V: Støtte til Nordirak viser vejen for fokuseret udviklingsbistand

DEBAT: Ngo-indsatser i nærområder gavner flere mennesker og er et værn imod nye flygtningestrømme, skriver Michael Aastrup Jensen fra Venstre, der i juni besøgte Nordirak.

Af Michael Aastrup Jensen
Udenrigsordfører for Venstre

I skrivende stund er den irakiske regeringshær ved at genindtage landets næststørste by Mosul. Byen har været kontrolleret af Islamisk Stat, og rædslerne i byen har været ganske veldokumenterede.

Det kan forhåbentligt betyde begyndelsen til enden på Islamisk Stat.

Desværre er det ikke afslutningen på irakernes udfordringer med at holde sammen på landet og skabe en levedygtig stat. Man kan med rette frygte, at shia-muslimske militser nu vil hævne sig på sunni-muslimerne i Mosul og dermed skabe en ny bølge af vold.

FN og en række nødhjælpsorganisationer frygter, at slaget om Mosul vil resultere i, at op imod 1,5 millioner mennesker vil blive tvunget til at flygte ud af byen. Det er ifølge FN den største humanitære udfordring i år.

Danmark har været til stede i Irak militært ad flere omgange, og derfor har vi en særlig forpligtigelse til at bistå irakerne med at afhjælpe følgerne fra opgøret med Islamisk Stat.

Langt for pengene i nærområderne
I juni måned besøgte jeg Nordirak og så med egne øjne, hvor stort behovet var for hjælp til de mange, som var flygtet fra Islamisk Stat og havnede på Sinjar-bjerget.

Besøget gav et indblik i, hvordan det barske liv er i flygtningelejrene, men bekræftede også, at vi kan komme meget langt med få midler. Der skal ikke meget til, før en flygtnings hverdag bliver markant forbedret.

Vi hjælper ganske enkelt langt flere mennesker i nærområderne end ved at tage imod asylansøgere i Danmark.

I forbindelse med mit besøg i Nordirak mødtes jeg i Erbil med Irakisk Kurdistans udenrigschef. Han havde et klart budskab om, at der er brug for international støtte til at håndtere de mange internt fordrevne, som søger mod det fredelige og stabile Nordirak.

I en urolig region med uklare allianceforhold, så er den kurdiske regering i Nordirak en af de få stabile og troværdige partnere, Vesten har. Det betyder dog ikke, at vi skal være blinde for de alvorlige problemer, der er med demokratiet inden for det kurdiske selvstyre, men set i forhold til områdets naboer, så er omfanget til at overskue.

Støtte til Nordirak i europæisk interesse
Jeg er derfor glad for, at det er lykkedes at afsætte 50 mio. kr. til en ngo-runde, hvor der kan søges til humanitær bistand i Nordirak, således at de, der flygter fra kampene omkring Mosul, kan få dækket de mest basale behov.

Desværre står Danmark ret alene med tilsagnet om hjælp til Irak, men forhåbentlig kan det markante danske bidrag være med til at presse på i forhold til at få andre EU-lande til at bidrage.

Vi har i Europa en enorm interesse i, at situationen i Irak ikke endnu engang kommer ud af kontrol. Hvis ikke situationen stabiliseres, risikerer vi at se nye flygtningestrømme mod EU’s ydre grænser. Det er en situation, som vi for alt i verden skal undgå.

Utænkeligt uden ngo’ers ekspertise
Bevillingen til Irak er derfor et godt eksempel på, hvordan dansk bistand fremover i højere grad målrettes bestemte indsatsområder, f.eks. at imødegå nye strømme af flygtninge mod EU og Danmark.

Det betyder ikke, at ngo’erne har mistet deres centrale plads i dansk udviklingsbistand.

En række danske ngo’er har vigtige kompetencer inden for nødhjælp, og i det aktuelle tilfælde med Nordirak, så kunne en dansk indsats slet ikke finde sted uden den ekspertise, som eksempelvis Mission Øst ligger inde med.

Forrige artikel Børnefonden: Vi har brug for et nybrud Børnefonden: Vi har brug for et nybrud Næste artikel Alternativet: Brug ngo’ers ekspertise i nye partnerskaber  Alternativet: Brug ngo’ers ekspertise i nye partnerskaber