Dansk Folkeparti: Vi har løst problemet med de nedslidte

TILBAGETRÆKNING: Med den nye aftale om seniorpension har nedslidte danskere fået en tilstrækkeligt god løsning, mener Dansk Folkeparti. Samtidig anklager de S for at holde vælgerne for nar, hvis ikke partiet opsiger velfærdsforliget inden valget.

Den aftale om seniorpension, som regeringen indgik med Dansk Folkeparti og Radikale i starten af maj, formår at løse problemet med nedslidte i Danmark.

Det mener Dansk Folkepartis finansordfører og folketingskandidat René Christensen.

”Det mener jeg helt klart. Ellers havde vi jo ikke lavet den,” siger han efter et debatmøde hos Altinget om værdig tilbagetrækning for nedslidte danskere.

Se også: S i krydsild om velfærdsforliget - se hele debatten om tidlig tilbagetrækning her

Dermed siger René Christensen også, at der ikke nødvendigvis er behov for Socialdemokratiets store politiske satsning om at sikre en ret til tidlig pension for visse grupper.

Han tilføjer dog: "Vi er altid åbne for at kigge på alle modeller, der gør, at vi har et velfærdssamfund, vi kan være bekendt."

Men er det tænkeligt, at I efter valget vil nærme jer Socialdemokratiets forslag om en differentieret pensionsalder?

”Det ville kræve, at der er enighed i forligskredsen,” siger DF-ordføreren.

Musketéred spænder ben for S
I den politiske aftale om seniorpension står det sort på hvidt, at ingen af forligspartierne kan indgå i en aftale om differentieret pensionsalder, da det vil være et brud på velfærdsforliget - som er det brede politiske forlig fra 2006, som regulerer den gradvise stigning af pensionsalderen.

Regeringen, Radikale og DF har kort sagt indgået en musketéred, som forhindrer partierne enkeltvis i at medvirke til at realisere socialdemokraternes planer i den næste valgperiode, hvis ikke velfærdsforliget opsiges før valget den 5. juni.

Kaster man et blik på de seneste målinger – og trækker man Radikale og Dansk Folkeparti ud af ligningen – har Socialdemokratiet kun 85 mandater bag deres forslag om differentieret pension, hvilket altså ikke vil være nok til at få det vedtaget i Folketinget.

Det ser altså ud til, at aftalen om seniorpension udgør et solidt benspænd for Mette Frederiksens valgløfte om differentieret pensionsalder. 

S: I blokerer for vores udspil
I tirsdagens debat om tidlig tilbagetrækning deltog foruden René Christensen også Peter Hummelgaard (S), Hans Andersen (V) og Finn Sørensen (EL).

Socialdemokratiets Peter Hummelgaard kritiserede især musketéreden, altså den del af aftalen om seniorpension, der siger, at ”det vil kræve enighed i forligskredsen om levetidsindeksering”, hvis man vil indføre en aftale om differentieret pension.

”Det er noget, man har fundet på med det ene formål at blokere for vores udspil. Jeg forstår vitterligt ikke, hvad DF laver i sådan en sætning her,” lød det fra S-ordføreren, der advarede Dansk Folkeparti om, at aftalen ville gå hen og koste dem vælgere ved valget.

René Christensen afviser:

”Med den del af aftalen præciserer vi egentlig bare, hvordan arbejdsgangen er på Christiansborg. Vi bliver nødt til at holde fast i de aftaler, vi laver,” siger René Christensen.

V: Indrøm nu, at det er vælgerbluff
DF-ordføreren mener, at Socialdemokratiet er ”rejsende i varm luft”, når de siger, at de vil give visse grupper ret til tidligere folkepension, men samtidig ikke vil opsige velfærdsforliget om stigende pensionsalder.

Samme pointe istemte Venstres Hans Andersen:

”Det ville være mest ærligt, hvis S sagde i dag, at de ikke kan gennemføre det her vælgerbluff, de har turneret rundt med de sidste tre-fire måneder. Hvis de gerne vil gennemføre det, skal de jo opsige velfærdsaftalen i dag,” sagde han.

S: Vi skal nok få en aftale
Peter Hummelgaard gjorde det klart, at Socialdemokratiet ingen intentioner har om at opsige velfærdsforliget. Alligevel tror han på, at S kan få DF og andre partier med i en aftale efter valget.

”Jeg er overbevist om, at vi nok skal komme i land med det. Og jeg tror også godt, at vi kan samarbejde med Dansk Folkeparti om det,” sagde Peter Hummelgaard.

Han henviste til, at Beskæftigelsesministeriet tidligere har meddelt, at velfærdsforliget ikke blokerer for en eventuel aftale om differentieret pension.

Kunne man forestille sig, at I laver en slags parallel ordning, som ikke er at betragte som egentlig folkepension, som Dansk Folkeparti godt kunne være med til uden at komme i konflikt med velfærdsforliget?

"Det har jeg ikke stjerner nok på skulderen til at lægge mig fast på her, men det kunne det fint være, fordi de så ikke længere er bundet af den sætning her," sagde Peter Hummelgaard med henvisning til musketéreden.

DF afviser dog blankt, at der kan findes en smutvej uden om forligsteksten.

"Tag dog og opsig det forlig, hvis I vil lave det om. Det vil være fair at sige til vælgerne. Så må vi se, om vi kan finde 90 mandater bagefter," sagde René Christensen.

På den lidt længere bane erklærede både DF og Venstre sig åbne over for at justere velfærdsforliget. Dog først fra 2040, hvor pensionsalderen rammer 70 år.

Du kan se hele debatten om tidlig tilbagetrækning her.

Forrige artikel S i krydsild om velfærdsforliget – se hele debatten om tidlig tilbagetrækning her S i krydsild om velfærdsforliget – se hele debatten om tidlig tilbagetrækning her Næste artikel Stig Grenov: Arbejdsmarkedets parter har fejlet, nu må vi sætte tommelskruerne på Stig Grenov: Arbejdsmarkedets parter har fejlet, nu må vi sætte tommelskruerne på