Socialt iværksætteri kan skabe arbejdspladser

DEBAT: Ved at inddrage socialt iværksætteri og social innovation i uddannelsesforløbene kan der skabes fremtidige arbejdspladser, skriver direktør på Center for Socialøkonomi, Lars René Petersen.

Af Lars René Petersen
Direktør, Center for Socialøkonomi  

Efterårets politiske drøftelser om en førtidspensionsreform fylder allerede medierne, og førtidspensionen kan kun forventes at blive et endnu varmere tema, jo længere hen vi kommer på efteråret.

Der er diskussioner om, hvorvidt en midlertidig førtidspension vil medføre stigende frygt hos borgeren for at miste sit forsørgelsesgrundlag. Og det bliver drøftet, om et førtidspensionsbevis vil kunne afhjælpe denne problemstilling.

Det er der mange holdninger til. Det, jeg ved, er, at socialøkonomiske virksomheder har en masse erfaringer - både gode og dårlige - på førtidspensionsområdet, da de tit har store grupper ansatte i forskellige former for støttet beskæftigelse. Og blandt disse er også mange førtidspensionister. Den viden er Center for Socialøkonomi ved at indsamle, så vi senere på efteråret kan præsentere en analyse af fordele og ulemper ved det nuværende førtidspensionssystem - set fra den socialøkonomiske stol.

Socialøkomiske virksomheder skaber arbejdspladser 
Men et er at sikre, at de beskæftigelsessystemer, der skal være med til at sikre svage ledige fodfæste på arbejdsmarkedet, er indrettet hensigtsmæssigt - både i forhold til borger, virksomhed og samfund. Noget andet er at fastholde fokus på at sikre en fremadrettet etablering af de virksomheder, der kan skabe arbejdspladser også til borgere på kanten af arbejdsmarkedet. Her kan socialøkonomiske virksomheder noget særligt, og derfor er det vigtigt også at se på, hvordan vi i fremtiden sikrer etableringen af flere socialøkonomiske virksomheder.

Når vi i traditionel forstand taler om iværksætteri, handler det om opstarts- og vækstkapital, rådgivning mv. Det gælder også, når vi taler om etablering af socialøkonomiske virksomheder. Men jeg mener, at det centrale fokus ligger på uddannelsesområdet, som er en vigtig fødekilde til de iværksættere, der er arkitekter bag fremtidens nye socialøkonomiske virksomheder.
Derfor er spørgsmålet, hvordan vi sikrer vækstlaget - hvor vi skaffer de mennesker og hænder, der skal sikre fremtidens arbejdspladser og velfærd?

Fodfæste i uddannelsesområdet  
En af vores strategier er at arbejde målrettet på at inddrage socialt iværksætteri og social innovation på uddannelsesområdet. Her ser vi selvfølgelig universiteter og handelshøjskoler som vigtige partnere, men helt afgørende aktører er professionsuddannelserne. Dem, der uddanner studerende til at varetage velfærdsopgaver i den offentlige sektor.

I Center for Socialøkonomis rådgivning møder vi i stigende grad tidligere offentligt ansatte, der vil starte socialøkonomisk virksomhed med afsæt i den faglighed, de har fra deres offentlige virke. Blandt andet møder vi tidligere ansatte på plejehjem, specialinstitutioner og i hjemmeplejen, der ønsker at starte virksomheder inden for deres faglige felt. Og dem skal vi have fat i allerede under deres uddannelse.

Vi skal som samfund lave målrettede uddannelsesforløb og ikke mindst inkubatormiljøer til at styrke de studerendes evner til selv at starte virksomheder - også inden for velfærdsområderne. Vi har brug for deres idérigdom. For det er blandt andet dem, der står bag skabelsen af fremtidens arbejdspladser til svage ledige.

Forrige artikel Midlertidig førtidspension er problematisk Næste artikel Alt for mange unge parkeres på førtidspension Alt for mange unge parkeres på førtidspension
Fagforbund: Regeringen sparer på den danske model

Fagforbund: Regeringen sparer på den danske model

Regeringens beslutninger om at nedlægge centrale råd, der sikrer opretholdelsen af den danske model, vil hverken gavne lønmodtagere eller arbejdsgivere. Tværtimod vil det koste statskassen dyrt, skriver Henning Overgaard og Henrik W. Petersen.