Vi vil have erhvervsparate unge

DEBAT: Regeringens ambitioner til skolereformen er et skridt i den rigtige retning, men ambitionerne skal være endnu højere. Praktik skal være med til at gøre eleverne erhvervsparate, mener Jim Stjerne Hansen, formand for DS Håndværk & Industri.

Af Jim Stjerne Hansen
Formand for DS Håndværk & Industri

Folkeskolen skal styrkes, så den kan aflevere elever, som er gode nok.

I dag er omkring 15 procent ikke i stand til at gennemføre en ungdomsuddannelse, når de forlader folkeskolen, og det er bare ikke godt nok.

På den baggrund er der brug for nye tanker, og jeg er glad for, at der er godt gang i de politiske forhandlinger om en skolereform. Børne- og undervisningsminister Christine Antorini lægger op til en aftale inden sommerferien, så den nye skole kan skydes i gang i august 2014.

Tvungen praktik skal sikre erhvervsparate elever
Jeg kan kun bakke op om ministerens tanker om et generelt fagligt løft for alle og en særlig styrkelse af fagene dansk og matematik.

Men jeg så gerne, at ambitionerne var endnu højere, så vores unge mennesker kommer ud af skolen, endnu bedre rustet til videre uddannelse.

Og her er det vigtigt at pointere, at bedre rustet ikke kun handler om at gøre eleverne bogligt parate - de skal også være erhvervsparate, og det synes jeg, ministeren har det med at glemme.

Jeg mener, at alle elever skal have mulighed for at komme i erhvervspraktik allerede i 8. klasse. I dag kan skolerne vælge at tilbyde denne mulighed, men de kan også vælge det fra, og det sker desværre i de fleste tilfælde.

Erhvervspraktik giver eleverne indtryk af dagligdagen på en arbejdsplads. De (og deres forældre) får en reel viden om de forskellige uddannelses- og erhvervsmuligheder, og det styrker deres valg af uddannelse og erhverv, når de skal vælge retning efter 9. klasse.

Erhvervspraktik gør det naturligvis ikke alene.

Besøg og undervisningsforløb på de forskellige ungdomsuddannelser som en naturlig del af undervisningen i 9. klasse, og måske især 10. klasse er også en oplagt mulighed for at gøre eleverne erhvervsparate.

Afgangsprøve skal have betydning for uddannelsesvalg
I forbindelse med forhandlingerne om reformen er oppositionen i øvrigt kommet med forslag om, at Folkeskolens Afgangsprøve skal have en reel betydning for de unge i forhold til uddannelsesvalg. Det er et godt forslag.

Der starter alt for mange unge på en ungdomsuddannelse, som ikke har de nødvendige evner og derfor falder fra.

Hvis vi skal tage vores målsætning alvorligt om, at 95 procent af vores unge skal tage en ungdomsuddannelse, må Folkeskolen se i øjnene, at de har en forpligtelse til at gøre det bedre for vores unge.

De skal være bogligt stærkere, og de skal være erhvervsparate til resten af livet.

Erhvervslivet har brug for de unge - nu og i fremtiden. Folkeskolen er kun det første trin.

Forrige artikel Der skal skabes nye job i den private sektor, men... Der skal skabes nye job i den private sektor, men... Næste artikel Lavere ydelser får ikke kontanthjælpsmodtagere i job Lavere ydelser får ikke kontanthjælpsmodtagere i job