Hvornår er arbejdsmiljøregler blevet en byrde?

DEBAT: Det er utilstedeligt, at EU-Kommissionens vækststrategi tilsidesætter sikkerheden, bare fordi nogle virksomheder synes, at det er besværligt at tage hensyn til deres medarbejderes ve og vel, skriver Folkebevægelsen mod EU.

Af Rina Ronja Kari
Talsperson, Folkebevægelsen mod EU 

Ifølge EU-Kommissionen er arbejdsmiljøregler at betragte som en byrde. Og de skal derfor lettes.

Det er naturligvis også ubelejligt, at arbejdsgiverne skal tage hensyn til deres medarbejderes sikkerhed og ve og vel. Tænk, hvor meget nemmere en arbejdsgiver har det, hvis man kan sætte medarbejderne til at udføre livsfarligt arbejde uden sikkerhedsforanstaltninger - ja, eller hvis det psykiske arbejdsmiljø kun er en reference til, at chefen naturligvis må bruge alle midler til at presse medarbejderne endnu hårdere.

Det er i hvert tilfælde svært at se, hvad EU-Kommissionen ellers drømmer om, når de foreslår afskaffelse (eller væsentlig 'byrdelettelse') af bl.a. arbejdsmiljøreglerne for små og mellemstore virksomheder.

Hvorfor arbejdsmiljøet er mere ligegyldigt i små og mellemstore virksomheder, ja, det kan man ikke finde noget svar på. Men der kan ikke være nogen tvivl om, at konsekvenserne kan være rigtig store.

Virksomheder kommer i første række
Det er egentlig en interessant måde at se virksomhederne på. EU-Kommissionen siger nemlig også, at kemikaliereglerne er byrder for virksomhederne, og derfor ønsker de også at lette dem.

Vi har dermed at gøre med en magtfuld institution (EU-Kommissionen), som åbenbart mener, at alt, hvad der kan være til besvær for virksomhederne, er dårligt.
Til gengæld virker det ikke til, at Kommissionen bare et øjeblik overvejer, om reglerne muligvis skal beskytte arbejdstagerne eller forbrugerne (i spørgsmålet om kemikalier).

Det er naturligvis fuldstændig utilstedeligt, og det er rigtig dejligt, at blandt andet FTF allerede har været ude med en stærk kritik, blandt andet på Altinget.dk, og i en artikel på FTFs hjemmeside

Jeg vil opfordre alle andre EU-parlamentskandidater til også at tage klart afstand fra dette forslag. Vi må ikke tilsidesætte sikkerheden, bare fordi nogle virksomheder synes, at det er besværligt at tage hensyn til deres medarbejderes ve og vel! Det ville være glædeligt, om vi kunne sende et klart signal om, at her stopper EU-Kommissionens tosserier.

Forrige artikel Jobformidling og jobcentre Jobformidling og jobcentre Næste artikel Underbetaling er social dumping Underbetaling er social dumping