Aktiv indsats skal nedbringe sygefraværet

DEBAT: Syge skal ikke overlades til sig selv - de skal hjælpes tilbage til arbejdsmarkedet hurtigst muligt, skriver beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) i et debatindlæg.

Af Inger Støjberg (V)
Beskæftigelsesminister

I næste uge bliver regeringens lovforslag om sygefravær 2. og 3. behandlet i Folketinget. Dermed er vejen banet for en mere aktiv indsats for syge. Det er tiltrængt.

Vi kan ikke være vidner til, at hver femte, der har været sygemeldt i et år, aldrig kommer tilbage til arbejdsmarkedet. Og slet ikke når vi ved, at det faktisk kan lade sig gøre at afkorte sygefraværet og forebygge, at mennesker bliver udstødt fra arbejdsmarkedet, hvis de er aktive under sygeforløbet og har en tæt kontakt med arbejdspladsen.

Muligheder - ikke begrænsninger
Det handler om at se mulighederne for at bringe syge tilbage til arbejdsmarkedet. Ikke begrænsningerne. Syge skal ikke længere overlades til sig selv - fordi det øger risikoen for, at de aldrig kommer tilbage til deres arbejdsplads igen. Syge skal hjælpes på bedste vis med at fastholde tilknytningen til deres arbejdsplads og komme tilbage så hurtigt som muligt. Måske på deltid i starten. Måske med lidt andre arbejdsopgaver. Det kommer helt an på den enkelte. Ikke to mennesker er ens. Og ikke to sygdomsforløb er ens.

Sygdom er og bliver et individuelt problem, men jeg vil gerne slå fast, at sygefravær skal løses i fællesskab. Derfor sætter jeg også stor pris på, at arbejdsmarkedets parter i efteråret indgik en aftale med regeringen om at nedbringe sygefraværet. For det er netop fra den aftale, at lovforslaget udspringer.

Alle var enige om, at hvis sygefraværet skal ned, skal vi tænke anderledes. Det gælder os alle. Både topledelsen, den nærmeste chef, kollegerne og den syge selv. Men også sagsbehandlerne i jobcentrene, lægerne og resten af sygehusvæsenet. Vi skal ikke længere tænke sort/hvidt. Enten helt syg eller helt rask. Sygdom og arbejde er ikke længere hinandens modsætninger.

Derfor hviler aftalen også på grundideen om, at syge skal hurtigt tilbage til arbejdsmarkedet og være aktive under deres sygdomsforløb. Det betyder umådeligt meget, at man kan komme tilbage på arbejde et par timer og dermed fastholde kontakten til kollegerne og arbejdspladsen.

Ingen syge på arbejde
Jeg vil gerne understrege, at ingen syge skal gå på arbejde, hvis helbredet ikke tillader det. For nogen handler hjælpen snarere om, at de har behov for en hjælpende hånd fra kommunen. Det kan være et aktivt tilbud kombineret med fx genoptræning, som er tilpasset i forhold til den enkeltes helbredstilstand og ressourcer.

Og for andre handler hjælpen om, at de ikke mister deres forsørgelsesgrundlag på grund sygdom. Derfor har vi lavet en ny forlængelsesregel, hvor sygedagpengeperioden kan forlænges med 26 uger for de sygemeldte, hvor det endnu ikke er afklaret, om de skal have et fleksjob eller på førtidspension.

Både som politisk ordfører for Venstre og nu som beskæftigelsesminister har jeg gennem det seneste år fulgt den intensive debat om sygefravær. Også her på Altinget.dk. Jeg tør næsten garantere, at alle sten efterhånden er blevet vendt. Nogen endda to gange.

Det har været et lærerigt år for alle. Og regeringen har lyttet til de kritikpunkter, der har været rejst undervejs og har på bedste vis taget højde for det i lovforslaget. Nu skal vi se fremad og glæde os over, at vi får de bedste muligheder for at hjælpe syge med at fastholde tilknytningen til deres arbejdsplads.

Forrige artikel Måling og styring af kommunerne Måling og styring af kommunerne Næste artikel Straf eller dobbeltstraf Straf eller dobbeltstraf