Partiledere foretrækker en politiker som Kristian Jensens afløser

Det danske embedsværk "må leve med, at der måske også er andre, der har nogle kvalifikationer" inden for diplomatiet, mener Konservatives partiformand, der sammen med flere kolleger bakker op om endnu en politiker som særlig udsending.

Kritikken er haglet ned over regeringen oven på udnævnelsen af Kristian Jensen som ansvarlig for at sikre Danmark en eftertragtet plads i FN's Sikkerhedsråd.

Men spørger man tre af Folketingets partiledere, er det langtfra udelukket at finde en afløser til posten som særlig udsending blandt politikerne frem for embedsværket, efter at den forhenværende Venstre-toppolitiker har sagt jobbet i Udenrigsministeriet op. 

Sådan lød det onsdag eftermiddag fra SF's Pia Olsen Dyhr, Konservative Søren Pape Poulsen og Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, der var samlet i Altingets gård til et debatarrangement.

"En enkelt politiker eller to engang imellem gør ikke noget," sagde Søren Pape Poulsen.

Morten Messerschmidt satte endda navn på, hvem han ville ringe til, hvis han var udenrigsminister:

"Jeg synes da helt klart, man skal ringe til Anders Fogh Rasmussen," lød det fra DF-formanden.

"Nu må de lige trække vejret"

Diskussionen er aktuel, efter at Kristian Jensen oven på et års tid på posten for nylig sagde sin stilling som særlig udsending op for i stedet at blive lobbyist for energisektoren. 

Udnævnelsen skabte dengang noget af et postyr.

Både fagforeninger, forhenværende ambassadører og forskere advarede om, at regeringen forlod princippet om partipolitisk neutrale embedsmænd og i stedet åbnede for spekulationer om vennetjenester. Også på Asiatisk Plads var der oprør. Her underskrev 643 ansatte i Udenrigsministeriet et protestbrev.

Men de ansatte "må leve med, at der måske også er andre, der har nogle kvalifikationer i den sammenhæng", lød det fra Pape på scenen.

"Jeg skal da love for, der er nogen, der kom op af stolene ved bare det, at der skulle åbnes for, at en enkelt politiker måske kunne bruges et eller andet sted, når man ikke var politiker længere," sagde Søren Pape Poulsen.

"Altså, den der totale afvisning, som kom fra et samlet korps af embedsfolk ... nu må de lige trække vejret," tilføjede den konservative formand.

SF går anden vej en R og EL

SF's formand mener også godt, at man fremadrettet kan udpege politikere til den type positioner.

"Men vi skal huske, at vi i mange år har udvandet vores udenrigstjeneste. Der er ikke afsat nok ressourcer, det har vi i det nationale kompromis kæmpet for," sagde Pia Olsen Dyhr. 

Er det den rigtige vej at køre videre med det forsøg?

"Ja, det kunne man godt for min skyld," lød svaret.

Dermed går partiet imod meldingen fra de to andre støttepartier, Radikale Venstre og Enhedslisten.

Mens Radikale mener, at "det skal være en absolut undtagelse", har Enhedslisten klart afvist, at endnu en politiker skal have et kontor på Asiatisk Plads:

“Jeg synes, at man enten skal nedlægge stillingen eller ansætte en embedsmand,” har Enhedslistens demokratiordfører, Rosa Lund, tidligere sagt til Altinget.

{{toplink}}

Forrige artikel USA dropper lufthavnsplaner og kigger mod opstilling af Nato-radarer i Grønland USA dropper lufthavnsplaner og kigger mod opstilling af Nato-radarer i Grønland Næste artikel Spørgsmål og svar fra Grønlands Landsting uge 17 Spørgsmål og svar fra Grønlands Landsting uge 17