlige stemmer. Hans 26.420 personlige kryds gav samtidig en femteplads på listen over valgets stemmeslugere.

Men et valg til Tommy Ahlers betyder, at både Jan E. Jørgensen og Martin Geertsen er i risiko for at ryge ud af Folketinget, hvis prognosen holder stik, når danskerne skal til stemmeurnerne.

Københavns Omegns Storkreds: To mandater (et mindre)

Lige nu er der ikke lagt op til dramatik blandt Venstres folketingsmedlemmer i den københavnske omegn. Der blev valgt tre i storkredsen ved folketingsvalget i juni 2019, men en af dem, Mads Fuglede, har sidenhen skiftet valgkreds og søger nu i stedet valg i Ringkøbing-Skjern.

Det betyder, at både Karen Ellemann og Kim Valentin lige nu står til at beholde deres pladser i Folketinget. Hvis Venstre skulle miste endnu et mandat, er det dog Karen Ellemann, som er storfavoritten i kredsen. Hun fik 23.226 stemmer sidst, mens Valentin fik 9.649.

Nordsjællands Storkreds: Et mandat (to færre)

Et folketingsvalg nu kan blive lig med et farvel til en af Venstres store profiler og nestor Claus Hjort Frederiksen. Partiet står nemlig kun til at få valgt en person i Nordsjælland, og det vil være meget overraskende, hvis den plads ikke går til Sophie Løhde, som har historik for at slå de øvrige kandidater med længder, når det kommer til stemmetal.

Tilbagegangen betyder også, at Hans Andersen er på vippen, da han ligesom Hjort ikke kan hamle op med Løhdes popularitet.

Bornholms Storkreds: Et mandat (status quo)

Så længe Venstre står til at få sit mandat på Bornholm, står Peter Juel-Jensen til at blive i Folketinget.

Sjællands Storkreds: Fire mandater (tre færre)

En tilbagegang på tre ud af nuværende syv mandater ville umiddelbart lægge op til et blodbad for Venstre i Sjællands Storkreds. Men storkredsen har allerede mistet to af sine folketingsmedlemmer siden valget. Både Lars Løkke Rasmussen og Marcus Knuth har forladt Venstre, og sidstnævnte vil til næste valg være på stemmesedlen for Konservative i Østjylland Storkreds.

Det betyder, at Morten Dahlin nu er en af favoritterne i Sjællands Storkreds. Han blev valgt første gang til Folketinget ved sidste valg. Men dengang overhalede han to siddende folketingsmedlemmer med sit stemmetal, som endte på 9.269.

Foruden Morten Dahlin er Jacob Jensen formentlig også garanteret et genvalg. Han er dog lige nu Venstres kandidat til at blive formand for Region Sjælland ved efterårets regionsrådsvalg. Får han succes med det, vil han forsvinde fra stemmesedlen til et folketingsvalg.

Det vil gøre det lettere for kredsens øvrige folketingsmedlemmer at blive genvalgt. Det drejer sig om Stén Knuth, Louise Schack Elholm og Bertel Haarder. Hvis sidstnævnte skulle beslutte sig for, at han ikke vil genopstille, nu hvor han har fejret 40-årsjubilæum som folketingsmedlem, og Jacob Jensen gør det samme, kan det måske bane vej for Charlotte Bisserup Bechfeldt. Hun blev førstesuppleant ved sidste valg.

Fyns Storkreds: To mandater (to færre)

Profilen Lars Chr. Lilleholt står til at kunne fortsætte arbejdet som folketingsmedlem efter næste folketingsvalg. Spørgsmålet er så, hvilken kollega fra Fyn han skal have selskab af.

Umiddelbart vil Erling Bonnesen være det bedste bud, da han i 2019 havde mere end 3.000 stemmer ned til nummer tre, som var Marlene Ambo-Rasmussen. Mens Marlene Ambo-Rasmussen måske har held med at udfordre Erling Bonnesen, ser det sværere ud for Jane Heitmann, som blev overhalet af Ambo-Rasmussen ved sidste valg med en afstand på mere end 4.000 stemmer.

Sydjyllands Storkreds: Tre mandater (tre færre)

Opgøret i Sydjylland kommer til at være afhængig af, hvordan to af Venstres sydjyske folketingsmedlemmer klarer sig til kommunalvalget. Både Ellen Trane Nørby og Eva Kjer Hansen går nemlig efter at blive borgmestre i henholdsvis Sønderborg og Kolding.

