Udviklingsministeren i Sahel: "Det går, undskyld mig, forbandet skidt"

Midt under forhandlingerne om en ny udviklingspolitisk strategi har Flemming Møller Mortensen besøgt Burkina Faso. Det har bekræftet ministeren i beslutningen om at øge fokus på Afrika og især Sahel: "Det er her, vi skal være," lyder det.

Slutfasen i forhandlingerne om Danmarks næste udviklingspolitiske strategi nærmer sig.

Og det bliver med en minister for udviklingssamarbejde for bordenden, der er "bestyrket i, at regeringens fokus og prioritering" af Afrika og især Sahel "er fuldstændig rigtig". En linje, der har været kritiseret af både støttepartier og ngo'er.

"Det er her, vi skal være," siger Flemming Møller Mortensen.

Han har de seneste dage besøgt Burkina Faso, som ligger centralt i Sahelregionen, der også tæller Mali, hvor Danmark netop har besluttet at styrke vores militære bidrag i landet.

Altinget interviewer ministeren på den danske ambassade i hovedstaden Ouagadougou oven på tre dages intenst program.

Undervejs har han blandt andet holdt møder med flere burkinske ministre, besøgt et hospital, der behandler spedalske, og tilbragt en dag i en flygtningelejr med internt fordrevne. 

De seneste tre år er antallet af internt fordrevne steget voldsomt i landet, der er en del af Sahel-regionen, som de seneste år har været hårdt ramt af angreb fra terrorgrupper som Islamisk Stat og al-Qaeda, ligesom kvægtyveri, ulovlig minedrift og uenigheder om landbrugsjord har ført til flere konflikter.

Første gang i en flygtningelejr

I dag er flere end 1,2 millioner burkinere flygtet fra deres landsbyer i den nordlige del af landet og søgt mod syd.

"Jeg har aldrig før været i en flygtningelejr. Jeg har aldrig været et sted, hvor folk er internt fordrevne. Og det er jeg på sin vis forskrækket over. Men jeg er også på sin vis rigtig glad for, at jeg kommer og får min egen personlige oplevelse af, hvad det vil sige," siger Flemming Møller Mortensen.

Landet er desuden præget af ekstrem fattigdom, en høj befolkningstilvækst – kvinder føder i gennemsnit over fem børn – manglende ligestilling, og meget udsat i forhold til klimaforandringer.

"Det går, undskyld mig, forbandet skidt," siger udviklingsministeren.

"Men de hårdeste udsagn, jeg bærer med mig nu, er den måde, de fordrevne er blevet tvunget til at forlade deres landsbyer på: Der har været voldsomme angreb og mange dræbte. Folk er flygtet over hals og hoved ud af deres egne områder."

En potentiel krise for Europa

Danmark har netop udformet en ny strategisk ramme for Burkina Faso, der skal løbe fra 2021 til 2025.

Her fremhæver Udenrigsministeriet, at sikkerhedssituationen i landet – hvis den bliver yderligere forværret – kan ende med at få folk til at rejse mod Europa.

Sahel kan blive "en potentiel krise for Europa", hedder det i publikationen. Og det er en stor bekymring for udviklingsministeren.

"Vi har set, hvordan det stiller krav til værtssamfundene, som tager imod de internt fordrevne. Det er naturligvis vigtigt, at tingene kan stabiliseret og normaliseres, så de kan vende hjem," siger han.

"Den største frygt for mig er, at den interne fordrivelse ville kunne udvikle sig til en migrationskrise. Det ville være ulykkeligt for de fordrevne, og det ville være med til at skabe yderligere ustabilitet i verden."

Artiklen fortsætter efter grafikken.

 

"Nu er der samfund"

Ministeren hæfter sig dog også ved de fremskridt, der er sket i lejren, som en delegation fra København – med daværende minister for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn – besøgte for halvandet år siden. 
 
"Dengang var der ikke noget. Nu er der samfund. Der er bygninger. Der er – måske interimistiske i nogles øjne – installationer i forhold for sanitet, skoler og sundhed. Der er tilbud," siger han.

Danmark har i 2020 givet 82 millioner kroner i humanitær bistand til Burkina Faso.

Fra 2021 til 2025 lyder Danmarks samlede engagement i Burkina Faso på 1,05 milliarder kroner.

Forrige artikel RUC-lektor modtager millionfondstøtte til forskning i "smart cities" og borgerskab Næste artikel Her er fem udviklingsarrangementer, du ikke må gå glip af på Folkemødet Her er fem udviklingsarrangementer, du ikke må gå glip af på Folkemødet