Underbetaling er social dumping

DEBAT: Løsningen på social dumping skal komme fra EU. Det skal være muligt at sætte arbejdskraftens fri bevægelighed ud af kraft landene imellem, skriver EU-ordfører for Dansk Folkeparti Pia Adelsteen.

Af Pia Adelsteen
EU-ordfører, Dansk Folkeparti

Det er i grunden en lidt uinteressant diskussion, som Polens ambassadør Rafal Wisniewski tager op i artiklen "Polens ambassadør: 40 kroner i timen er ikke social dumping". Ambassadøren mener nemlig, at der kun er tale om social dumping, når den danske lovgivning bliver overtrådt.

Det er så ikke den almindelige opfattelse af, hvad begrebet dækker over. På Beskæftigelses-ministeriets hjemmeside står for eksempel: "Begrebet social dumping bruges normalt om forhold, hvor udenlandske lønmodtagere har løn- og arbejdsvilkår, som ligger under det sædvanlige danske niveau.

Det betyder dårlige arbejdsvilkår og unfair konkurrence for det danske erhvervsliv." Jeg vil så for egen regning også tilføje unfair konkurrence over for danske arbejdere.

Og hvad end den polske ambassadør så mener, fænomenet skal kaldes, så er det et faktum, at social dumping er en kolossal trussel mod det danske velfærdssystem. I DF's optik er løsningen dog ikke at lovgive om en mindsteløn, men derimod at sikre os mod den arbejdskraftsindvandring, som finder sted lige nu.

Fri bevægelighed er problemet
Dansk Folkepartis løsning på problemet er, at regeringen i EU skal stille forslag om nye regler, der betyder, at arbejdskraftens fri bevægelighed kan sættes ud af kraft, når lønniveauet mellem to lande - det kunne for eksempel være Danmark og Polen - er på et vist niveau. Vi ved jo, at social dumping også er et problem i mange andre EU-lande, og derfor bør det være muligt for Danmark at alliere sig med nogle af disse lande, så vi kan få ændret EU's regler på området.

Der er så bare det problem, at regeringen med super-europæeren Helle Thorning-Schmidt i spidsen siger, at man bekæmper social dumping, men man er ikke interesseret i andet end symptombehandling. Man skulle jo nødig støde EU. 

Forrige artikel Hvornår er arbejdsmiljøregler blevet en byrde? Hvornår er arbejdsmiljøregler blevet en byrde? Næste artikel Flere ledige burde være i arbejde Flere ledige burde være i arbejde