Manglende viden truer evidensbaserede indsatser

DEBAT: Der er ingen modsætning mellem at arbejde evidensbaseret og at arbejde systematisk med det enkelte barn. Udtalelser som dette skyldes manglende viden, skriver Randi Nørup fra MST Danmark.

Af Randi Nørup
MST Danmark

Jeg undrer mig over subjektive udtalelse fra nogen, der tilsyneladende ikke har arbejdet med evidensbaserede programmer i praksis, når jeg ser overskrifter på Altinget.dk som "Stramme programmer falder igennem i praksis" og postulatet fra Susanne Katz, faglig leder i CAFA, er:

"De sociale myndigheder er ved at indføre amerikanske evidensprogrammer i Danmark, som forhindrer fagfolk i at bruge deres viden og intuition. Det får en negativ effekt i praksis."

Jeg synes ligeledes, at debatten gøres unuanceret og uprofessionel, når Henning Pedersen, formanden i BUPL, forsøger at skabe en ikke-eksisterende faglig modsætning med udtalelser som:

"Dagtilbud af høj kvalitet skyldes næppe pædagoger, som kan alle manualerne for evidensbaseret praksis udenad, men pædagoger, der arbejder systematisk med det enkelte barns udvikling."

Ingen modsætninger
Hvordan kan man påstå, at der er en modsætning mellem at arbejde evidensbaseret og at arbejde systematisk med det enkelte barns udvikling, når det præcist er det, de manualbaserede tilgange er sat i verden til at gøre? Jeg undrer mig over, hvor de har deres viden fra.

I programmerne er nøgleordene systematik, grundighed, viden om og dokumentation af det, der laves, men også en kreativ tilpasning af behandlingen til den enkelte unge, familien og til deres unikke problemstillinger og behov. Ikke mindst behandlingsrelationen er vigtig.

En relation, der gælder både barnet eller den unge, familien og de involverede systemer. En relation, der bygger på et ressourcefokus og på en respekt for dem, vi arbejder med, og ikke mindst på ønsket om at sætte den enkelte i stand til at håndtere eget liv.

Manglende viden
Skyldes udtalelserne manglende viden? Manglende viden om, hvad et evidensbaseret program består af, og hvordan der arbejdes i praksis? Det kan der laves om på!

Vi, der arbejder med evidens i praksis, vil gerne invitere jer i praktik, så I fremover kan udtale jer kvalificeret og basere kritikken på konkret viden og ikke på fordomme, synsninger eller gamle rapporter fra før programmerne var fuldt implementeret i Danmark. For vi ved jo fra andre sammenhænge, at fordomme ofte opstår af manglende viden!

Jeg er ikke i tvivl om, at der er i Danmark er plads til både de evidensbaserede programmer og de mere traditionelle måder at lave behandling på.

Men jeg er heller ikke i tvivl om, at der skal arbejdes hårdt med den eksisterende kultur, der er omkring socialt arbejde, og de holdninger, der indikerer modsætninger mellem det at arbejde målrettet og systematisk og det at være kreativ og relationel i sin tilgang.

Så kom og skab jeres egen konkrete viden og erfaringer - vi står gerne til rådighed!

På vegne af alle de socialrådgivere, psykologer, socialpædagoger og lærere m.m., der praktiserer MST i de mange kommuner, der tilbyder evidens- og vidensbaserede programindsatser i Danmark.

Forrige artikel Ingen undskyldning for ikke at inddrage evidens Næste artikel Evidens risikerer at overforenkle socialt arbejde