Ministrene overtager forhandlinger på COP27 onsdag. Her er de største knaster

Der er tre dage tilbage på klimatopmødet i Egypten, når det onsdag er politikerne og ikke embedsmændene, der skal lede COP-forhandlingerne.

SHARM EL-SHEIKH: Embedsmændene har været i forlænget spilletid i klimaforhandlingerne i Sharm el-Sheikh.

Normalt tager politikerne over i COP-mødernes anden uge. Til COP27 indkalder det egyptiske formandsskab først ministrene onsdag. Altså vil der være tre dage tilbage, inden klimatopmødet formelt skal slutte fredag.

Ifølge Earth Negotiations Bulletin kan der være tale om et rekordhøjt antal forhandlingsspor, der stadig er uforløste.

Her er et udpluk af de vigtigste ting, der bliver forhandlet om.

Tab og skader

COP27 begyndte med en sejr til udviklingslandene, da tab og skader officielt kom på programmet. Begrebet dækker over økonomisk kompensation til de lande, der er hårdest ramt af klimaforandringer, men som er 'uskyldige', fordi de historiske udledninger er kommet fra de rige lande. Det oversvømmede Pakistan er et godt eksempel.

Det er indtil videre 'bare' en processejr, og udviklingslandene fik en ny en af slagsen mandag og tirsdag, hvor de første udkast og bidrag til egentlige aftaletekster blev offentliggjort.

Tirsdag aften lignede det lidt et Google Doc fra et gruppearbejde, der endnu ikke er overstået.

Bemærkelsesværdigt har modstanderne mod en global fond til tab og skader fået en ny allieret på COP27, nemlig Sveriges nye borgerlige klimaminister, den 26-årige Romina Pourmokhtari.

Pourmokhtaris modstand står i kontrast til EU's klimakommissær, Frans Timmermans, der sagde, at EU "byggede broer" for at finde en løsning på tab og skader.

Der kommer til at flyve mange fly hen over hovederne på deltagerne i Tonino Lamborghini Conference Center, før landene har en aftale eller bare et konkret skridt hen mod en aftale om en fond til tab og skader.

Klimafinansiering: status quo?

De rige lande lovede på COP15 i København at give 100 milliarder dollars om året frem mod 2025. Det er et løfte, som de rige lande ifølge OECD kun gradvist er kommet tættere på at opfylde, og i 2020 var de rige lande stadig 17 milliarder dollars fra målet.

På COP27 virker udviklingslande til at have accepteret, at klimafinansiering igen kan være sparket til et hjørne, som det blev på COP26 i Glasgow, lyder vurderingen fra en observatør.

Det kan altså ende med et stykke papir, hvor landene i fællesskab begræder, at løftet om 100 milliarder dollars ikke er blevet opnået, men at man er enige om at fortsætte snakken om at løse problemet.

1,5 grader eller varmere

COP26 i Glasgow var set med klimabriller en good COP, da landene holdt 1,5-gradersmålet i live og satte to streger under Parisaftalen.

Storbritannien, EU, Canada og en lang række udviklingslande og østater slog mandag på tromme for at COP27 ikke blev COP'en, hvor 1,5-gradersmålet rendte ud i ørkensandet.

Den frygt var der stadig tirsdag,

Udkaster til aftaletekster ændrer sig undervejs. Når der ikke er enighed om en del af teksten, bliver der sat klammer om det.

Et eksempel kan man se i et aftaleudkast om at få landene til at øge deres CO2-reduktioner. Her prøver et eller flere lande få det med sort på hvidt, at de globale udledninger skal toppe senest om tre år – en vurdering, der stammer fra FN's’ klimapanel, IPCC.

[Stresses the urgency that the global greenhouse gas emissions have to peak at the latest by 2025 to limit global warming to 1.5 °C and 2 °C;]

Tirsdag havde alene det udkast intet mindre end 310 sætninger i klammer.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) og Sydafrikas miljøminister, Barbara Creecy, faciliterer de første møder onsdag.

{{toplink}}

Forrige artikel Rwanda-spørgsmål deler partier: Se, hvad det nye folketing mener om asylcenter uden for EU Rwanda-spørgsmål deler partier: Se, hvad det nye folketing mener om asylcenter uden for EU Næste artikel Finansminister fra østat, der er ved at forsvinde: Finansminister fra østat, der er ved at forsvinde: "Vi lever med klimaforandringer hver eneste dag. Derfor må vi løse problemet nu, og ikke en gang ude i fremtiden"