Videre i kampen mod social dumping

DEBAT: Selvom de danske løn- og arbejdsforhold er under stort internationalt pres, må vi ikke opgive rammerne om vores gode arbejde i Danmark. Det skriver 3F's formand, Per Christensen, og rækker hånden frem til et håndslag på et dumpingfrit Danmark.

Af Per Christensen
Forbundsformand i 3F

3F har netop taget hul på en længerevarende kampagne for godt arbejde. Er det nu nødvendigt, er jeg blevet spurgt. Ja, desværre.

Danmark er bygget på godt arbejde. Godt arbejde betaler vores løn, barsel og pension. Godt arbejde betaler også for vores hospitaler, skoler og de uddannelser, der hele tiden gør os bedre.

Men løn- og arbejdsforhold skal være i orden, og vi skal kunne bruge vores evner og faglighed. Vi skal have tryghed, ansvar og muligheder i jobbet for at kunne skabe godt arbejde.

Vi hverken kan eller skal klare os i et ræs mod hverken kinesiske, polske eller tyske lønninger. Vi hverken kan eller skal klare os i et ræs mod portugisiske, italienske eller indiske arbejdsforhold. Hvis vi sænker lønnen, hiver vi tæppet væk under både samfundsøkonomien og familiernes økonomi. Hvis vi slækker på arbejdsvilkårene, hiver vi tæppet væk under de mest sårbare på arbejdsmarkedet. Det skaber utryghed, færre arbejdspladser og social nød. 

Fremtiden byder på en test af den danske model
Danmark er som mange andre lande udfordret: Hvordan fastholder vi vores arbejdspladser, når andre lande vil producere under dårligere løn- og arbejdsvilkår? Hvad gør vi, når de andre lande også bliver bedre uddannede? Hvad skal vi leve af i fremtiden?

I 3F er vi her helt enige med tidligere statsmininister Anders Fogh Rasmussen i opskriften: Når de andre er billigere, skal vi være bedre. Det er den danske model. Den skal vi holde fast i. Vi må derfor give hinanden håndslag på, at Danmark skal være dumpingfrit område!

Det er først og fremmest en opgave, arbejdsmarkedets parter skal løfte, men vi kan ikke gøre det alene. Kontrollen med de brodne kar skal forstærkes, sanktionerne skal kunne mærkes.

SR-regeringen og et flertal i Folketinget har allerede forstærket indsatsen imod social dumping, bl.a. gennem et styrket samarbejde mellem de relevante myndigheder og øremærkede bevillinger. Det var hårdt tiltrængt efter en længere periode under den tidligere regering, hvor presset på arbejdernes løn- og arbejdsvilkår blev hilst velkommen som ”sund konkurrence”.

SR-regeringen har bl.a. indført skrappere og hyppigere kontrol, højere bøder ved lovbrud, en bedre og koordineret indsats og krav om id-kort. Bestemt effektive og gode tiltag, men vi skal skridtet videre. Vi har for tit oplevet eksempelvis en bygherre, der tørt konstaterer, at det trods bøder bedre kan betale sig at benytte sig af social dumping.

Hårdere straffe og større kontrol er vejen frem
Derfor foreslår vi i 3F fire skridt videre mod et dumpingfrit Danmark:

  • Strengere straffe og højere bøder. Virksomheder og arbejdsgivere, der dumper reglerne, skal straffes med bøder og karantæne, der kan mærkes.
  • Bekæmpelse af fup-firmaer og svindel. Vi skal afsløre og afvise skattesnyd og lyssky forretninger med skuffeselskaber.

  • Stærkere håndhævelse og skrappere kontrol på arbejdspladserne. Vi skal sætte hårdere ind og sikre, at arbejde her i landet bliver udført på danske løn- og arbejdsvilkår.

  • Id-kort for flere. Nu får vi id-kort i byggebranchen, men det skal vi have i flere brancher og fag. Blandt andet med navn på arbejdsgiver og medarbejder samt info om forsikring og uddannelse. Så kan vi nemmere komme social dumping til livs.

De fire forslag vil bringe os tættere på et dumpingfrit Danmark. Samtidig skal vi investere massivt i uddannelse som forudsætning for den højere produktivitet, der sikrer, at vores produkter ligger øverst i værdikæden. Kvalitet og innovation opnås bedst gennem engagerede, dygtige medarbejdere i et respektfuldt samarbejde med ledelsen. Dét er opskriften på godt arbejde.

Derimod må vi skarpt afvise, når nogen påstår, at 40 kroner i timen ikke er social dumping. Sådanne udtalelser øger bare utrygheden blandt 3F's medlemmer. De vil hellere end gerne give håndslag på godt arbejde, men vil arbejdsgiverne og politikerne give håndslag på ordentlige løn- og arbejdsvilkår? Et dumpingfrit Danmark kræver håndslag fra alle parter.

Forrige artikel Kontanthjælpsreformen rammer langt fra plet Kontanthjælpsreformen rammer langt fra plet Næste artikel DF: Thorning beholder dagpengene i syltekrukken DF: Thorning beholder dagpengene i syltekrukken