SF's nye kurs om udlicitering er glædelig

DEBAT: Det er glædeligt, at SF er kommet ud af ideologiens røgslør, når det kommer til udliciteringer i beskæftigelsesindsatsen, men Sønvdal har fået forkert fat i fakta. Men vi hjælper gerne med mere viden, skriver Jørgen Borre Larsen, direktør i Jobrådgivernes Brancheforening.

Af Jørgen Borre Larsen
Direktør i Jobrådgivernes Brancheforening

I forbindelse med SF's landsmøde i weekenden har Villy Søvndal være ude og sige, at der er for meget 'ideologisk krig' i debatten om udlicitering, og han efterlyser derfor facts, der kan belyse, hvornår udlicitering virker og ikke virker.

Jobrådgivernes Brancheforening er helt enig i begge disse synspunkter. Det bør ikke være af ideologiske årsager, at man vælger at lade det offentlige udføre opgaver, som lige så godt eller bedre kunne udføres af private - eller omvendt. Det bør være, fordi den eller den anden model repræsenterer den bedste løsning. På nogle områder vil den bedste løsning formentlige være et samspil mellem private og offentlige aktører.

Villy fejlinformerer
Jobrådgivernes Brancheforening er brancheforening for de private aktører i beskæftigelsesindsatsen, og vi kan derfor bidrage med nogle facts inden for dette område. Villy Søvndal er fejlinformeret, når han siger, at man har hjemtaget jobcenterfunktionen i Gribskov Kommune. I Gribskov drives jobcentret som et offentlig-privat partnerskab i form af et A/S, hvor kommunen ejer den ene halvdel af aktierne, mens en privat aktør ejer den anden halvdel. Topledelserne i både kommunen og den private aktør har offentligt udtrykt tilfredshed med samarbejdet.

Villy Søvndal giver også udtryk for, at man har hjemtaget jobcentret i Køge Kommune, fordi den private aktør var 'dyrere og dårligere'. Faktum er imidlertid det, at jobcentret i Køge tidligere var opdelt i en privat og en offentlig halvdel, der skulle konkurrere med hinanden.

Den tidligere formand for arbejdsmarkedsudvalget i kommunen, Claus Steen Petersen, udtalte for nyligt, at i "2009 var der rigtigt gode resultater af indsatsen". Det er senere kommet frem, at problemerne i kommunen skyldtes uenighed om fortolkning af kontrakten. Den private aktør mener at have et tocifret millionbeløb til gode, som kommunen har afvist at betale. Dette har så medført, at den private aktør er gået konkurs. Hvem der har ansvaret for, at nogle ledige borgere derved blev bragt i en højst uheldig situation, vil den anlagte retssag mod kommunen formentlig vise.

Private er både billigere og mere rettidige
Man kan måle jobcentrenes og de private aktørers indsats på forskellige parametre. Et af dem er omkostningssiden. De senest offentliggjorte tal stammer fra 2008. Her var de statslige omkostninger for et gennemsnitligt helårsforløb for en forsikret ledig på 27.265 kr. Den tilsvarende omkostning, når det var en privat aktør, der varetog indsatsen, var på 20.382 kr. De private aktører er altså billigere.

Et andet parameter er rettidigheden, dvs. tidspunktet for hvornår en ledig borger har ret og pligt til eksempelvis at få en jobsamtale og det første aktiveringstilbud. Her viser tallene for 2009, at de private aktører overholdt rettidigheden vedrørende jobsamtaler i 97 % af tilfældene, mens det tilsvarende tal for jobcentrene er 91 %. Ser vi på rettidigheden for det første aktiveringstilbud, overholder de private aktører rettidigheden i 89,1 % af tilfældene, og kommunerne i 85,8 %. 

Der kan næppe være tvivl om, at konkurrence mellem offentlige og private virksomheder er gavnlig i den forstand, at den kan virke som en spore på begge de konkurrerende parter til at udføre en effektiv indsats. De private aktører udgør derfor også et kapacitetspotentiale, der kan bidrage til fleksibiliteten og variationerne i indsatsen og den gensidige konkurrence og kompetenceudveksling. 

Afslutningsvis vil jeg gentage, at vi glæder os over, at SF nu ser ud til at være på vej ud af ideologiens røgslør og indtager en mere pragmatisk holdning, baseret på facts. Vi bidrager gerne hertil.

Forrige artikel Nej tak til samtalecirkus for alle langtidsledige Næste artikel Der er gode grunde til at råbe "Ulven kommer"