Ellen Trane Nørby er nemlig storfavoritten i storkredsen, mens Eva Kjer Hansen også har fine chancer for et genvalg. Hvis begge kvinder genopstiller, vil Kjer Hansen dog skulle kæmpe mod Hans Christian Schmidt og Anni Matthiesen om de to resterende mandater. Det var under 100 stemmer, som adskilte de tre ved sidste valg. I 2015 fik Kjer Hansen en anelse mere end to andre, men det var 900 til 1.000 stemmer, som gjorde forskellen.

Skulle begge kvinder forsvinde fra stemmesedlen er der plads til en mere, og den plads skal Christoffer Aagaard Melson og Ulla Tørnæs slås om. Melson fik et bedre valg end Tørnæs i 2019, selvom han var debutant på listen, hvor han fik 1.338 flere stemmer end den tidligere minister.

Østjyllands Storkreds: Tre mandater (tre færre)

I Østjylland er der lagt op til et farvel til af Venstres store profiler. Jakob Ellemann-Jensen er storfavorit, og han vil formentlig kunne forbedre sit stemmetal denne gang, hvor han er partiformand. Derudover er det formentlig Michael Aastrup-Jensen og Britt Bager, som får de sidste to mandater, mens Troels Lund Poulsen skal forlade Christiansborg, hvis prognosen bliver til virkelighed. I 2019 var der mere end 5.500 stemmers forskel mellem Britt Bager, som fik det tredje mandat i storkredsen, og Troels Lund, som blev valgt som nummer fire.

Et farvel til Troels Lund vil også være lig med et farvel til Fatma Øktem og Heidi Bank.

Vestjyllands Storkreds: Tre mandater (to færre)

Ligesom i Sjællands Storkreds kan tabet af mandater komme til at føles mindre i Vestjyllands Storkreds. Partiets tidligere store stemmesluger og mest sikre kort, Inger Støjberg, har nemlig forladt Venstre. Indtil videre er hun løsgænger i Folketinget, og det er endnu uvist, om hun kommer på stemmesedlen igen ved næste folketingsvalg.

Det vil sandsynligvis gøre det lettere for Kristian Jensen og Thomas Danielsen at opnå genvalg til Folketinget, mens de to folketingsmedlemmer Kristian Pihl Lorentzen og Carsten Kissmeyer har udsigt til en tæt kamp, hvis de vil fortsætte i Folketinget. Der var 392 stemmer mellem dem i 2019, hvor Pihl Lorentzen var den af dem, der fik flest stemmer.

Der er dog en ny mand i storkredsen, der gør det svært at afgøre, hvorvidt de to overhovedet bliver genvalgt. Mads Fuglede er blevet Venstres kandidat i Ringkøbing-Skjern, som historisk har været hjemsted for en del V-stemmer, og det gør ham også til et godt bud på en vinder af det tredje mandat.

Ved valget i 2019 lykkedes det dog ikke for Ringkøbing-Skjerns kandidat Kenneth Mikkelsen, som blandt andet fik kritik for ikke at være lokal, at opnå valg. Fuglede har taget højde for ønsket om en lokal kandidat, og han flytter derfor til kredsen. Men det fjerner ikke Venstres anden udfordring i valgkredsen. Der er nemlig en anden lokal mand, som i 2019 overtog en del af V-stemmerne. Det var Kristendemokraternes Kristian Andersen, der var tæt på at sikre et kredsmandat til sit parti.

Nordjyllands storkreds: Tre mandater (to færre)

I landets nordligste storkreds er der to mænd, som ser ud til at være ret sikre på genvalg på trods af Venstres tilbagegang. Det er Karsten Lauritzen og Preben Bang Henriksen.

Til gengæld kommer der til at være en tæt kamp om det sidste mandat i storkredsen. Og den kamp vil formentlig stå mellem Marie Bjerre og Torsten Schack Pedersen, mens Anne Honoré Østergaard sandsynligvis ikke kan få lov at fortsætte på Christiansborg, hvis prognosen ikke ændrer sig for Venstre.

I opgøret mellem Bjerre og Schack er det førstnævnte, som har de bedste kort på hånden. Som debutant slog hun Schack med 1.423 stemmer. Hun har den fordel, at hun henter stemmer i flere valgkredse, mens Schack primært får sine stemmer i sin valgkreds Thisted.

Forrige artikel Ida Auken har fået opstillingskreds: Stiller op i egen hjemby Ida Auken har fået opstillingskreds: Stiller op i egen hjemby Næste artikel Bramsen: Amerikansk Nato-kritik afløst af ros Bramsen: Amerikansk Nato-kritik afløst af ros