Breum: Ukrainsk droneangreb i Arktis viser, at Putins krig er rykket langt nordpå

Et ukrainsk droneangreb ramte i sidste uge de russiske baser ved Murmansk i Arktis tæt på Norge og Finland. Både nordmænd og finner frygter nu at blive dybere inddraget i krigen. Samtidig ses Kina i nyt militært parløb med Rusland i Arktis — og det hele påvirker direkte de danske forsvarsforhandlinger.

Onsdag 11. september hylede luftalarmerne i storbyen Murmansk på Kolahalvøen i det russiske Arktis for første gang siden Anden Verdenskrig. Et ukrainsk droneangreb på flybasen Olenya tæt på Murmansk illustrerede på dramatisk vis den stadig tættere sammenhæng mellem Arktis og Putins krig i Ukraine.

Luftbasen i Olenya er hjemsted for mange af de tonstunge bombefly, Rusland sender på togter mod Ukraines borgere, elforsyning og boliger. Men denne gang var det altså ukrainske droner, der fik de 400.000 russere i Murmansk og omegn til at mærke krigen:

{{quote:153987:R}}“Vi er alle rædselsslagne. Min mand siger, at vi skal løbe i bombely, hvis luftalarmen lyder”, sagde en russisk kvinde, der bor tæt på Olenya, til den norske nyhedstjeneste BarentsObserver. En anden kvindes opslag på de sociale medier havde samme tone:

Login