Grønlands udenrigsminister: Den arktiske ambassadør skal ikke referere til Løkkes ministerium

Hvis Danmark insisterer på, at en arktisk ambassadør skal arbejde under Udenrigsministeriet, "kan man lige så godt udpege en dansker," mener Grønlands udenrigsminister. Ifølge hende er det Grønlands "ret" at stå forrest i Arktis.

Grønland er tættere på at få opfyldt sit ønske om at få en grønlænder som arktisk ambassadør.

Men hvis vedkommende skal være underlagt Udenrigsministeriet i Danmark, kan kongeriget lige så godt sætte en dansker på posten igen.

Det siger Grønlands landsstyremedlem for udenrigsanliggender (udenrigsminister), Vivian Motzfeldt.

"Så kan man lige så godt udpege en dansker," siger Vivian Motzfeldt (Siumut), da Altinget fanger hende efter det årlige rigsmøde i Aalborg i slutningen af august.

Striden begyndte, da Udenrigsministeriet i foråret 2023 udpegede tidligere Sydafrika-ambassadør Tobias Elling Rehfeld som arktisk ambassadør. Han tiltrådte dog aldrig officielt jobbet, fordi Grønland kræver en grønlænder på posten.

{{toplink}}

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) sagde i første omgang, at Udenrigsministeriet ikke ansætter folk på baggrund af "etnicitet", men Nuuk og København har sidenhen forhandlet om en løsning.

Ambassadørposten stod derfor også højt på dagsordenen, da statsminister Mette Frederiksen (S), Grønlands landsstyreformand, Múte B. Egede (IA) og Færøernes lagmand, Aksel V. Johannesen (JF) og deres topministre var til det årlige rigsmøde samt møde i rigsfællesskabets kontaktudvalg 26-27. august i Aalborg.

Efter møderne var der ifølge statsministeren stadig "nogle ting," som skulle forhandles på plads.

Men Danmark vil "imødekomme" Grønlands ønske, sagde statsministeren.

"Det er også meget naturligt, at en arktisk ambassadør, hvis primære fokus jo er Arktis – omend det er på vegne af hele kongeriget – har sit udgangspunkt i det grønlandske samfund og den grønlandske befolkning. Så det ønsker vi at imødekomme, også at den arktiske ambassadør herefter er en ambassadør, hvor serveretten er grønlandsk," sagde statsministeren til pressemødet.

Historik med danskere

For Vivian Motzfeldt betyder det, at ambassadøren ikke skal referere til Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads i København.

"Lige præcist i forhold til arktisk ambassadør synes jeg, at der er kæmpe forskel på, at man kan udpege en fra Arktis, men vedkommende skal arbejde under det danske udenrigsministerie," siger hun.

Det mener du godt, man kan, eller det mener du ikke, at man kan?

"Nej, så synes jeg, at man lige så godt kan udpege en dansker. For os, der er vokset op eller bor i Arktis, ved lige præcist, hvad der er af udfordringer og muligheder. Det er os, som skal italesætte det," siger Vivian Motzfeldt.

Efter interviewet og pressemødet i Aalborg har Grønlands regering udsendt en pressemeddelse med overskriften 'Arktisk Ambassadør skal reelt være grønlandsk’.

I pressemeddelsen udtaler Vivian Motzfeldt, at det er "spørgsmål som hvilken myndighed ambassadøren skal referere til, samt de økonomiske rammer," der stadig mangler at blive forhandlet på plads, men uden at pege på Udenrigsministeriet i Danmark, sit eget departement i Grønland eller andre specifikke myndigheder.

Kontorchef på Asiatisk Plads

De seneste arktiske ambassadører har samtidig været kontorchef for Arktis og Nordamerika i Udenrigsministeriet.

Har I tænkt i løsninger, hvor man deler det op, sådan at der er en arktisk ambassadør, som er en slags særlig udsending – det kunne være en grønlænder – og så kunne der være en kontorchef, der stadig var en dansker?

"Vi har ikke en fuldendt løsning endnu, som der også bliver sagt," siger Vivian Motzfeldt med blikket rettet mod de tre podier, hvor de tre regeringschefer lige har stået foran deres landes flag.

Hun trækker vejret ind.

"Det, som jeg har rigtigt svært ved at forstå, er, hvorfor det skulle tage så lang tid? Når det handler om Arktis, så er vi de eneste i rigsfællesskabet, der er i Arktis, så det er egentlig vores ret at stå forrest under formandskabet," siger hun med henvisning til, at Danmark i foråret 2025 overtager formandskabet for Arktisk Råd.

Det gælder også, når Kongeriget Danmark ikke har formandskabet, understreger hun, hvor posten som senior arctic official er vigtig.

Posten tilhører i dag af Tobias Elling Rehfeld, altså den tidligere Sydafrika-ambassadør, som Grønland ikke anerkender som arktisk ambassadør. De to ting hænger sammen, understreger Vivian Motzfeldt.

Grønlands ret

Hele den grønlandske delegation bag Vivian Motzfeldt gør sig klar til at gå, men den grønlandske udenrigsminister understreger endnu en gang, at hun slet ikke mener, at det bør være en diskussion, hvorvidt Grønland skal have den post.

"Nu skal vi af sted. Men jeg synes, at det er meget vigtigt at sige det klart, at det er ikke noget, vi skal kæmpe for at få. For det er jo vores ret."

Det bør være givet, mener du?

"Ja."

Du sagde til KNR, at der ville komme en afklaring i marts, medmindre der var yderligere drøftelser. Hvad var det, der skete der?

"Problemet ligger ikke inde hos os. Vi har defineret vores ønsker."

Så det er i Udenrigsministeriet?

"Ja."

Statsministeren står og siger, at man gerne vil imødekomme det grønlandske ønske.

"Jaja. Men nu har vi sikret os, at det er os, der kan udpege, og at vedkommende kommer til at være SAO-formand (formand for senior arctic officials i Arktisk Råd, red.) eller chair," siger Vivian Motzfeldt.

Så er er enige om, at det er en grønlænder, der skal være ’chair' i Arktisk Råd?

"Ja. Jeg skal af sted nu."

Altinget har forelagt Vivian Motzfeldts kritik for Udenrigsministeriet samt stillet en række spørgsmål til den kommende ambassadør, herunder hvem vedkommende skal arbejde under.

"Udenrigsministeriet har ikke yderligere kommentarer til den igangværende dialog om posten som arktisk ambassadør, end det som fremgik af ministeriets svar af 28. august 2024," skriver ministeriet med henvisning til det svar, som kan læses i faktaboksen.

{{toplink}}

Forrige artikel Se listen: I disse ministerier nedlægger regeringen flest stillinger Se listen: I disse ministerier nedlægger regeringen flest stillinger Næste artikel H. C. Andersen og Thuleekspeditionen: Her er Danmark og Grønlands nye pengesedler H. C. Andersen og Thuleekspeditionen: Her er Danmark og Grønlands nye pengesedler