Nej tak til samtalecirkus for alle langtidsledige

DEBAT: Månedlige samtaler med langtidsledige bliver som at løbe i et hamsterhjul, for der kommer intet ud af det. Den aktive beskæftigelsesindsats skal i stedet være målrettet den enkelte, skriver Niels Arendt Nielsen, kontorchef i KL.

Af Niels Arendt Nielsen
Kontorchef, KL's kontor for Arbejdsmarked og Uddannelse

Der er høje forventninger til jobcentrenes indsats over for de ledige. Samtidig er der lavvande i de kommunale pengekasser. For at få det regnestykke til at gå op, skal jobcenterets fokus være stift rettet mod den indsats, der har størst effekt for de ledige. Set fra kommunerne og jobcentrene, så er presset og udfordringen til at få øje på.

Beskæftigelsesministeren står med en klar besked fra regeringen til kommunerne: Der skal dæmmes op for den stigende ledighed. Og det er især ungdomsledigheden og langtidsledigheden, der er i fokus. Begge dele skal stoppes.

I KL er vi helt enige. Det er rigtigt, at der skal gøres en indsats for at få de unge i gang med job eller uddannelse. Og det er lige så rigtigt, at jobcentrene skal sørge for at dæmme op for langtidsledigheden.

Beskæftigelsesministeren skal ryste posen
Det gode er, at det - trods krav om stram økonomisk styring og øget indsats på samme tid - godt kan lade sig gøre at finde en løsning. Det dårlige er, at Beskæftigelsesministeriet har grebet ned i posen med automatløsninger og fundet mere af samme slags for alt og alle. Det vil sige: flere samtaler med de ledige og mere aktivering.

Ifølge regeringens arbejdsprogram "Danmark 2020" skal jobcentrene fremover føre samtaler hver måned med alle, der har været ledige i over 9 måneder.

Det er bevisligt spild af ressourcer at sætte automatpiloten på og holde månedlige samtaler med alle langtidsledige. Det er både dyrt og ineffektivt. Det viser en evaluering af Beskæftigelsesministeriets eget forsøg "Alle i gang" sidste år, hvor en mindre gruppe kommuner i en forsøgsperiode førte intensive kontaktforløb med langtidsledige kontanthjælpsmodtagere.

Professor Michael Rosholm og professor Michael Svarer konkluderer i deres evaluering, at de mange samtaler ikke har nogen jobeffekt - nærmest tværtimod.

"Den akkumulerede effekt er svagt negativ, svarende til at deltagergruppen sammenlagt over de 43 uger har til bragt 0,14 uger mindre i selvforsørgelse end kontrolgruppen."

Indsatsen bliver et hamsterhjul
Det bedste for både langtidsledige og de offentlige pengekasser er at have blikket stift rettet mod effektive løsninger, der betyder en forskel for den enkelte ledige. Månedlige samtaler med alle ledige er spild af penge og ressourcer. Det kan godt være, det ser ud som om, der sker en masse. Men reelt er det som et hamsterhjul, hvor det bare kører rundt og rundt, og alle er nødt til at løbe med.

I KL tror vi på den aktive beskæftigelsespolitik. Men det skal være sådan, at jobcentrene kan give en indsats, der er målrettet de enkelte ledige og deres behov. Det betyder nej tak til samtalecirkus for alle langtidsledige og ja tak til en lovgivning, der tillader jobcentrene at prioritere og målrette indsatsen.

Forrige artikel Et enstrenget beskæftigelsessystem? Et enstrenget beskæftigelsessystem? Næste artikel SF's nye kurs om udlicitering er glædelig SF's nye kurs om udlicitering er glædelig