Kommer der handling bag Støjbergs ord?

DEBAT: Inger Støjberg vil selv kigge aktiveringen efter i sømmene, og det er paradoksalt, når det er hendes egen lovgivning, som har forårsaget problemerne, skriver Bjarne Laustsen (S), som er spændt på at se, om der kommer ændringer til efteråret.

Af Bjarne Laustsen (S)
Stedfortræder i arbejdsmarkedsudvalget

Nu har vores beskæftigelsesminister Inger Støjberg også fået nok af sin egen medicin, vi er til gengæld rigtig mange, der er rigtig godt trætte af Inger Støjberg.

Det er hende, der har lavet lovgivningen og tvunget kommunerne ud i fantasifulde aktiveringsprojekter, og ikke nok med det, hun har også tvunget kommunerne til at udlicitere en stor del af aktiveringen, for ellers kan de ikke få refusion.

Derfor lyder det mere som slesk tale og billig portvin, når hun nu giver kritikerne og de arbejdsløse ret i, at skal der aktiveres, så skal det være meningsfyldt. Men som sagt, er det ministeren selv, der er ansvarlig for det morads, der er opstået. Derfor bliver det interessant at se, om der er forslag til ændringer i lovprogrammet, der kommer her til Folketingets åbning.

Rigid og talentløs politik
Ministeren har sat sig i spidsen for den mest rigide og talentløse beskæftigelsespolitik, vi har set i mange år. Ikke nok med, at hun har halveret dagpengeperioden, og fordoblet genoptjeningskravet samt kommet med forslag om at firedoble beregningsperioden - det er alt sammen noget, som i forvejen rammer de folk, som er hårdest ramt af indgrebet i de supplerende dagpenge.

Ministeren vil gerne have, at folk finder sig et arbejde. Og det er jeg helt enig i, men hvorfor er det så lige, at fiskepigerne som f.eks. Jona Poulsen Hanstholm er nødt til at sige sit job op i fiskeindustrien, fordi hun snart har modtaget supplerende understøttelse i 30 uger, og så er det ud.

Det er en situation, hun desværre ikke er ene om. Fra Skagen til Bornholm og i vore yderområder i det hele taget står folk i den paradokse situation, at de er nødt til at stoppe. Dybest set er det jo et arbejdsgiverproblem, om hvor mange timer man har arbejde til de ansatte; vind, vejr og fiskekvoter har hverken arbejdsgivere eller lønmodtagere indflydelse på.

Straffen rammer de forkerte
Men man har her valgt at straffe lønmodtagerne. Det må da være bedre at arbejde så mange timer, som de kan få, i stedet for at blive fuldtidsarbejdsløse.

Dermed er de på linje med de meget omtalte deltidsbrandmænd. Jeg ville være den første til at udtrykke min dybeste respekt over for beskæftigelsesministeren, hvis hun ville løse disse tåbelige regler. Ellers er der åbenbart ikke andet for, end at vælgerne må sende Støjberg i aktivering på hendes egne pipfuglekurser.

Forrige artikel K's førtidspensionsforslag rammer ikke rigtigt Næste artikel Midlertidig førtidspension er problematisk
Fagforbund: Regeringen sparer på den danske model

Fagforbund: Regeringen sparer på den danske model

Regeringens beslutninger om at nedlægge centrale råd, der sikrer opretholdelsen af den danske model, vil hverken gavne lønmodtagere eller arbejdsgivere. Tværtimod vil det koste statskassen dyrt, skriver Henning Overgaard og Henrik W. Petersen.